BADANIA NAUKOWE
• Ester-C® zawiera L-askorbinian wapnia oraz aktywne metabolity witaminy C1. Metabolity te są prawdopodobnie odpowiedzialne za szybkie wchłanianie i długie pozostanie w organizmie Ester-C®. Ze względu na budowę chemiczną (kwas L-askorbinowy jest buforowany wapniem) składników Ester-C® posiada neutralne pH, czyli jest niekwasowy.
• Ester-C® wchłania się szybciej oraz w większych ilościach do krwioobiegu niż sam kwas askorbinowy2.
• Wyniki badania porównawczego pomiędzy 1000 mg witaminy C w formie Ester-C® oraz 1000 mg w formie kwasu askorbinowego wskazują1, że Ester-C® w porównaniu z kwasem askorbinowym powodował znacznie mniej działań niepożądanych wśród uczestników wrażliwych na kwaśne pokarmy. Ester-C® wydaje się być lepiej tolerowany w układzie pokarmowym człowieka niż kwas askorbinowy.
• Wyniki badania z wykorzystaniem 1000 mg witaminy C w formie kwasu askorbinowego, 1000 mg witaminy C jako Ester-C® oraz placebo wskazują, że po zastosowaniu Ester-C® znacząco zwiększyło się stężenie witaminy C w leukocytach krwi w porównaniu z kwasem askorbinowym3. Może to sugerować, że Ester-C® będzie dłużej zatrzymywany w leukocytach w porównaniu ze standardową witaminą C.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.
• Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej dawki witaminy C.
• Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
• Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
• Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów i naczyń krwionośnych.
• Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
• Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
• Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.
• Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.