Spirulina 750 mg

Kapsułki 80 sztuk

  • Dla osób, które chcą wesprzeć funkcje układu odpornościowego.
  • Dla osób, które odczuwają zmęczenie.
  • Dla osób o wysokiej aktywności fizycznej.
  • Nie zawiera cukrów, soli i skrobi
  • Suplement diety

4 dziennie Bezglutenowy, Bezmleczny, Koszerny, Wegański, Wegetariański

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • Spirulina to potoczna nazwa kilku gatunków prostych, posiadających zdolność do fotosyntezy bakterii, należących do typu cyjanobakterii (łac. Cyanobacteria). Stosowane są one w suplementach diety ze względu na zawartość makro- i mikroskładników odżywczych. W preparacie Solgar Spirulina 750 mg wykorzystujemy gatunek Arthrospira platensis, składnik ten posiada certyfikat produkcji ekologicznej uznawany przez Unię Europejską.

    60-70% suchej masy spiruliny to białko, zawierające pełną paletę niezbędnych aminokwasów. Oprócz białka w spirulinie znajdziemy także lipidy (5-10% suchej masy), z których najważniejsze to kwas γ-linolenowy, linolowy i oleinowy. Ponadto obecne są w niej kwasy nukleinowe, witaminy (głównie B12), karotenoidy czy minerały (żelazo, wapń, fosfor)[1].

    Spirulina wspiera kontrolę masy ciała, aktywność jelit, wspomaga funkcje układu odpornościowego, wspomaga w przypadku zmęczenia, dodaje energii i witalności oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy.

    1. Nutr Hosp. 2015;32(1):34-40.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe cztery (4) kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników, soi i substancji słodzących.

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (4 kapsułki) zawiera:

    Spirulina (Arthrospira platensis)* – 3000 mg

    Składniki:
    Spirulina (Arthrospira platensis)*, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancja wypełniająca: celuloza; koncentrat ryżowy (Oryza sativa)*, ekstrakt ryżowy – mieszanka (ekstrakt z otrębów ryżowych*, łuski ryżowe*, olej słonecznikowy*), substancja przeciwzbrylająca: guma arabska*.

    * składnik posiada certyfikat produkcji ekologicznej uznawany przez UE

     

  • BADANIA NAUKOWE
    • Spirulina zawiera aktywną biologicznie postać witaminy B12. W badaniu na modelu laboratoryjnym wykazano, że zarówno suplementacja standardową witaminą B12, jak też spiruliną dostarczającą adekwatnej ilości tej witaminy, wpłynęła w tym samym stopniu m.in. na poziom homocysteiny we krwi2.

    • Zaobserwowano, że spożywanie spiruliny w ilości 8 g dziennie przez 16 tygodni, miało wpływ na modulowanie poziomu interleukin IL (białek biorących udział w odpowiedzi odpornościowej organizmu) w osoczu osób badanych: wzrost poziomu IL-2 (mogą stymulować wzrost limfocytów T) oraz spadek poziomu IL-6 (mogą pobudzać procesy zapalne)3.

    • Spożywanie przez sportowców 6 g spiruliny dziennie przez 4 tygodnie wpłynęło na wydłużenie czasu pojawienia się odczucia wyczerpania podczas testu 2-godzinnego biegu w porównaniu z grupą placebo4. Jednocześnie u osób suplementujących zaobserwowano zwiększone (w porównaniu z grupą placebo) utlenianie tłuszczu, czyli jego wykorzystanie jako źródła energii podczas
    wysiłku fizycznego. Może to skutkować oszczędzaniem glikogenu (będącego podstawowym źródłem energii dla mięśni), a tym samym zdolnością organizmu do dłuższego wysiłku i w konsekwencji większą wydajnością sportową4.

    • Suplementacja spiruliny w ilości 3 g dziennie przez 60 dni w grupie sportowców wpłynęła korzystnie na zmniejszenie we krwi poziomu dialdehydu malonowego (MDA), będącego jednym ze wskaźników stresu oksydacyjnego, który może nasilać się w wyniku intensywnej aktywności fizycznej5. Właściwość tę spirulina zawdzięcza m.in. fikocyjaninie – niebieskiemu barwnikowi o właściwościach
    antyoksydacyjnych6.

    • Białko zawarte naturalnie w spirulinie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (czyli takie, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i muszą być dostarczone z dietą): leucyna, izoleucyna, walina, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, histydyna i fenyloalanina7. Strawność białka spiruliny jest wysoka. Określa się ją na 83–90% ze względu na brak celulozy w ścianie komórkowej
    cyjanobakterii8.

    • Żelazo obecne w spirulinie może łączyć się z fikocyjaniną, która składa się m.in. z białka. Przypuszcza się, iż ze względu na wysoką strawność białka spiruliny, połączenie żelaza z fikocyjaniną może zwiększać jego przyswajanie9.

    • Metaanaliza badań wykazała, że suplementacja spiruliny w ilości 1-4 g dziennie przez 6-12 tygodni wpłynęła na zmniejszenie masy ciała badanych średnio o 1,5 kg10. Działanie spiruliny w kierunku kontroli masy ciała może być związane z następującymi mechanizmami: modulującym wpływem na aktywność mikroflory jelitowej, hamującym wpływem na ośrodek głodu w mózgu, pobudzaniem wydzielania z tkanki tłuszczowej leptyny (która jako hormon sytości hamuje łaknienie), a także zwiększeniem wrażliwości komórek na insulinę i zmniejszeniem wchłaniania cholesterolu10.

    • Spożywanie 2 g spiruliny dziennie przez 2 miesiące w grupie osób starszych wpłynęło na obniżenie poziomu glukozy we krwi na czczo i poposiłkowej, a także hemoglobiny glikowanej (wskaźnik obrazujący średni poziom glukozy we krwi z ostatnich 3 miesięcy), w porównaniu z poziomami sprzed suplementacji11. Mechanizm wpływu spiruliny na poziom glukozy może polegać na stymulowaniu uwalniania insuliny przez komórki beta trzustki, wpływając tym samym na regulowanie poziomu glukozy we krwi12.

    1. Med. Sci. in Sports Exerc. 2010; 42(1):142-151.
    2. J. Food Biochem. 2019; 43(11):e13038.
    3. Ann. Nutr. Metab. 2008; 52(4):322-328.
    4. Forum Zaburzeń Metabolicznych. 2013; 4(4):199–209.
    5. Food Nutr. J. 2017; 2(4):139.
    6. J. Pharm. Res. In. 2020; 32(2): 73-85.
    7. Nutr. Hosp. 2015; 32(1):34-40.
    8. Biotechnologia. 2008; 3(82):118-142.
    9. J. Agric. Food Chem. 2001; 49(3):1625-1629.
    10. Complement. Ther. Med. 2019: 47:102211.
    11. J. Med. Food. 2001; 4(4):193-199.
    12. Br. J. Nut. 2020; 124(10):1-29.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Spirulina wspomaga funkcje układu odpornościowego.

    • Spirulina wspomaga w przypadku zmęczenia, dodaje energii i witalności.

    • Spirulina wspiera kontrolę masy ciała.

    • Spirulina pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy.

  • Opis produktu

    Spirulina to potoczna nazwa kilku gatunków prostych, posiadających zdolność do fotosyntezy bakterii, należących do typu cyjanobakterii (łac. Cyanobacteria). Stosowane są one w suplementach diety ze względu na zawartość makro- i mikroskładników odżywczych. W preparacie Solgar Spirulina 750 mg wykorzystujemy gatunek Arthrospira platensis, składnik ten posiada certyfikat produkcji ekologicznej uznawany przez Unię Europejską.

    60-70% suchej masy spiruliny to białko, zawierające pełną paletę niezbędnych aminokwasów. Oprócz białka w spirulinie znajdziemy także lipidy (5-10% suchej masy), z których najważniejsze to kwas γ-linolenowy, linolowy i oleinowy. Ponadto obecne są w niej kwasy nukleinowe, witaminy (głównie B12), karotenoidy czy minerały (żelazo, wapń, fosfor)[1].

    Spirulina wspiera kontrolę masy ciała, aktywność jelit, wspomaga funkcje układu odpornościowego, wspomaga w przypadku zmęczenia, dodaje energii i witalności oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy.

    1. Nutr Hosp. 2015;32(1):34-40.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe cztery (4) kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników, soi i substancji słodzących.

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (4 kapsułki) zawiera:

    Spirulina (Arthrospira platensis)* – 3000 mg

    Składniki:
    Spirulina (Arthrospira platensis)*, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancja wypełniająca: celuloza; koncentrat ryżowy (Oryza sativa)*, ekstrakt ryżowy – mieszanka (ekstrakt z otrębów ryżowych*, łuski ryżowe*, olej słonecznikowy*), substancja przeciwzbrylająca: guma arabska*.

    * składnik posiada certyfikat produkcji ekologicznej uznawany przez UE

     

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE
    • Spirulina zawiera aktywną biologicznie postać witaminy B12. W badaniu na modelu laboratoryjnym wykazano, że zarówno suplementacja standardową witaminą B12, jak też spiruliną dostarczającą adekwatnej ilości tej witaminy, wpłynęła w tym samym stopniu m.in. na poziom homocysteiny we krwi2.

    • Zaobserwowano, że spożywanie spiruliny w ilości 8 g dziennie przez 16 tygodni, miało wpływ na modulowanie poziomu interleukin IL (białek biorących udział w odpowiedzi odpornościowej organizmu) w osoczu osób badanych: wzrost poziomu IL-2 (mogą stymulować wzrost limfocytów T) oraz spadek poziomu IL-6 (mogą pobudzać procesy zapalne)3.

    • Spożywanie przez sportowców 6 g spiruliny dziennie przez 4 tygodnie wpłynęło na wydłużenie czasu pojawienia się odczucia wyczerpania podczas testu 2-godzinnego biegu w porównaniu z grupą placebo4. Jednocześnie u osób suplementujących zaobserwowano zwiększone (w porównaniu z grupą placebo) utlenianie tłuszczu, czyli jego wykorzystanie jako źródła energii podczas
    wysiłku fizycznego. Może to skutkować oszczędzaniem glikogenu (będącego podstawowym źródłem energii dla mięśni), a tym samym zdolnością organizmu do dłuższego wysiłku i w konsekwencji większą wydajnością sportową4.

    • Suplementacja spiruliny w ilości 3 g dziennie przez 60 dni w grupie sportowców wpłynęła korzystnie na zmniejszenie we krwi poziomu dialdehydu malonowego (MDA), będącego jednym ze wskaźników stresu oksydacyjnego, który może nasilać się w wyniku intensywnej aktywności fizycznej5. Właściwość tę spirulina zawdzięcza m.in. fikocyjaninie – niebieskiemu barwnikowi o właściwościach
    antyoksydacyjnych6.

    • Białko zawarte naturalnie w spirulinie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (czyli takie, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i muszą być dostarczone z dietą): leucyna, izoleucyna, walina, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, histydyna i fenyloalanina7. Strawność białka spiruliny jest wysoka. Określa się ją na 83–90% ze względu na brak celulozy w ścianie komórkowej
    cyjanobakterii8.

    • Żelazo obecne w spirulinie może łączyć się z fikocyjaniną, która składa się m.in. z białka. Przypuszcza się, iż ze względu na wysoką strawność białka spiruliny, połączenie żelaza z fikocyjaniną może zwiększać jego przyswajanie9.

    • Metaanaliza badań wykazała, że suplementacja spiruliny w ilości 1-4 g dziennie przez 6-12 tygodni wpłynęła na zmniejszenie masy ciała badanych średnio o 1,5 kg10. Działanie spiruliny w kierunku kontroli masy ciała może być związane z następującymi mechanizmami: modulującym wpływem na aktywność mikroflory jelitowej, hamującym wpływem na ośrodek głodu w mózgu, pobudzaniem wydzielania z tkanki tłuszczowej leptyny (która jako hormon sytości hamuje łaknienie), a także zwiększeniem wrażliwości komórek na insulinę i zmniejszeniem wchłaniania cholesterolu10.

    • Spożywanie 2 g spiruliny dziennie przez 2 miesiące w grupie osób starszych wpłynęło na obniżenie poziomu glukozy we krwi na czczo i poposiłkowej, a także hemoglobiny glikowanej (wskaźnik obrazujący średni poziom glukozy we krwi z ostatnich 3 miesięcy), w porównaniu z poziomami sprzed suplementacji11. Mechanizm wpływu spiruliny na poziom glukozy może polegać na stymulowaniu uwalniania insuliny przez komórki beta trzustki, wpływając tym samym na regulowanie poziomu glukozy we krwi12.

    1. Med. Sci. in Sports Exerc. 2010; 42(1):142-151.
    2. J. Food Biochem. 2019; 43(11):e13038.
    3. Ann. Nutr. Metab. 2008; 52(4):322-328.
    4. Forum Zaburzeń Metabolicznych. 2013; 4(4):199–209.
    5. Food Nutr. J. 2017; 2(4):139.
    6. J. Pharm. Res. In. 2020; 32(2): 73-85.
    7. Nutr. Hosp. 2015; 32(1):34-40.
    8. Biotechnologia. 2008; 3(82):118-142.
    9. J. Agric. Food Chem. 2001; 49(3):1625-1629.
    10. Complement. Ther. Med. 2019: 47:102211.
    11. J. Med. Food. 2001; 4(4):193-199.
    12. Br. J. Nut. 2020; 124(10):1-29.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Spirulina wspomaga funkcje układu odpornościowego.

    • Spirulina wspomaga w przypadku zmęczenia, dodaje energii i witalności.

    • Spirulina wspiera kontrolę masy ciała.

    • Spirulina pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły