HY-BIO™

Tabletki 50 sztuk

  • Dla osób szukających wsparcia pracy układu odpornościowego.
  • Dla osób, które szukają suplementu diety zawierającego jednocześnie flawonoidy i witaminę C.
  • Nie zawiera: cukru, soli i skrobi
  • Suplement diety

1 dziennie Bezglutenowy, Bezmleczny, Koszerny, Wegański, Wegetariański

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • Kompleks bioflawonoidowy z witaminą C, dziką różą i rutyną

    Bioflawonoidy to biologicznie czynne związki należące do roślinnych flawonoidów (1). Po raz pierwszy zostały odkryte w 1936  roku przez zdobywcę nagrody Nobla – Alberta Szent-Gyorgi – który początkowo nazwał je „witaminą P”. Bioflawonoidy posiadają właściwości przeciwutleniające i mają korzystny wpływ na wytrzymałość naczyń włosowatych. Bioflawonoidy pochodzące z owoców cytrusowych w połączeniu z witaminą C pozytywnie wpłyną na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego. Do grupy bioflawonoidów cytrusowych należy m.in. hesperydyna obecna w słodkich pomarańczach i cytrynie.

    Produkt firmy Solgar oprócz kompleksu bioflawonoidów cytrusowych wzbogacony jest witaminą C, rutyną, a także dziką różą, która jest naturalnie bogata w antyoksydanty, a przy odpowiedniej porcji wspomaga funkcje układu odpornościowego oraz oddechowego.

    1. Phytother. Res. 2001;15:665-669.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) tabletka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów i barwników.

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 tabletka) zawiera:

    Witamina C (kwas L-askorbinowy) – 500 mg (625% RWS*)

    Bioflawonoidy cytrusowe kompleks – 500 mg

    Rutyna – 50 mg

    Dzika róża (Rosa canina) sproszkowane owoce – 50 mg

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    witamina C (kwas L-askorbinowy), bioflawonoidy cytrusowe kompleks, substancja wypełniająca: celuloza, rutyna, dzika róża (Rosa canina) sproszkowane owoce, guma celulozowa, substancje przeciwzbrylające: (roślinne) kwasy tłuszczowe, dwutlenek krzemu, sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych; substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza.

  • BADANIA NAUKOWE
    • Witamina C jest kumulowana w komórkach układu odpornościowego należących do leukocytów (krwinek białych), takich jak neutrofile i monocyty1. W badaniach in vitro wykazano, że wpływa ona na funkcje neutrofili, stanowiących pierwszą linię obrony organizmu, w szczególności na ich ruchliwość1. Zaobserwowano, iż działanie związków utleniających na wielonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w błonie komórkowej neutrofili, może zmieniać jej płynność, a w konsekwencji hamować ruchliwość tych komórek układu odpornościowego. Z kolei wpływ witaminy C na poprawę ich ruchliwości może wynikać z jej właściwości przeciwutleniających.

    • Witamina C wpływa w warunkach in vitro na dojrzewanie i namnażanie limfocytów B i T1.
    • Intensywny lub długotrwały (>1,5 h) wysiłek fizyczny może wpływać na obniżenie odporności2. Specjaliści podkreślają, że istnieje związek między spożyciem witaminy C a utrzymaniem prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego podczas bardzo wysokiej aktywności fizycznej i po niej3.

    • Bioflawonoidy obecne w cytrusach (m.in. rutyna, hesperydyna, naringenina) mogą wykazywać w warunkach in vitro działanie immunomodulujące, czyli regulujące odpowiedź odpornościową, co może być związane m.in. z ich właściwościami przeciwutleniającymi4,5,6.

    • W badaniach in vitro wykazano, że flawonoidy, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, hamowały utlenianie witaminy C, dzięki czemu możliwe jest utrzymanie jej roli jako przeciwutleniacza7.

    1. Nutrients 2017; 9,1211.
    2. J. Appl. Physiol. 2007; 103(2):693-699.
    3. EFSA Journal 2009; 7(9):1226.
    4. IJBB 2020; 57:58-63.
    5. Pharmacol. Res. 2018; 135:122-126.
    6. Int. J. of Pharm. Pharm. Sci. 2014; 6(2):50-56.
    7. Nutrients 2013; 5:4284-4304.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej porcji witaminy C (tj. 80 mg).

    • Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.

    • Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

    • Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów i naczyń krwionośnych.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.

  • Opis produktu

    Kompleks bioflawonoidowy z witaminą C, dziką różą i rutyną

    Bioflawonoidy to biologicznie czynne związki należące do roślinnych flawonoidów (1). Po raz pierwszy zostały odkryte w 1936  roku przez zdobywcę nagrody Nobla – Alberta Szent-Gyorgi – który początkowo nazwał je „witaminą P”. Bioflawonoidy posiadają właściwości przeciwutleniające i mają korzystny wpływ na wytrzymałość naczyń włosowatych. Bioflawonoidy pochodzące z owoców cytrusowych w połączeniu z witaminą C pozytywnie wpłyną na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego. Do grupy bioflawonoidów cytrusowych należy m.in. hesperydyna obecna w słodkich pomarańczach i cytrynie.

    Produkt firmy Solgar oprócz kompleksu bioflawonoidów cytrusowych wzbogacony jest witaminą C, rutyną, a także dziką różą, która jest naturalnie bogata w antyoksydanty, a przy odpowiedniej porcji wspomaga funkcje układu odpornościowego oraz oddechowego.

    1. Phytother. Res. 2001;15:665-669.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) tabletka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów i barwników.

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 tabletka) zawiera:

    Witamina C (kwas L-askorbinowy) – 500 mg (625% RWS*)

    Bioflawonoidy cytrusowe kompleks – 500 mg

    Rutyna – 50 mg

    Dzika róża (Rosa canina) sproszkowane owoce – 50 mg

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    witamina C (kwas L-askorbinowy), bioflawonoidy cytrusowe kompleks, substancja wypełniająca: celuloza, rutyna, dzika róża (Rosa canina) sproszkowane owoce, guma celulozowa, substancje przeciwzbrylające: (roślinne) kwasy tłuszczowe, dwutlenek krzemu, sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych; substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza.

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE
    • Witamina C jest kumulowana w komórkach układu odpornościowego należących do leukocytów (krwinek białych), takich jak neutrofile i monocyty1. W badaniach in vitro wykazano, że wpływa ona na funkcje neutrofili, stanowiących pierwszą linię obrony organizmu, w szczególności na ich ruchliwość1. Zaobserwowano, iż działanie związków utleniających na wielonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w błonie komórkowej neutrofili, może zmieniać jej płynność, a w konsekwencji hamować ruchliwość tych komórek układu odpornościowego. Z kolei wpływ witaminy C na poprawę ich ruchliwości może wynikać z jej właściwości przeciwutleniających.

    • Witamina C wpływa w warunkach in vitro na dojrzewanie i namnażanie limfocytów B i T1.
    • Intensywny lub długotrwały (>1,5 h) wysiłek fizyczny może wpływać na obniżenie odporności2. Specjaliści podkreślają, że istnieje związek między spożyciem witaminy C a utrzymaniem prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego podczas bardzo wysokiej aktywności fizycznej i po niej3.

    • Bioflawonoidy obecne w cytrusach (m.in. rutyna, hesperydyna, naringenina) mogą wykazywać w warunkach in vitro działanie immunomodulujące, czyli regulujące odpowiedź odpornościową, co może być związane m.in. z ich właściwościami przeciwutleniającymi4,5,6.

    • W badaniach in vitro wykazano, że flawonoidy, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, hamowały utlenianie witaminy C, dzięki czemu możliwe jest utrzymanie jej roli jako przeciwutleniacza7.

    1. Nutrients 2017; 9,1211.
    2. J. Appl. Physiol. 2007; 103(2):693-699.
    3. EFSA Journal 2009; 7(9):1226.
    4. IJBB 2020; 57:58-63.
    5. Pharmacol. Res. 2018; 135:122-126.
    6. Int. J. of Pharm. Pharm. Sci. 2014; 6(2):50-56.
    7. Nutrients 2013; 5:4284-4304.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej porcji witaminy C (tj. 80 mg).

    • Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.

    • Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

    • Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów i naczyń krwionośnych.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły