cart 0

Brak produktów w koszyku.

Witamina D3 4000 IU (100 mcg)

Witamina D z lanoliny.

109.90 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Witamina D bierze udział w wielu fizjologicznych procesach w organizmie człowieka. Wspomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu, utrzymaniu zdrowych kości, zębów, prawidłowego poziomu wapnia we krwi, w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu odpornościowego.

    Poziom witaminy D we krwi jest zależny głównie od ekspozycji skóry na działanie promieni słonecznych, które stymulują organizm do produkcji cholekalcyferolu oraz od jej spożycia wraz z dietą.

    Ważny jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Naturalne źródła witaminy D mogą podnieść jej poziom jednak uważane są za nieefektywne dla utrzymania jej rekomendowanego przez ekspertów poziomu przez cały rok6.

    Witamina D3 4000 IU firmy Solgar jest produkowana z lanoliny – wosku pozyskiwanego z owczej wełny. Podczas strzyżenia owcom nie dzieje się krzywda, dlatego też produkt jest odpowiedni dla wegetarian.

    W opakowaniu ze specjalnego, ciemnego szkła, znajduje się 60 kapsułek roślinnych, z których każda zawiera 100 μg cholekalcyferolu.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia dla osób powyżej 75. r.ż. (1 kapsułka) zawiera:

    Witamina D (4000 IU, cholekalcyferol) – 100 µg (2000% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    substancja wypełniająca (celuloza mikrokrystaliczna), otoczka kapsułki roślinnej (hydroksypropylometyloceluloza), substancja przeciwzbrylająca (sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych), witamina D (cholekalcyferol).

  • Sposób użycia

    Osoby powyżej 75. roku życia 1 kapsułka dziennie najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

    Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie należy stosować zamiast zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Przed zastosowaniem wskazane jest wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku badania z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla osób starszych;
    • Dla osób, które chcą uzupełnić dietę w witaminę D;
    • Dla osób, które szukają składnika wspierającego odporność;
    • Dla osób, które chciałyby zadbać o zdrowe kości i zęby.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    cukrów, soli, skrobi

    cukrów, soli, skrobi

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Witamina D jest wytwarzana w organizmie człowieka w skórze z pochodnej cholesterolu (7-dehydroksycholesterol), pod wpływem działania promieni słonecznych o długości fali 280–315 nm (promieniowanie ultrafioletowe UVB). Pochodna cholesterolu ulega początkowo przemianie do prewitaminy D3, która następnie przekształcana jest w witaminę D31.

    • W okresie od października do marca w regionach powyżej 35° szerokości geograficznej północnej (w tym w Polsce, która jest położona pomiędzy 49°N a 54°N) synteza skórna witaminy D nie jest efektywna2.

    • Czynniki takie jak: zachmurzenie, zanieczyszczenie powietrza, zwiększona pigmentacja skóry, zaawansowany wiek, nadmierne stosowanie kremów z filtrem (SPF) powyżej 15, znacząco wydłużają czas ekspozycji konieczny do wytworzenia odpowiedniej ilości witaminy D lub uniemożliwiają uzyskanie odpowiedniego zaopatrzenia w tę witaminę drogą syntezy skórnej, nawet przy odpowiednim czasie przebywania na słońcu w okresie wiosenno-letnim2.

    • W przypadku seniorów w wieku powyżej 75 lat zaleca się suplementację witaminą D przez cały rok w ilości 2000–4000 IU/d. Jest to związane ze zmniejszoną skutecznością syntezy skórnej witaminy D oraz z jej potencjalnie obniżoną absorpcją z przewodu pokarmowego i zmienionym metabolizmem w tej grupie2.

    • Wyniki badań wykazały, że zarówno postać sproszkowana witaminy D3 jak też postać rozpuszczona w nośniku jakim jest olej, wykazują efektywność w podniesieniu poziomu 25-(OH)D we krwi na zbliżonym poziomie3.

    • Receptory witaminy D są umiejscowione w wielu tkankach organizmu oraz w większości komórek układu odpornościowego4.

    • Witamina D stymuluje różnicowanie się monocytów do dojrzałych makrofagów (komórek żernych), uczestniczących w mechanizmach obronnych organizmu4.

    • Witamina D uczestniczy m.in. w regulacji namnażania limfocytów B i T oraz w regulacji wytwarzania specyficznych przeciwciał, a w konsekwencji w modulacji odpowiedzi immunologicznej5.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.

    • Witamina D bierze udział w procesie podziału komórek.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu.

    • Witamina D pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

  • Charakterystyka

    • Wysoka zawartość witaminy D – 100 µg w porcji dziennej.
    • Witamina D w postaci cholekalcyferolu, pochodząca z lanoliny – wosku pozyskiwanego z owczej wełny
    • Suplementacja witaminy D ma istotne znaczenie w okresie od października do marca, ze względu na nieefektywną w tym okresie syntezę skórną tej witaminy w szerokości geograficznej, w której leży Polska2.
    • Witamina D3 występuje w produkcie w postaci proszku3, dzięki czemu zrezygnowano z żelatynowej otoczki kapsułki, wykorzystywanej w suplementach diety zawierających jako nośnik olej.
    • Produkt odpowiedni dla wegetarian.

  • Bibliografia

    1. Eur. J. Nutr. 2013; 52(2):429-441.
    2. Stand. Med. Pediatr. 2018; 15:531-559.
    3. J. Clin. Endocrinology Metab. 2014; 99(8):2720- 2728.
    4. Post. Hig. 2014;68:865-878.
    5. J. Investig. Med. 2011; 59(6):881–886
    6. J Steroid Biochem Mol Biol. 2018 Jan;175:125-135.