BADANIA NAUKOWE
• Fenyloalanina hamuje działanie enkefalinaz1 – enzymów rozkładających enkefaliny. Enkefaliny to związki odpowiedzialne za przekazywanie i integrację informacji związanych z bólem.
• Spośród dwóch form fenyloalaniny tylko L-fenyloalanina jest niezbędnym aminokwasem – białka zawierają tylko tą formę fenyloalaniny 2. Dane dotyczące ludzi sugerują, że około jedna trzecia porcji 25mg/kg D-fenyloaniny jest przekształcana w L-fenyloalaninę3.
• L-fenyloalanina jest metabolizowana do ważnego aminokwasu – tyrozyny4. Metabolitem tyrozyny jest dopamina, która odpowiada za nastrój, odczuwanie przyjemności, euforii, zadowolenia5. Pełni również rolę w produkcji hormonu prolaktyny6 i metabolizmie tyroksyny – hormonu tarczycy, którego zadaniem jest m.in. pobudzenie hormonu wzrostu7.
• L-fenyloalanina sprawdzi się w momentach gdy nasz mózg musi pracować nieco intensywniej przy obciążeniu lub wyczerpaniu. Zewnątrzkomórkowe stężenie fenyloalaniny wpływa na pracę mózgu, ponieważ w przypadku niedoboru fenyloalaniny występuje zmniejszona synteza dopaminy8.
• Z fenyloalaniny metabolizowana jest również fenyloetyloamina (PEA)9, która jest odpowiedzialna m.in. za poprawę nastroju oraz samopoczucia.