cart 0

Brak produktów w koszyku.

Zadbaj o składniki dla wątroby

Uzupełnij swoją dietę w niezbędne kwasy tłuszczowe i wesprzyj funkcjonowanie wątroby oraz metabolizm tłuszczów dzięki cholinie.

201.99 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Czynniki lipotropowe

    Formuła zawierająca połączenie choliny, inozytolu i metioniny.

    Czynniki Lipotropowe to produkt, który z pewnością sprosta wielu wymaganiom. Obecna cholina wpływa na prawidłowe funkcje wątroby, przyczynia się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny oraz do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów. W przypadku inozytolu naukowo dowiedziono, że wykazuje on działanie naśladujące insulinę, czyli będzie odgrywał rolę w procesach związanych ze zmianą poziomu cukru we krwi9. Co więcej, inozytol może być ważnym regulatorem transportu oraz odkładania tłuszczu, co może wpłynąć na regulację masy ciała10. Metionina natomiast jest aminokwasem egzogennym, którego nasz organizm sam nie wyprodukuje i musi zostać do niego dostarczony. Jako że w swoim składzie posiada siarkę, jest prekursorem do powstawania innych aminokwasów, np. homocysteiny11.

    Omega 3-6-9

    Z ryb, siemienia lnianego i ogórecznika.

    Kapsułki kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9 zawierają oleje z ryb, sie­mienia lnianego i ogórecznika. Produkt ten charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych z przewagą kwasów tłuszczowych omega 3. Kapsułki dostarczają ponadto kwasów Omega 9 w postaci kwasu oleinowego, otrzyma­nego również z oleju z siemienia lnianego.

    Jakość produktu zapewnia specjalny proces oczyszczania oleju rybnego z metali ciężkich (w tym rtęci), PCB i innych zanieczyszczeń, z wykorzystaniem destylacji cząsteczkowej.

    Składniki produktu posiadają wiele właściwości:

    Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca, przy dziennym spożyciu 250 mg EPA i DHA.
    Kwas linolowy (LA) i kwas alfa-linolenowy (ALA) pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, w przypadku spożywania 10 g LA i 2 g ALA dziennie.
    Wykazano, że zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi w diecie obniża poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca.

    Kapsułki Omega-3-6-9 to idealny sposób na uzupełnienie diety w niezbędne kwasy tłuszczowe przy pomocy suplementu wysokiej jakości.

  • Składniki

    Czynniki lipotropowe

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (3 tabletki) zawiera:

    Inozytol (mio-inozytol) – 1000 mg

    L-Metionina – 1000 mg

    Cholina – 410 mg

    Składniki:

    inozytol (mio-inozytol), L-metionina, cholina (dwuwinian choliny), substancje wypełniające (celuloza mikrokrystaliczna, hydroksypropyloceluloza), substancje przeciwzbrylające (dwutlenek krzemu, sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych), stabilizator (guma celulozowa usieciowana), substancje glazurujące (hydroksypropylometyloceluloza, glicerol roślinny (z oleju z ziaren palmowych i oleju kokosowego), wosk carnauba).

    Omega 3-6-9

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (3 kapsułki) zawiera:

    Olej rybi – 1300 mg

    Olej lniany – 1300 mg

    Olej z ogórecznika – 1300 mg

    które zawierają:

    Kwasy tłuszczowe omega-3
    Kwas alfa-linolenowy (ALA) – 585 mg
    Kwas eikozapentaenowy (EPA)† – 344 mg
    Kwas dokozaheksaenowy (DHA)† – 221 mg

    Kwasy tłuszczowe omega-6
    Kwas linolowy (LA) – 598 mg
    Kwas gamma-linolenowy (GLA) – 247 mg

    Kwasy tłuszczowe omega-9
    Kwas oleinowy – 325 mg

    †Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, w postaci estrów etylowych.

    Składniki:
    żelatyna wołowa, substancja żelująca (glicerol roślinny (z oleju z ziaren palmowych i oleju kokosowego)), olej rybi, olej lniany, olej z ogórecznika; przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli).

  • Sposób użycia

    Czynniki lipotropowe

    Osoby dorosłe 3 tabletki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplementu diety nie należy stosować zamiast zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    Omega 3-6-9

    Osoby dorosłe 3 kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplementu diety nie należy stosować zamiast zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    Czynniki lipotropowe

    • Dla osób, którym zależy na wsparciu metabolizmu tłuszczów;
    • Dla osób, które chciałyby zadbać o prawidłowe funkcjonowanie wątroby.

    Omega 3-6-9

    • Dla osób, które chcą zadbać o serce;
    • Dla osób, które chcą zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu;
    • Dla osób, które chcą uzupełnić dietę w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    substancji słodzących

    substancji słodzących

    soi

    soi

    cukrów, skrobi

    cukrów, skrobi

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    Czynniki lipotropowe

    BADANIA NAUKOWE

    • Cholina jest prekursorem neurotransmitera – acetylocholiny, przenoszącego sygnały między niektórymi neuronami w ośrodkowym układzie nerwowym. Jest również składnikiem ważnych fosfolipidów: lecytyny pełniącej rolę w funkcjonowaniu błon komórkowych m.in. komórek nerwowych oraz sfingomieliny, wchodzącej w skład osłonki mielinowej chroniącej włókna nerwowe1.

    • Nadmiar substratów energetycznych dostępnych dla hepatocytów – ludzkich komórek wątroby, może potencjalnie powodować ich stłuszczenie/gromadzenie przez nie tłuszczów, a dokładnie trójglicerydów. Badanie in vitro wykazało, że przy odpowiedniej ilości cholina może zmniejszać akumulację trójglicerydów w ludzkich komórkach wątrobowych2.

    • Inozytol jest prekursorem fosfoinozytoli, które są drugorzędowymi przekaźnikami komórkowymi wywołującymi podobny do insuliny wpływ na enzymy biorące udział w metabolizmie glukozy3. Inozytol może zwiększać poziom adiponektyny – białka, wytwarzanego przez komórki tłuszczowe4. Z kolei większy poziom adiponektyny we krwi przekłada się na większą wrażliwość tkanek na insulinę i związane z tym usprawnienie gospodarki węglowodanowej organizmu3 jak też na hamowanie powstawania trójglicerydów – związków tłuszczowych w wątrobie5.

    • Metionina jest aminokwasem egzogennym, którego nasz organizm sam nie jest w stanie wyprodukować i musi zostać do niego dostarczony z zewnątrz. Może być przekształcana w wątrobie w inny aminokwas – cysteinę, a ta z kolei w glutation, pełniący rolę w utrzymaniu fizjologicznej równowagi między prooksydantami i antyoksydantami8.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Cholina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów.

    • Cholina pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby.

    • Cholina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny.

    Omega 3-6-9

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca, przy dziennym spożyciu 250 mg EPA i DHA.

    • Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz prawidłowego widzenia przy dziennym spożyciu 250 mg DHA.

    • Kwas linolowy (LA) i kwas alfa-linolenowy (ALA) pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, w przypadku spożywania 10 g LA i 2 g ALA dziennie.

    • Wykazano, że zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi w diecie obniża poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca.

  • Charakterystyka

    Czynniki lipotropowe

    • Wyjątkowa formuła zawierająca połączenie choliny2, inozytolu6 i L-metioniny7 , które uczestniczą w metabolizmie tłuszczów.
    • W porcji dziennej – 1000 mg mio-inozytolu, 1000 mg L-metioniny i 410 mg choliny.

    Omega 3-6-9

    • Mieszanka olejów z różnych źródeł: ryb (sardela, makrela, sardynki), siemienia lnianego i ogórecznika lekarskiego.
    • Wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych z przewagą kwasów tłuszczowych omega-3.
    • Specjalny proces oczyszczania oleju rybnego z metali ciężkich (w tym rtęci), PCB i innych zanieczyszczeń z wykorzystaniem destylacji cząsteczkowej.

  • Bibliografia

    Czynniki lipotropowe

    1. Nutrients 2020; 12(6):1731.
    2. Nutrients 2014; 6(7):2552-2571.
    3. Diabetes Care. 2017; 40(6):759-63.
    4. Diabet. Med. 2011; 28(8):972-975.
    5. Diagnostyka Laboratoryjna 2010; 46(3):331-338.
    6. Molecules 2020; 25(21):5079.
    7. Amino Acids 2017; 49(12):1-8.
    8. Postepy Hig. Med. Dosw. 2007; 61:438-453
    9. Biochimie 2013; 95(10):1811-1827.
    10. World’s Poultry Sc. J. 2016; 72(4):743-760.
    11. P. Bhardway i wsp., Nutritional Modulators of Pain in the Aging Population, Chapter 23, 265-273, 2017.