BADANIA NAUKOWE
• Betaina (znana także jako trimetyloglicyna) jest metabolitem powstającym w organizmie z choliny. To naturalny składnik buraków, brokułów, ziaren, skorupiaków, szpinaku, a także alg morskich1. W budowie betainy znajdują się grupy metylowe, dzięki którym uczestniczy w cyklu metioniny – głównie w wątrobie i nerkach człowieka2.
• Homocysteina jest aminokwasem siarkowym, który nie wchodzi w skład białek3. Powstaje w organizmie w wyniku przemian innego aminokwasu – metioniny, która pochodzi z białka dostarczanego wraz z pożywieniem. Metionina, w reakcji katalizowanej przez enzym adenozylotransferazę metioninową (MAT), ulega przemianie do S-adenozylometioniny (SAM), dzięki czemu jej grupa metylowa ulega aktywacji. Następnie przez odłączenie grupy metylowej w SAM powstaje S-adenozylohomocysteina (SAH), która dalej hydrolizowana jest do homocysteiny.
• Metabolizm homocysteiny obejmuje głównie dwa procesy: remetylację (odłączenie grupy metylowej) i transsulfurację (przekształcenie homocysteiny do cysteiny)3. Aby zaszła reakcja remetylacji, potrzebna jest aktywna forma kwasu foliowego – 5-metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF) – która będzie przekształcona do tetrahydrofolianu (THF), a kofaktorem tej reakcji będzie pochodna witaminy B12 oraz enzym syntaza metioninowa4,5. Natomiast drugi szlak – transsulfuracja – odbywa się w obecności witaminy B6. Istnieje jeszcze możliwość remetylacji homocysteiny za pomocą betainy i zmianie do N,N-dimetyloglicyny w obecności enzymu metylotransferazy betaina – homocysteina (MBH)5.
• Analiza danych zdobytych podczas 12 randomizowanych badań w grupie 1114 uczestników, którzy spożywali kwas foliowy oraz witaminy B6 i B12, wykazała, że suplementacja samym kwasem foliowym (0,5-5 mg dziennie) obniżała poziom homocysteiny we krwi o 25%, natomiast jednoczesna suplementacja kwasem foliowym i witaminą B12 (500 μg dziennie) wpłynęła na zmniejszenie stężenia homocysteiny we krwi o dodatkowe 7% (czyli 32% łącznie)6.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Betaina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 1,5 g betainy dziennie. Dzienne spożycie przekraczające 4 g może znacznie zwiększyć poziom cholesterolu we krwi.
• Foliany, witamina B6 i witamina B12 pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.
• Foliany pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów.
• Witamina B6 pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny.
• Witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
• Foliany pomagają w prawidłowej produkcji krwi i biorą udział w procesie podziału komórek.
• Witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.
• Witamina B12 odgrywa rolę w procesie podziału komórek.
• Foliany, witamina B6 i witamina B12 przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
• Foliany, witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
• Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu oraz do regulacji aktywności hormonalnej.