cart 0

Brak produktów w koszyku.

Metylokobalamina (witamina B12) 1000 mcg

Metylowana forma witaminy B12 odpowiednia dla wegan.

104.90 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 150zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Metylokobalamina to aktywna forma witaminy B12. Jest naturalnym koenzymem występującym w organizmie człowieka. Dostarczenie porcji produktu Solgar zawierającego 1000 mikrogramów witaminy B12 pod postacią metylokobalaminy oznacza, że nie musi on zostać przekształcony, aby stał się metabolicznie aktywny. W tej postaci jest identyczny dla jednej z dwóch aktywnych form (druga to adenozynokobalamina) występujących w organizmie.

    Preparat firmy Solgar ma unikalną formę. Proponujemy witaminę B12 (metylokobalaminę) w postaci bryłek wzbogaconych o naturalny aromat wiśni. Dzięki temu ma ona doskonały, świeży smak i można ją żuć lub ssać. Taka forma podania metylokobalaminy jest atrakcyjna dla osób mających problem z połykaniem. Zawartość opakowania wystarcza na 30 dni suplementacji.

    Szanując potrzeby odbiorców Solgar dochowuje najwyższej staranności, by dostarczać wysokiej jakości produkty spełniające wymagania wegan i wegetarian. Opracowane w nowoczesnym laboratorium bryłki nie zawierają składników (substancji wypełniających i przeciwzbrylających) pochodzenia zwierzęcego.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 bryłka) zawiera:

    Witamina B12 (metylokobalamina) – 1000 µg (40 000% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

     

    Składniki:

    substancja wypełniająca: mannitol, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, roślinne kwasy tłuszczowe, dwutlenek krzemu; witamina B12, naturalny aromat wiśniowy, substancja wypełniająca: guma celulozowa usieciowana.

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 bryłka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Bryłkę ssać lub żuć.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nie spożywać innych suplementów diety zawierających witaminę B12.Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które potrzebują uzupełnić swoją dietę w metylowaną formę witaminy B12;
    • Dla osób, które poszukują witaminy B12 w formie do ssania lub żucia;
    • Dla osób, które są na diecie bezmięsnej;
    • Dla osób intensywnie ćwiczących.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, soli, skrobi

    cukrów, soli, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    barwników

    barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Przebieg treningu sportowego, rekonwalescencja czy kondycja osób starszych podejmujących wysiłek fizyczny, wiąże się z zapotrzebowaniem na energię oraz tlen. Także w dużej mierze może zależeć od witaminy B12, która ma wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo – naczyniowego. Metylokobalamina jest jedną z form biologicznie aktywnych witaminy B12, która bierze udział w powstawaniu kwasu tetrahydrofoliowego (czyli aktywnej formy folianów) i uczestniczących razem w remetylacji homocysteiny do metioniny1.

    • Wśród innych zadań metylokobalaminy w organizmie człowieka można wymienić m.in1: dostarczanie grup metylowych w procesie metylacji białek centralnego układu nerwowego, które tworzą osłonki mielinowe; uczestnictwo w postaci koenzymu w przemianach kwasu foliowego do kwasu 5,10-metylenotetrahydrofoliowego niezbędnego w syntezie DNA i RNA; udział w procesie dojrzewania prekursorów krwinek białych i czerwonych; synteza hemoglobiny.

    • Metylokobalamina jest obecna w organizmie przede wszystkim w płynie komórkowym (cytozolu), we krwi i w innych płynach ustrojowych organizmu. Badania na poziomie komórkowym pokazały, że jest to forma, która po dostaniu się do wnętrza komórek, jest wykorzystywana nawet do 67 razy szybciej niż inna biologicznie aktywna forma witaminy B12 – adenozylokobalamina2.

    • Wydalanie z moczem metylokobalaminy stanowi jedną trzecią ilości wydalanej cyjanokobalaminy podanej w podobnej porcji, co wskazuje na znacznie większe zatrzymywanie metylokobalaminy w tkankach3.

    • W żywności metylokobalamina obecna jest wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jest dominującą formą witaminy B12 występującą w mleku, produktach mlecznych i jajach, natomiast w dużo mniejszej ilości obecna jest w mięsie oraz w rybach (tu dominuje adenozylokobalamina)2. Aktywną biologicznie postać witaminy B12 zawiera również spirulina, która jest zaliczana do cyjanobakterii4.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Witamina B12 pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.

    • Witamina B12 pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.

    • Witamina B12 pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Witamina B12 przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Witamina B12 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Witamina B12 odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

    • Witamina B12 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

    • Witamina B12 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

  • Charakterystyka

    • Witamina B12 w formie biologicznie aktywnej metylokobalaminy, która jest efektywnie wykorzystywana w organizmie2,3
    • Łatwa do spożycia forma bryłek do ssania lub żucia.
    • Witamina B12 jest istotnym składnikiem diety, ze względu na ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i sercowo – naczyniowego.

  • Bibliografia

    1. Bromat. Chem. Toksykol. 2014; 4:857-864.
    2. Integr. Med. 2017; 16(1):42-49.
    3. Alt. Med. Rev. 1998; 3(6):461-463.
    4. J. Food Biochem. 2019; 43(11):e13038.