cart 0

Brak produktów w koszyku.

Kwas foliowy 400 mcg

Ważny dla kobiet, stworzony z myślą o potrzebach całej rodziny.

44.99 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Kwas foliowy jest istotnym elementem diety każdego człowieka. Jednak to kobiety powinny o nim szczególnie pamiętać. Eksperci Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego zalecają by wprowadzić suplementację kwasem foliowym przed zajściem w ciążę i kontynuować ją do końca okresu laktacji.

    Co więcej, kwas foliowy pomaga także w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny, przyczynia się do zmniejszenia znużenia i zmęczenia, bierze udział w procesie podziału komórek, w prawidłowej syntezie aminokwasów oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    Każda tabletka zawiera 400 μg kwa­su foliowego będącą zalecaną porcją do spożycia na dobę.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 tabletka) zawiera:

    Kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – 400 µg (200% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

     

    Składniki:

    substancje wypełniające (fosforany wapnia, celuloza mikrokrystaliczna), substancje przeciwzbrylające((roślinne) kwasy tłuszczowe, dwutlenek krzemu), stabilizator(guma celulozowa usieciowana), kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy).

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 tabletka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplementu diety nie należy stosować zamiast zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla kobiet planujących lub będących w ciąży;
    • Dla osób, które poszukują wsparcia układu krwiotwórczego;
    • Dla każdego, kto chce uzupełnić dietę w dodatkową porcję kwasu foliowego.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

    cukrów, skrobi

    cukrów, skrobi

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Kwas foliowy występuje w warzywach liściastych (takich jak sałata, szpinak, nać pietruszki, jarmuż), brokułach, owocach cytrusowych, a także drożdżach, wątrobie, mięsie, pełnym ziarnie zbóż, kefirze, żółtych serach i roślinach strączkowych1.

    • Kobiety, które spodziewają się dziecka, powinny zwrócić szczególną uwagę na zawartość w diecie folianów, do których wlicza się m.in. kwas foliowy. Foliany odgrywają istotną rolę w profilaktyce wad cewy nerwowej, która tworzy się w początkowych tygodniach życia płodowego. Specjaliści zaznaczają, że to ochronne działanie jest związane ze zwiększaniem poziomu folianów u matki i występuje w przypadku codziennej suplementacji kwasu foliowego w ilości 400 μg przez co najmniej miesiąc przed poczęciem i do trzech miesięcy po poczęciu. Biorąc pod uwagę powyższe Zespół Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego zaleca suplementację kwasu foliowego kobietom planującym ciążę przez czas co najmniej 6 tygodni ją poprzedzających oraz do końca drugiego trymestru ciąży2.

    • Kwas foliowy jest koenzymem w reakcjach przenoszenia rodników jednowęglowych (np. -CHO, -CH2OH, -CH3), które odgrywają rolę w syntezie zasad pirymidynowych i purynowych oraz w przemianie niektórych aminokwasów. Zasady te wchodzą w skład nukleotydów budujących kwasy nukleinowe (DNA i RNA)1.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Foliany przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży.

    • Foliany pomagają w prawidłowej produkcji krwi.

    • Foliany biorą udział w procesie podziału komórek.

    • Foliany pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów.

    • Foliany pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.

    • Foliany pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Foliany przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Foliany pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Uzupełniające spożycie kwasu foliowego zwiększa poziom folianów u matki. Niski poziom folianów u matki jest czynnikiem ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej u rozwijającego się płodu. Korzystny efekt występuje w przypadku codziennego uzupełniającego spożycia dawki wynoszącej 400 μg kwasu foliowego przez co najmniej jeden miesiąc przed poczęciem i maksymalnie trzy miesiące po poczęciu.

  • Charakterystyka

    • Kwas foliowy to składnik diety, który odgrywa podstawową rolę w rozwoju komórek ustrojowych. Jest istotny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego1.
    • Kwas foliowy jest niezbędny dla kobiet, które planują ciążę lub są w trakcie jej trwania.
    • 400 µg kwasu foliowego w porcji dziennej.
    • Wygodny sposób użycia – 1 tabletka dziennie.

  • Bibliografia

    1. H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2014.
    2. Ginekol. Pol. 2011; 82:550-553.