Luteina 15 mg

Kapsułki 30 sztuk

  • Dla osób, które chcą wspomóc funkcjonowanie wzroku.
  • Dla osób spędzających dużo czasu przed monitorem komputera.
  • Dla osób szukających składników o właściwościach antyoksydacyjnych.
  • Dla osób chcących wspomóc układ nerwowy
  • Nie zawiera cukrów
  • Suplement diety

1 dziennie Bezglutenowy, Bezmleczny, Koszerny, Wegański, Wegetariański

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • Karotenoidy to naturalnie występujące pigmenty w owocach, warzywach, roślinach czy algach [1]. Wśród najważniejszego ich działania należy wymienić właściwości antyoksydacyjne, a w przypadku beta karotenu pełni on także funkcję prowitaminy A, która pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon skórnych, pomaga zachować zdrową skórę oraz utrzymać prawidłowe widzenie i funkcjonowanie układu odpornościowego. Natomiast luteina stanowi pigment plamki w naszym oku, dlatego tak ważne jest suplementacja tym karotenoidem.

    W produkcie firmy Solgar zawarta jest luteina pochodząca z kwiatów nagietka, jak również naturalny beta karoten oraz mieszanka karotenoidów. Tak przygotowany zestaw składników z pewnością przyczynią się do poprawy jakości naszego wzroku, a tym samym lepszej jakości życia i samopoczucia.

    [1] Arch. Biochem. Biophys. 2018;652:18-26.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: pszenicy, drożdży, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów.

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Luteina (z kwiatów nagietka) – 15 mg

    Naturalny beta-karoten – 1,5 mg

    Mieszanka karotenoidów – 29 µg

    Składniki:
    luteina (z kwiatów nagietka), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, glicerol roślinny (z oleju z ziarna palmowego i oleju kokosowego); substancje wypełniające: skrobia spożywcza, celuloza mikrokrystaliczna, skrobia kukurydziana, syrop glukozowy, skrobia grochowa, alginian, askorbinian sodu; barwnik: dwutlenek tytanu, karmel, ryboflawina; substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych (roślinnych); naturalny beta-karoten; mieszanina karotenoidów.

  • BADANIA NAUKOWE
    • Ze wszystkich karotenoidów tylko obecność luteiny i zeaksantyny stwierdzono w siatkówce i plamce żółtej oka1. Luteina jest barwnikiem wchodzącym w skład pigmentu plamki żółtej oka (centralna część siatkówki oka, odpowiadająca za ostrość widzenia), której rolą jest, m.in. ochrona warstwy komórek fotoreceptorowych przed uszkodzeniem wywołanym nadmiarem reaktywnych form tlenu, powstałych podczas działania promieni słonecznych2.

    • Suplementacja luteiną w ilości 12 mg dziennie przez 12 tygodni w grupie osób narażonych na długotrwałą ekspozycję na światło monitora komputera (10 godzin dziennie), wpłynęła na poprawę/zwiększenie wrażliwości na kontrast. Badanie wrażliwości na kontrast jest jednym z elementów oceny jakości widzenia3.

    • W badaniach wśród osób starszych zaobserwowano, że ci, którzy mieli wyższe stężenie luteiny we krwi, cechowali się lepszymi zdolnościami poznawczymi, w porównaniu do osób z niższym stężeniem luteiny4.

    • W warunkach in vitro luteina może stymulować różnicowanie ludzkich komórek macierzystych w prekursory komórek nerwowych5.

    • Karotenoidy, w tym luteina, wykazują właściwości antyoksydacyjne, uczestnicząc m.in. w wymiataniu reaktywnych form tlenu6.

    1. Nutrients. 2017; 9(2):120.
    2. Annu. Rev. Nutr. 2003; 23:171–201.
    3. Br. J. Nutr. 2009; 102:186–190.
    4. Nutrients 2018; 10:1321.
    5. M. Kuchan, F. Wang, Y. Geng, B. Feng, C. Lai, Advances and Controversies
    in Clinical Nutrition, Abstract No. 23, ILSI North America: Washington, DC,
    USA, 2013.
    6. Post. Hig. Med. Dośw. 2015; 69:418–428.
    7. N. Engl. J. Med. 1996; 334:1150-1155.
    8. JAMA 2003; 290(4):476–485.

  • Opis produktu

    Karotenoidy to naturalnie występujące pigmenty w owocach, warzywach, roślinach czy algach [1]. Wśród najważniejszego ich działania należy wymienić właściwości antyoksydacyjne, a w przypadku beta karotenu pełni on także funkcję prowitaminy A, która pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon skórnych, pomaga zachować zdrową skórę oraz utrzymać prawidłowe widzenie i funkcjonowanie układu odpornościowego. Natomiast luteina stanowi pigment plamki w naszym oku, dlatego tak ważne jest suplementacja tym karotenoidem.

    W produkcie firmy Solgar zawarta jest luteina pochodząca z kwiatów nagietka, jak również naturalny beta karoten oraz mieszanka karotenoidów. Tak przygotowany zestaw składników z pewnością przyczynią się do poprawy jakości naszego wzroku, a tym samym lepszej jakości życia i samopoczucia.

    [1] Arch. Biochem. Biophys. 2018;652:18-26.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: pszenicy, drożdży, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów.

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Luteina (z kwiatów nagietka) – 15 mg

    Naturalny beta-karoten – 1,5 mg

    Mieszanka karotenoidów – 29 µg

    Składniki:
    luteina (z kwiatów nagietka), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, glicerol roślinny (z oleju z ziarna palmowego i oleju kokosowego); substancje wypełniające: skrobia spożywcza, celuloza mikrokrystaliczna, skrobia kukurydziana, syrop glukozowy, skrobia grochowa, alginian, askorbinian sodu; barwnik: dwutlenek tytanu, karmel, ryboflawina; substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych (roślinnych); naturalny beta-karoten; mieszanina karotenoidów.

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE
    • Ze wszystkich karotenoidów tylko obecność luteiny i zeaksantyny stwierdzono w siatkówce i plamce żółtej oka1. Luteina jest barwnikiem wchodzącym w skład pigmentu plamki żółtej oka (centralna część siatkówki oka, odpowiadająca za ostrość widzenia), której rolą jest, m.in. ochrona warstwy komórek fotoreceptorowych przed uszkodzeniem wywołanym nadmiarem reaktywnych form tlenu, powstałych podczas działania promieni słonecznych2.

    • Suplementacja luteiną w ilości 12 mg dziennie przez 12 tygodni w grupie osób narażonych na długotrwałą ekspozycję na światło monitora komputera (10 godzin dziennie), wpłynęła na poprawę/zwiększenie wrażliwości na kontrast. Badanie wrażliwości na kontrast jest jednym z elementów oceny jakości widzenia3.

    • W badaniach wśród osób starszych zaobserwowano, że ci, którzy mieli wyższe stężenie luteiny we krwi, cechowali się lepszymi zdolnościami poznawczymi, w porównaniu do osób z niższym stężeniem luteiny4.

    • W warunkach in vitro luteina może stymulować różnicowanie ludzkich komórek macierzystych w prekursory komórek nerwowych5.

    • Karotenoidy, w tym luteina, wykazują właściwości antyoksydacyjne, uczestnicząc m.in. w wymiataniu reaktywnych form tlenu6.

    1. Nutrients. 2017; 9(2):120.
    2. Annu. Rev. Nutr. 2003; 23:171–201.
    3. Br. J. Nutr. 2009; 102:186–190.
    4. Nutrients 2018; 10:1321.
    5. M. Kuchan, F. Wang, Y. Geng, B. Feng, C. Lai, Advances and Controversies
    in Clinical Nutrition, Abstract No. 23, ILSI North America: Washington, DC,
    USA, 2013.
    6. Post. Hig. Med. Dośw. 2015; 69:418–428.
    7. N. Engl. J. Med. 1996; 334:1150-1155.
    8. JAMA 2003; 290(4):476–485.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły