cart 0

Brak produktów w koszyku.

Ginkgo Biloba (Miłorząb japoński)

Odpowiednie połączenie by wykorzystać siłę działania natury.

139.90 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 150zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Standaryzowany wyciąg z liści Miłorzębu Japońskiego wraz ze sproszko­wanym, nieprzetworzonym liściem Miłorzębu Japońskiego. Takie połącze­nie zapewnia pełną siłę działania zioła występującego w naturze.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Wyciąg z liści miłorzębu japońskiego – 90 mg
    (standaryzowany, 21,6 mg [24%] glikozydy flawonowe miłorzębu; 5,4 mg [6%] laktony terpenowe)

    Liść miłorzębu japońskiego (sproszkowany, nieprzetworzony) – 45 mg

     

    Składniki:

    substancja wypełniająca: celuloza; wyciąg z liści miłorzębu japońskiego (standaryzowany), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; liść miłorzębu japońskiego (sproszkowany, nieprzetworzony), substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych; przeciwutleniacze: kwas askorbinowy i karoteny (mieszanina*).

    *PhytO2X® jest specjalną mieszaniną występujących w naturze przeciwutleniaczy, której celem jest zachowanie świeżości składników.

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które chcą wspomóc krążenie i zadbać o prawidłową pracę wzroku, mózgu i słuchu;
    • Dla osób, które chcą zachować dobre funkcje poznawcze i równowagę nerwową;
    • Dla osób starszych;
    • Dla osób, które poszukują suplementu diety zawierającego miłorząb japoński.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, soli

    cukrów, soli

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • W podwójnie ślepym, kontrolowanym placebo badaniu z grupą 20 ochotników (19-24 lat), którzy spożywali standaryzowany wyciąg z miłorzębu japońskiego (24% stanowiły glikozydy flawonowe miłorzębu, a 6% laktony terpenowe), odnotowano poprawę współczynnika odnoszącego się do „szybkości uwagi” po 2,5 godzinach po podaniu 240 mg i 360 mg ekstraktu i efekt ten utrzymywał się przez 6 godzin2.

    • Wyniki randomizowanego, podwójnie ślepego i kontrolowanego placebo badania z udziałem zdrowych dorosłych osób (18-40 lat) wskazują, że codzienne spożywanie 120 mg wyciągu miłorzębu japońskiego (w którym 24% stanowiły glikozydy flawonowe miłorzębu, a 6% ginkgolidy i bilobalid należące do terpenów trilaktonowych) przez 30 dni wpłynęło na znaczną poprawę pamięci operacyjnej (inaczej roboczej) oraz utrwalanie pamięci3.

    • W podwójnie ślepym, kontrolowanym placebo badaniu oceniano neuropsychologiczne funkcjonowanie osób w wieku powyżej 55 lat po spożyciu wyciągu z miłorzębu japońskiego (ekstrakt EGb 761, 24% stanowiły glikozydy flawonowe miłorzębu, a 6% laktony terpenowe)5. Wykazano, że spożywanie przez uczestników 180 mg miłorzębu japońskiego przez 6 tygodni znacznie wpłynęło na poprawę wyników w zadaniu oceniającym szybkość zdolności przetwarzania informacji (zadanie nazewnictwa kolorów i słów). Dodatkowo, znacznie więcej uczestników grupy suplementującej ekstrakt z miłorzębu japońskiego określiło zdolności do zapamiętywania jako „poprawione” w porównaniu z osobami z grupy placebo.

    • Randomizowane, podwójnie ślepe, kontrolowane placebo badanie przeprowadzone z udziałem 262 ochotników (zarówno kobiet, jak i mężczyzn w wieku 60 lat i starszych) wykazało, że spożywanie 180 mg wyciągu z miłorzębu japońskiego (ekstrakt EGb 761, 24% stanowiły glikozydy flawonowe miłorzębu, a 6% laktony terpenowe) przez 6 tygodni wpłynęło na wzmocnienie pewnych procesów neuropsychologicznych/ pamięciowych u osób starszych z zachowaniem funkcji poznawczych6

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Miłorząb japoński wspomaga krążenie obwodowe, co jest szczególnie korzystne dla funkcji oczu i uszu. Przyczynia się do utrzymania dobrego słuchu i wzroku.

    • Miłorząb japoński może wspomóc prawidłowe funkcjonowanie mózgu u osób starszych.

    • Miłorząb japoński pomaga w utrzymaniu dobrych funkcji poznawczych.

    • Miłorząb japoński przyczynia się do równowagi nerwowej/psychicznej.

    • Miłorząb japoński wspiera mikrokrążenia.

  • Charakterystyka

    • Produkt zawiera wyciąg z liści miłorzębu japońskiego (Ginkgo biloba) standaryzowany na zawartość glikozydów
    flawonowych oraz laktonów terpenowych, a także sproszkowany i nieprzetworzony liść miłorzębu japońskiego.
    • Nazwa rodzajowa – ginkgo – pochodzi od chińskiego słowa yin-kuo oznaczającego „srebrną morelę”, a – biloba – odnosi się do jego wachlarzowatych dwupłatkowych liści1.
    • Dodatek PhytO2X® – mieszanki występujących w naturze antyoksydantów.
    • Odpowiedni dla wegetarian.

  • Bibliografia

    1. M.A. Hanif i wsp., Medical Plants of South Asia. Novel Sources of drug
    discovery, Elsevier, 2020, str. 317-329.
    2. Psychopharmacology 2000; 151(4):416-423.
    3. Int. J. Neuropsychopharmacol. 2001; 4(2):131-134.
    4. Nęcka E. i wsp., Psychologia poznawcza, Wydawnictwo Naukowe PWN,
    Warszawa, 2006, str. 349-354.
    5. J. Altern. Complement Med. 2000; 6:219-229.
    6. Hum. Psychopharmacol. 2002; 17(6):267-277