Druga sztuka 50% taniej! Witamina D3 2200 IU | Witamina C 500 mg smak pomarańczowy | Witamina D3 1000 IU pastylki
Druga sztuka 50% taniej! Witamina D3 2200 IU | Witamina C 500 mg smak pomarańczowy | Witamina D3 1000 IU pastylki
cart 0

Brak produktów w koszyku.

Gentle Iron (diglicynian żelaza) 20 mg

Opatentowana forma żelaza, łagodna dla żołądka1.

82.90 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Gentle Iron – łagodny związek żelaza.

    Żelazo jest bardzo ważnym składnikiem hemoglobiny. Pierwiastek ten wchodzi w skład wielu enzymów i substancji układu odpornościowego. Badania wykazują, że nawet niewielkie niedobory żelaza, dalekie od po­ziomu wywołującego anemię, osłabiają koncentrację umysłu u osób doro­słych, a u nastolatków mogą wywołać problemy z uczeniem się6.

    Co więcej, żelazo pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a także odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

    Łagodny preparat żelaza zawiera najłatwiejszą do przyswojenia przez or­ganizm postać żelaza. To opatentowana forma żelaza – diglicynian że­laza – patent nr 4,599,152 Chelazomes, Ferrochel Albion. Żelazo przyłą­czone do aminokwasu glicyny tworzy stabilny chelat, który może być dodawany do większości produktów spożywczych i jest bezpieczny dla układu pokarmowego7. Taka forma żelaza jest łagodniejsza dla organizmu w porównaniu do siarczanu żelaza1.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Żelazo (diglicynian żelaza (II)†) – 20 mg (143% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    † – Patenty produkcyjne Ferrochel™ Albion International Inc. zarejestrowane w USA. Postać żelaza opracowana w celu zapewnienia wysokiego wchłaniania2. Łagodniejsza dla organizmu forma żelaza w porównaniu do siarczanu żelaza1.

     

    Składniki:

    substancje wypełniające (celuloza mikrokrystaliczna); otoczka kapsułki roślinnej (hydroksypropylometyloceluloza); żelazo (diglicynian żelaza (II)); substancja przeciwzbrylająca (sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych).

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplementu diety nie należy stosować zamiast zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Przypadkowe przedawkowanie produktami zawierającymi żelazo jest główną przyczyną śmiertelnych zatruć wśród dzieci poniżej szóstego roku życia. W razie przypadkowego spożycia przez takie dzieci, natychmiast wezwać lekarza.

  • Dla kogo

    • Dla osób szukających łagodnej formy żelaza1 i którym brakuje tego minerału w codziennej diecie;
    • Dla osób, które chcą zadbać o układ krwionośny;
    • Dla osób, które są na diecie bezmięsnej.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    cukrów

    cukrów

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Przeprowadzone badanie biodostępności żelaza w postaci chelatu diglicynianu żelaza (II) (Ferrochel™) wskazuje, że wchłanianie tego związku dodanego do wody może wynosić 46,3%2.

    • Codzienna suplementacja 15 mg żelaza w postaci chelatu diglicynianiu żelaza (II) (Ferrochel™) może wpłynąć na zwiększenie poziomu żelaza u kobiet w ciąży w wyższym stopniu niż suplementacja 40 mg żelaza pochodzącego z siarczanu żelaza3.

    • Badania in vitro i in vivo wykazały, że chelat aminokwasowy żelaza pochodzący z firmy Albion® może przejść przez kwaśne pH żołądka do dwunastnicy i stanowić ochronę żelaza przed niepożądanymi reakcjami chemicznymi np. z pokarmowymi fosforanami, fitynianami, błonnikiem5, a tym samym zapewnić większe wchłanianie żelaza w porównaniu z nieorganicznymi solami żelaza.

    • Przeprowadzono podwójnie ślepe badanie, w którym siedmiu dorosłych mężczyzn i pięć kobiet spożywało 18 mg na dzień żelaza w postaci siarczanu żelazawego przez 7 dni. Następnie był okres wymywania żelaza z organizmu trwający 7 dni. W ostatnim kroku podawano 18 mg żelaza na dzień w postaci chelatu aminokwasowego także przez 7 dni. Średnia absorpcja chelatu aminokwasowego żelaza była o 59% większa niż dla siarczanu żelazowego, co zostało określone na podstawie analizy kału5.

    • Wśród najważniejszych zalet żelaza w postaci chelatu aminokwasowego należy wymienić brak silnej reakcji ze składnikami żywności, co pozostawia więcej żelaza potencjalnie dostępnego do wchłonięcia5. Dodatkowo, takie żelazo jest wchłaniane przez komórki błony śluzowej w większych ilościach częściowo ze względu na mniejszą liczbę reakcji hamujących wchłanianie w jelitach5.

    • Wchłanianie chelatu aminokwasowego żelaza nie jest hamowane przez obecność innych minerałów w diecie – normalne jonowe żelaza czy jonowa miedź są wzajemnie antagonistyczne w jelicie cienkim, gdzie wysoki poziom jednego z nich zmniejsza wchłanianie drugiego5. W badaniu, w którym jedna grupa dorosłych ochotników spożywała jednocześnie żelazo (30 mg) i miedź (9,9 mg) w postaci chelatów aminokwasowych, nie zaobserwowano konkurencji między tymi składnikami podczas wchłaniania jelitowego5.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.

    • Żelazo pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie.

    • Żelazo przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Żelazo przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Żelazo pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych.

    • Żelazo odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

  • Charakterystyka

    • Produkt zawiera żelazo w formie chelatu – połączenie jonu żelaza z dwiema cząsteczkami glicyny.
    • Diglicynian żelaza jest formą łagodną dla układu pokarmowego1 i charakteryzuje się wysoką wchłanialnością2 i przyswajalnością3 w organizmie.
    • Chelat Ferrochel™ pochodzi z firmy Albion International Inc. i został oficjalnie uznany przez Agencję Żywności i Leków (US-FDA) za bezpieczny (GRAS) i może być stosowany do wzbogacenia żywności w żelazo4.

  • Bibliografia

    1. Clin. Ther. 1991; 13(5):606-612.
    2. J. Nutr. 1997; 127(7):1407-1411.
    3. Arch. Latinoam. Nutr. 2001; 51(1 Suppl 1):42-47.
    4. Arch. Latinoam. Nutr. 2001; 51(1 Suppl 1):26-34.
    5. Arch. Latinoam. Nutr. 2001; 51(1 Suppl 1):13-21.
    6. J. Res. Med. Sci. 2014; 19(2):164-174.
    7. Food. Chem. Toxicol. 1999; 37(7):723-731.