Witamina D3 w płynie

Opakowanie 59 ml

  • Dla osób starszych.
  • Dla osób, które chcą uzupełnić dietę w witaminę D.
  • Dla osób, które szukają składnika wspierającego odporność.
  • Dla osób, które chciałyby zadbać o zdrowe kości i zęby.
  • Nie zawiera cukrów, soli i skrobi
  • Suplement diety

½ kroplomierza (0,5 ml) dziennie Bezglutenowy, Bezmleczny, Koszerny, Wegetariański

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • Witamina D3 w płynie firmy Solgar umożliwia wszechstronną suplementację diety w ten wyjątkowy składnik o zasadniczym znaczeniu dla organizmu.

    Połowa kroplomierza (0,5 ml) zawiera 2500 IU (62,5 µg) naturalnej witaminy D3 gotowej do spożycia i przyswojenia przez organizm.

    Wyjątkowość produktu polega między innymi na tym, że można suplementować witaminę D3 spożywając ją bezpośrednio z kroplomierza lub po dodaniu do wybranych potraw (gotowych do spożycia zup lub sałatek).

    Można również dodawać ją do napojów (soków warzywnych i owocowych).

    Świeży olej z nasion słonecznika stanowi źródło tłuszczu niezbędnego do przyswojenia tej porcji witaminy, nie sposób też przy tej okazji nie docenić jego właściwości odżywczych. Naturalny aromat pomarańczy doskonale współgra i wpisuje się w atmosferę zażywania tej słonecznej witaminy.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe 0,5 ml dziennie, najlepiej w trakcie posiłku, z przerwą co 4 dni lub według wskazań lekarza. Przed użyciem wstrząsnąć. Wewnątrz znajduje się kroplomierz z podziałką. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Przed zastosowaniem wskazane są badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja z lekarzem.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: cukrów, soli, skrobi, pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, barwników.

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (0,5 ml) zawiera:

    Witamina D (2500 IU, cholekalcyferol) – 62,5 µg (1250% RWS*)
    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:
    olej z pestek słonecznika, naturalny aromat pomarańczowy, Witamina D (2500 IU, cholekalcyferol).

  • BADANIA NAUKOWE
    • Witamina D jest wytwarzana w organizmie człowieka w skórze z pochodnej cholesterolu (7-dehydroksycholesterol), pod wpływem działania promieni słonecznych o długości fali 280–315 nm (promieniowanie ultrafioletowe UVB). Pochodna cholesterolu ulega początkowo przemianie do prewitaminy D3, która następnie przekształcana jest w witaminę D31.

    • W okresie od października do marca w regionach powyżej 35° szerokości geograficznej północnej (w tym w Polsce, która jest położona pomiędzy 49°N a 54°N) synteza skórna witaminy D nie jest efektywna2.

    • Czynniki takie jak: zachmurzenie, zanieczyszczenie powietrza, zwiększona pigmentacja skóry, zaawansowany wiek, nadmierne stosowanie kremów z filtrem (SPF) powyżej 15, znacząco wydłużają czas ekspozycji konieczny do wytworzenia odpowiedniej ilości witaminy D lub uniemożliwiają uzyskanie odpowiedniego zaopatrzenia w tę witaminę drogą syntezy skórnej, nawet przy odpowiednim czasie przebywania na słońcu w okresie wiosenno-letnim2.

    • W przypadku seniorów w wieku powyżej 75 lat zaleca się suplementację witaminą D przez cały rok w ilości 2000–4000 IU/d. Jest to związane ze zmniejszoną skutecznością syntezy skórnej witaminy D oraz z jej potencjalnie obniżoną absorpcją z przewodu pokarmowego i zmienionym metabolizmem w tej grupie2.

    • Receptory witaminy D są umiejscowione w wielu tkankach organizmu oraz w większości komórek układu odpornościowego3.

    • Witamina D stymuluje różnicowanie się monocytów do dojrzałych makrofagów (komórek żernych), uczestniczących w mechanizmach obronnych organizmu3.

    • Witamina D uczestniczy m.in. w regulacji namnażania limfocytów B i T oraz w regulacji wytwarzania specyficznych przeciwciał, a w konsekwencji w modulacji odpowiedzi immunologicznej4.

    1. Battault S., Whiting S.J., Peltier S.L., Sadrin L., Gerber G., Maixent J.M., Vitamin D metabolism, functions and needs: from science to health claims, Eur. J. Nutr. 2013; 52(2):429-441.
    2. Rusińska A. i wsp. Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – nowelizacja 2018 r.
    3. Myszka M., Klinger M., Immunomodulacyjne działanie witaminy D, Post. Hig. 2014; 68:865-878.
    4. Aranow C., Vitamin D and the Immune System, J. Investig. Med. 2011; 59(6):881–886.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.

    • Witamina D bierze udział w procesie podziału komórek.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu.

    • Witamina D pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

  • Opis produktu

    Witamina D3 w płynie firmy Solgar umożliwia wszechstronną suplementację diety w ten wyjątkowy składnik o zasadniczym znaczeniu dla organizmu.

    Połowa kroplomierza (0,5 ml) zawiera 2500 IU (62,5 µg) naturalnej witaminy D3 gotowej do spożycia i przyswojenia przez organizm.

    Wyjątkowość produktu polega między innymi na tym, że można suplementować witaminę D3 spożywając ją bezpośrednio z kroplomierza lub po dodaniu do wybranych potraw (gotowych do spożycia zup lub sałatek).

    Można również dodawać ją do napojów (soków warzywnych i owocowych).

    Świeży olej z nasion słonecznika stanowi źródło tłuszczu niezbędnego do przyswojenia tej porcji witaminy, nie sposób też przy tej okazji nie docenić jego właściwości odżywczych. Naturalny aromat pomarańczy doskonale współgra i wpisuje się w atmosferę zażywania tej słonecznej witaminy.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe 0,5 ml dziennie, najlepiej w trakcie posiłku, z przerwą co 4 dni lub według wskazań lekarza. Przed użyciem wstrząsnąć. Wewnątrz znajduje się kroplomierz z podziałką. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Przed zastosowaniem wskazane są badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja z lekarzem.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: cukrów, soli, skrobi, pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, barwników.

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (0,5 ml) zawiera:

    Witamina D (2500 IU, cholekalcyferol) – 62,5 µg (1250% RWS*)
    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:
    olej z pestek słonecznika, naturalny aromat pomarańczowy, Witamina D (2500 IU, cholekalcyferol).

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE
    • Witamina D jest wytwarzana w organizmie człowieka w skórze z pochodnej cholesterolu (7-dehydroksycholesterol), pod wpływem działania promieni słonecznych o długości fali 280–315 nm (promieniowanie ultrafioletowe UVB). Pochodna cholesterolu ulega początkowo przemianie do prewitaminy D3, która następnie przekształcana jest w witaminę D31.

    • W okresie od października do marca w regionach powyżej 35° szerokości geograficznej północnej (w tym w Polsce, która jest położona pomiędzy 49°N a 54°N) synteza skórna witaminy D nie jest efektywna2.

    • Czynniki takie jak: zachmurzenie, zanieczyszczenie powietrza, zwiększona pigmentacja skóry, zaawansowany wiek, nadmierne stosowanie kremów z filtrem (SPF) powyżej 15, znacząco wydłużają czas ekspozycji konieczny do wytworzenia odpowiedniej ilości witaminy D lub uniemożliwiają uzyskanie odpowiedniego zaopatrzenia w tę witaminę drogą syntezy skórnej, nawet przy odpowiednim czasie przebywania na słońcu w okresie wiosenno-letnim2.

    • W przypadku seniorów w wieku powyżej 75 lat zaleca się suplementację witaminą D przez cały rok w ilości 2000–4000 IU/d. Jest to związane ze zmniejszoną skutecznością syntezy skórnej witaminy D oraz z jej potencjalnie obniżoną absorpcją z przewodu pokarmowego i zmienionym metabolizmem w tej grupie2.

    • Receptory witaminy D są umiejscowione w wielu tkankach organizmu oraz w większości komórek układu odpornościowego3.

    • Witamina D stymuluje różnicowanie się monocytów do dojrzałych makrofagów (komórek żernych), uczestniczących w mechanizmach obronnych organizmu3.

    • Witamina D uczestniczy m.in. w regulacji namnażania limfocytów B i T oraz w regulacji wytwarzania specyficznych przeciwciał, a w konsekwencji w modulacji odpowiedzi immunologicznej4.

    1. Battault S., Whiting S.J., Peltier S.L., Sadrin L., Gerber G., Maixent J.M., Vitamin D metabolism, functions and needs: from science to health claims, Eur. J. Nutr. 2013; 52(2):429-441.
    2. Rusińska A. i wsp. Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – nowelizacja 2018 r.
    3. Myszka M., Klinger M., Immunomodulacyjne działanie witaminy D, Post. Hig. 2014; 68:865-878.
    4. Aranow C., Vitamin D and the Immune System, J. Investig. Med. 2011; 59(6):881–886.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.

    • Witamina D bierze udział w procesie podziału komórek.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu.

    • Witamina D pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły