cart 0

Brak produktów w koszyku.

Promocja

DLPA 500 mg

Gdy Twój mózg musi pracować intensywnie10.

61.90 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 150zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Suplement diety DLPA to mieszanina aminokwasów D i L-fenyloalaniny w wolnej formie.
    Spożywanie DLPA w tej formie sprzyja optymalnemu wchłanianiu i przyswajaniu.

    DLPA posiada zdolność zmniejszania aktywności enkefalinazy (enzymu rozkładającego enkafaliny, czyli związki odpowiadające za tłumienie uczucia bólu)1. Dedykowany osobom, które potrzebują wsparcia pracy mózgu8 i poprawy samopoczucia9 oraz pragną zadbać o prawidłowy poziom fenyloalaniny w organizmie.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    DL-fenyloalanina w wolnej formie – 500 mg
    w tym:
    D-fenyloalanina – 250 mg
    L-fenyloalanina – 250 mg

     

    Składniki:

    DL-fenyloalanina, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu; substancja wypełniająca: hydroksypropyloceluloza.

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie z sokiem lub wodą, między posiłkami lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Osoby chore na fenyloketonurię – produkt zawiera fenyloalaninę. Produkt nie jest przeznaczony dla kobiet w ciąży, karmiących piersią i osób z wysokim ciśnieniem krwi. Osoby chore lub przyjmujące leki powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które potrzebują wsparcia pracy mózgu i poprawy samopoczucia;
    • Dla osób, które chcą zadbać o prawidłowy poziom fenyloalaniny w organizmie.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, soli, skrobi

    cukrów, soli, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Fenyloalanina hamuje działanie enkefalinaz1 – enzymów rozkładających enkefaliny. Enkefaliny to związki odpowiedzialne za przekazywanie i integrację informacji związanych z bólem.

    • Spośród dwóch form fenyloalaniny tylko L-fenyloalanina jest niezbędnym aminokwasem – białka zawierają tylko tą formę fenyloalaniny 2. Dane dotyczące ludzi sugerują, że około jedna trzecia porcji 25mg/kg D-fenyloaniny jest przekształcana w L-fenyloalaninę3.

    • L-fenyloalanina jest metabolizowana do ważnego aminokwasu – tyrozyny4. Metabolitem tyrozyny jest dopamina, która odpowiada za nastrój, odczuwanie przyjemności, euforii, zadowolenia5. Pełni również rolę w produkcji hormonu prolaktyny6 i metabolizmie tyroksyny – hormonu tarczycy, którego zadaniem jest m.in. pobudzenie hormonu wzrostu7.

    • L-fenyloalanina sprawdzi się w momentach gdy nasz mózg musi pracować nieco intensywniej przy obciążeniu lub wyczerpaniu. Zewnątrzkomórkowe stężenie fenyloalaniny wpływa na pracę mózgu, ponieważ w przypadku niedoboru fenyloalaniny występuje zmniejszona synteza dopaminy8.

    • Z fenyloalaniny metabolizowana jest również fenyloetyloamina (PEA)9, która jest odpowiedzialna m.in. za poprawę nastroju oraz samopoczucia.

     

  • Charakterystyka

    • Mieszanina aminokwasów D i L-fenyloalaniny w wolnej formie.
    • Spożywanie DLPA w wolnej formie sprzyja optymalnemu wchłanianiu i przyswajaniu.
    • DLPA ma zdolność zmniejszania aktywności enkefalinazy (enzymu rozkładającego enkefaliny, czyli związki odpowiadające za tłumienie uczucia bólu)1.

  • Bibliografia

    1. Acupunct. Electrother. Res. 1982; 7(2-3):157-172.
    2. J. M. Berg, J. L. Tymoczko, L. Stryer, Biochemia, PWN, Warszawa, 2007.
    3. Clin. Chim. Acta 1983; 128(2-3):181-198.
    4. T. Komoda, T. Matsunaga, Biochemistry for Medicinal Professionals,
    Academic Press, 2015.
    5. L. Ellis, D. P. Farrington, A. W. Hoskin, Handbook of Crime Correlates
    (Second Edition), Academic Press, 2019.
    6. Endocrime Rev. 2001; 22(6):724-763.
    7. D. J. Ortner, Identification of Pathological Conditions in Human Skeletal
    Remains (Second Edition), Academic Press, 2003.
    8. Acta Paediatr. Suppl. 1994; 407:86-88.
    9. G. M. Kapalka, Nutritional and Herbal Therapies for Children and Adolescents, Academic Press, 2010.
    10. J. Neural. Transm. 1977; 41(2-3):123-134.