cart 0

Brak produktów w koszyku.

Promocja

Strażnicy wzroku

Składniki odżywcze o właściwościach przeciwutleniających z borówką, miłorzębem i luteiną.

Brak w magazynie

Chcesz otrzymać powiadomienie, gdy ten produkt będzie ponownie dostępny?

DARMOWA WYSYŁKA OD 150zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Od razu widać, że preparat Solgara wyznacza nowe standardy w odżywianiu narządu wzroku.
    Zestaw składników został tak dobrany aby stać na straży ważnych procesów fizjologicznych niezbędnych dla utrzymania narządu wzroku w optymalnej kondycji.

    Składniki preparatu: witamina A i cynk pomagają w utrzymaniu prawidłowego widzenia. Ekstrakt z liści miłorzębu (stosowany w odpowiedniej ilości) wspomaga krążenie obwodowe, co jest szczególnie korzystne dla funkcji oczu. Ponadto witaminy C, E oraz selen i cynk pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:

    Witamina C (L-askorbinian wapnia) – 300 mg (375% RWS*)

    Tauryna – 100 mg

    NAC (n-acetylo-l-cysteina) – 100 mg

    Witamina E (100 IU, bursztynian D-alfa-tokoferylu) – 67 mg (558% RWS*)

    Sproszkowany ekstrakt ze świetlika lekarskiego, 4:1 (Euphrasia officinalis) – 25 mg

    Sproszkowany ekstrakt z owoców borówki (Vaccinium myrtillus) – 20 mg
    (zawiera 5 mg [25%] antocyjanozydów)

    Cynk (diglicynian cynku) – 10 mg (100% RWS*)

    Luteina (z nagietka) – 10 mg

    Sproszkowany ekstrakt z liści miłorzębu dwuklapowego (Ginkgo biloba) – 10 mg
    (zawiera 2,4mg [24%] glikozydów flawonowych miłorzębu)

    Naturalny beta-karoten (400 µg ekwiwalentu retinolu) – 2,4 mg (50% RWS**)

    Witamina A (1000 IU, palmitynian retinylu) – 300 µg (37% RWS*)

    Mieszanka karotenoidów – 46 µg

    Selen (L-selenometionina) – 25 µg (45% RWS*)

    *RWS – Referencyjnych Wartości Spożycia

    **RWS dla Witaminy A

    Patent produkcyjny Albion International Inc.

     

    Składniki:

    witamina C (L-askorbinian wapnia), skrobia spożywcza, skrobia kukurydziana, syrop glukozowy, substancja wypełniająca: alginian sodu; skrobia grochowa, substancja wypełniająca: fosforany wapnia; maltodekstryna, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, tauryna, NAC (n-acetylo-l-cysteina), witamina E (bursztynian d-alfa tofokerylu), sproszkowany ekstrakt ze świetlika lekarskiego, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych; sproszkowany ekstrakt z owoców borówki, luteina (z nagietka), cynk (diglicynian cynku), sproszkowany ekstrakt z liści miłorzębu dwuklapowego, naturalny beta karoten, mieszanka karotenoidów, witamina A (palmitynian retinylu), selen (L-selenometionina).

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 2 kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Osoby z alergią na rośliny z rodziny astrowatych powinny unikać tego produktu.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które chciałyby wspomóc prawidłowe widzenie;
    • Dla osób, które szukają wsparcia antyoksydacyjnego.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, soli

    cukrów, soli

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów

    aromatów

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Tauryna pełni rolę ochronną przed stresem oksydacyjnym wywołanym promieniami świetlnymi3. Stwierdzono również w warunkach in vitro, że uczestniczy w rozwoju fotoreceptorów (pręcików) w siatkówce4 oraz odgrywa rolę jako neuromodulator regulujący przekaźnictwo między synapsami w wewnętrznej części siatkówki.

    • NAC (N-acetylo-L-cysteina) wykazuje właściwości przeciwutleniające, chroniąc w warunkach in vitro komórki barwnikowe siatkówki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi2.

    • Luteina jest barwnikiem wchodzącym w skład pigmentu plamki żółtej oka (centralna część siatkówki oka, odpowiadająca za ostrość widzenia), której rolą jest m.in. ochrona warstwy komórek fotoreceptorowych (dzięki pochłanianiu niebieskiego światła) przed uszkodzeniem wywołanym nadmiarem reaktywnych form tlenu powstałych podczas działania promieni słonecznych6.

    • Witamina A wpływa na produkcję śluzu przez komórki kubkowe znajdujące się w błonie spojówki oka7.

    • Witamina A wchodzi w skład rodopsyny – barwnika występującego w siatkówce, uczestniczącego w przetwarzaniu sygnału świetlnego na sygnały nerwowe płynące do mózgu, które odczytywane są następnie jako obraz8.

    • Cynk uzupełnia działanie witaminy A, ponieważ jest niezbędny m.in. do syntezy białka wiążącego retinol (witaminy A). Dzięki temu uczestniczy we wchłanianiu, transporcie i metabolizmie witaminy A9.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Cynk i witamina A pomagają w utrzymaniu prawidłowego widzenia.

    • Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu witaminy A.

    • Witamina C, witamina E, cynk i selen pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Witamina A pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych.

  • Charakterystyka

    • Zawiera witaminy i składniki mineralne o właściwościach przeciwutleniających.
    • Dodatek tauryny – aminokwasu niebiałkowego, który występuje we wszystkich tkankach oka, a w największej ilości w siatkówce1.
    • Zawartość N-acetylo-L-cysteiny – pochodnej aminokwasu L-cysteiny, który uczestniczy w syntezie ważnego przeciwutleniacza – glutationu2.
    • W składzie także karotenoidy – luteina i beta-karoten – żółto-pomarańczowe barwniki roślinne.
    • Formuła uzupełniona o ekstrakty ze świetlika lekarskiego, borówki czarnej i miłorzębu japońskiego.

  • Bibliografia

    1. Molecular Vision 2012; 18:2673-2686.
    2. Oxidative Medicine and Cellular Longevity 2019. DOI:10.1155/2019/5174957
    3. Post. Hig. 2008; 62:75-86.
    4. Development 1993; 119(4):1317-1328.
    5. Adv. Exp. Med. Biol. 2013; 775:53–68.
    6. Annu. Rev. Nutr. 2003; 23:171-201.
    7. M.E. Shils, Modern Nutrition in Health and Disease. Lippincott Williams & Wilkins, Philadephia, 2006.
    8. EFSA Journal 2009; 7(9):1221.