BADANIA NAUKOWE
• Przeprowadzone badanie biodostępności żelaza w postaci chelatu diglicynianu żelaza (II) (Ferrochel™) wskazuje, że wchłanianie tego związku dodanego do wody może wynosić 46,3%2.
• Codzienna suplementacja 15 mg żelaza w postaci chelatu diglicynianiu żelaza (II) (Ferrochel™) może wpłynąć na zwiększenie poziomu żelaza u kobiet w ciąży w wyższym stopniu niż suplementacja 40 mg żelaza pochodzącego z siarczanu żelaza3.
• Badania in vitro i in vivo wykazały, że chelat aminokwasowy żelaza pochodzący z firmy Albion® może przejść przez kwaśne pH żołądka do dwunastnicy i stanowić ochronę żelaza przed niepożądanymi reakcjami chemicznymi np. z pokarmowymi fosforanami, fitynianami, błonnikiem5, a tym samym zapewnić większe wchłanianie żelaza w porównaniu z nieorganicznymi solami żelaza.
• Przeprowadzono podwójnie ślepe badanie, w którym siedmiu dorosłych mężczyzn i pięć kobiet spożywało 18 mg na dzień żelaza w postaci siarczanu żelazawego przez 7 dni. Następnie był okres wymywania żelaza z organizmu trwający 7 dni. W ostatnim kroku podawano 18 mg żelaza na dzień w postaci chelatu aminokwasowego także przez 7 dni. Średnia absorpcja chelatu aminokwasowego żelaza była o 59% większa niż dla siarczanu żelazowego, co zostało określone na podstawie analizy kału5.
• Wśród najważniejszych zalet żelaza w postaci chelatu aminokwasowego należy wymienić brak silnej reakcji ze składnikami żywności, co pozostawia więcej żelaza potencjalnie dostępnego do wchłonięcia5. Dodatkowo, takie żelazo jest wchłaniane przez komórki błony śluzowej w większych ilościach częściowo ze względu na mniejszą liczbę reakcji hamujących wchłanianie w jelitach5.
• Wchłanianie chelatu aminokwasowego żelaza nie jest hamowane przez obecność innych minerałów w diecie – normalne jonowe żelaza czy jonowa miedź są wzajemnie antagonistyczne w jelicie cienkim, gdzie wysoki poziom jednego z nich zmniejsza wchłanianie drugiego5. W badaniu, w którym jedna grupa dorosłych ochotników spożywała jednocześnie żelazo (30 mg) i miedź (9,9 mg) w postaci chelatów aminokwasowych, nie zaobserwowano konkurencji między tymi składnikami podczas wchłaniania jelitowego5.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
• Żelazo pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie.
• Żelazo przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
• Żelazo przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
• Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
• Żelazo pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych.
• Żelazo odgrywa rolę w procesie podziału komórek.