Reishi Shiitake Maitake Ekstrakty

Kapsułki 50 sztuk

  • Dla osób, które chcą wprowadzić do swojej diety składniki wpływające na funkcjonowanie układu krwionośnego.
  • Dla osób, które chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wesprzeć funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
  • Nie zawiera cukrów, soli i skrobi
  • Suplement diety

2 kapsułki dziennie Bezglutenowy, Bezmleczny, Wegański, Wegetariański

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • Grzyby reishi, shiitake i maitake stosowane są w Japonii od setek lat. Solgar postanowił skorzystać więc z bogatych doświadczeń fitoekspertów z Kraju Kwitnącej Wiśni, tworząc efektywny kompleks.

    W produkcie Solgara wiodącą rolę odgrywa reishi (Ganoderma lucidum). Używa się go już od tysięcy lat. Zawiera związki fitochemiczne, takie jak beta-glukany czy triterpeny. Badania wskazują, że reishi wspiera prawidłowy poziom cholesterolu.

    W naszych laboratoriach połączyliśmy starannie wyselekcjonowane i sproszkowane grzyby z ekstraktami. Powstała w ten sposób silna kombinacja składników, zachowująca naturalne walory.

    *Reishi pomaga obniżyć poziom cholesterolu

    Zrównoważona dieta i zdrowy tryb życia są ważne.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe dwie (2) kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów, barwników.

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:
    Reishi (Ganoderma lucidum):
    Sproszkowany grzyb Reishi – 100 mg
    Standaryzowane Czerwone Reishi – sproszkowany ekstrakt 30 mg
    w tym: 4% triterpenoidów – 1,2 mg, 7% beta-glukanów – 2,1 mg
    Shiitake (Lentinula edodes):
    Sproszkowany grzyb Shiitake – 100 mg
    Sproszkowany ekstrakt (20:1) – 1,5 mg
    Maitake (Grifola frondosa):
    Sproszkowany ekstrakt (4:1) – 100 mg

    Składniki:

    sproszkowany grzyb Reishi: standaryzowane Czerwone Reishi – sproszkowany ekstrakt, w tym: 4% triterpenoidów, 7% beta-glukanów; Shiitake (L. edodes): sproszkowany grzyb Shiitake, sproszkowany ekstrakt (20:1); Maitake (G. frondosa): sproszkowany ekstrakt (4:1); substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; substancja wypełniająca: celuloza; substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.

  • BADANIA NAUKOWE
    • Wedle badań na zwierzętach, reishi może wpływać na rozszerzenie naczyń krwionośnych, co może skutkować zwiększeniem przepływu krwi, poprawą dotlenienia mięśnia sercowego i regulacją ciśnienia tętniczego krwi (krew z mniejszą siłą napiera wówczas na ścianki naczyń). Właściwości hipotensyjne (obniżenie ciśnienia krwi) reishi zawdzięcza także innemu mechanizmowi – triterpenoidy, zawarte w grzybie, wpływają na zmniejszenie we krwi ilości angiotensyny II (hormonu, który podnosi ciśnienie krwi)3.

    • Badanie przeprowadzone na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wskazuje, że podawanie reishi może wpłynąć na regenerację i namnażanie się komórek beta trzustki, które są odpowiedzialne za wydzielanie insuliny (hormonu obniżającego poziom glukozy we krwi)4. Korzystny wpływ reishi na funkcjonowanie trzustki może wynikać m.in. z właściwości przeciwutleniających triterpenoidów5.

    • Reishi zawiera beta-glukany, których receptory znajdują się na powierzchni komórek związanych z funkcjonowaniem układu odpornościowego – leukocytów, monocytów i makrofagów5.

    • Większość właściwości grzybów shiitake przypisuje się zawartemu w nich polisacharydowi zwanemu lentinianem6, który należy do beta-glukanów. Lentinian wykazuje właściwości immonomodulujące, które polegają m.in. na aktywacji komórek odpornościowych (limfocytów, makrofagów, komórek naturalnych zabójców – NK)6.

    • Naturalnie shiitake jest najbogatszym źródłem silnego antyoksydantu, jakim jest L-ergotioneina. Co więcej, w shiitake występuje także erytadeina, której mechanizm działania opiera się na wpływie na poziom trójglicerydów oraz ciśnienia1. Zawartość erytadeiny w owocnikach grzyba wynosi ok. 30-70 mg na 100 g suchej masy6.

    • Zaobserwowano, że ekstrakt wodny z grzyba shiitake działał aktywująco na hodowlę komórek osteoblastycznych (model kości in vitro), wpływając pozytywnie na mineralizację kości7.

    • Badanie na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wykazało, że 10%-wy dodatek do diety grzyba maitake (przy jednoczesnej podaży cholesterolu na poziomie 1%) korzystnie wpłynął po 4 tygodniach suplementacji na stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi, w porównaniu do grupy spożywającej dietę z 1% cholesterolu i braku suplementacji grzybem maitake9.

    • Badanie na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wykazało, że jednoczesne spożywanie ekstraktów maitake oraz shiitake przez 14 dni wpłynęło na aktywację komórek regulujących pracę układu odpornościowego10.

    • Przeprowadzono badanie in vitro, w którym na podstawie zawartości betai alfa-glukanów wybrano trzy ekstrakty grzybów reishi, shiitake oraz maitake i oceniono ich zdolność na ekspresję różnych ludzkich cytokin11. Stwierdzono synergistyczny wpływ preparatu grzybowego na ekspresję cytokin IL-1α, IL-6 i TNF-α oraz antagonistyczny wpływ na ekspresję cytokiny IL-10. Wyniki wskazują na możliwość modulacji odpowiedzi immunologicznej przy zastosowaniu formuły uzyskanej z ekstraktów z wybranych grzybów.

    1. Curr. Pharmac. Biotechnol. 2009; 10(8):717-42.
    2. Turło J.: Biotechnologia grzybów. Zastosowanie w farmacji i suplementacji. Biul.
    Wydz. Farm. WUM, 2013, 3:18–26.
    3. Molecules 2014, 19:13473-13485.
    4. PLOS ONE 2013; 8(7):e68332.
    5. Postępy Fitoterapii 2011; 1:28-33.
    6. Herba Polonica 2009; 55(4):224-232.
    7. Nat. Prod. Bioprospect. 2013; 3:282-287.
    8. Food Chem. 2001; 73:461–466.
    9. Sato M. i wsp., Effect of Dietary Maitake (Grifola frondosa) Mushrooms on Plasma
    Cholesterol and Hepatic Gene Expression in Cholesterol-Fed Mice, J. Oleo Sci. 2013;
    62(12):1049-1058.
    10. Ann. Trans. Med. 2014; 2(2):14.
    11. PLOS ONE 2019; 14(11):e0224740.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Reishi pomaga w uzyskaniu właściwego poziomu cholesterolu.

  • Opis produktu

    Grzyby reishi, shiitake i maitake stosowane są w Japonii od setek lat. Solgar postanowił skorzystać więc z bogatych doświadczeń fitoekspertów z Kraju Kwitnącej Wiśni, tworząc efektywny kompleks.

    W produkcie Solgara wiodącą rolę odgrywa reishi (Ganoderma lucidum). Używa się go już od tysięcy lat. Zawiera związki fitochemiczne, takie jak beta-glukany czy triterpeny. Badania wskazują, że reishi wspiera prawidłowy poziom cholesterolu.

    W naszych laboratoriach połączyliśmy starannie wyselekcjonowane i sproszkowane grzyby z ekstraktami. Powstała w ten sposób silna kombinacja składników, zachowująca naturalne walory.

    *Reishi pomaga obniżyć poziom cholesterolu

    Zrównoważona dieta i zdrowy tryb życia są ważne.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe dwie (2) kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów, barwników.

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:
    Reishi (Ganoderma lucidum):
    Sproszkowany grzyb Reishi – 100 mg
    Standaryzowane Czerwone Reishi – sproszkowany ekstrakt 30 mg
    w tym: 4% triterpenoidów – 1,2 mg, 7% beta-glukanów – 2,1 mg
    Shiitake (Lentinula edodes):
    Sproszkowany grzyb Shiitake – 100 mg
    Sproszkowany ekstrakt (20:1) – 1,5 mg
    Maitake (Grifola frondosa):
    Sproszkowany ekstrakt (4:1) – 100 mg

    Składniki:

    sproszkowany grzyb Reishi: standaryzowane Czerwone Reishi – sproszkowany ekstrakt, w tym: 4% triterpenoidów, 7% beta-glukanów; Shiitake (L. edodes): sproszkowany grzyb Shiitake, sproszkowany ekstrakt (20:1); Maitake (G. frondosa): sproszkowany ekstrakt (4:1); substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; substancja wypełniająca: celuloza; substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE
    • Wedle badań na zwierzętach, reishi może wpływać na rozszerzenie naczyń krwionośnych, co może skutkować zwiększeniem przepływu krwi, poprawą dotlenienia mięśnia sercowego i regulacją ciśnienia tętniczego krwi (krew z mniejszą siłą napiera wówczas na ścianki naczyń). Właściwości hipotensyjne (obniżenie ciśnienia krwi) reishi zawdzięcza także innemu mechanizmowi – triterpenoidy, zawarte w grzybie, wpływają na zmniejszenie we krwi ilości angiotensyny II (hormonu, który podnosi ciśnienie krwi)3.

    • Badanie przeprowadzone na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wskazuje, że podawanie reishi może wpłynąć na regenerację i namnażanie się komórek beta trzustki, które są odpowiedzialne za wydzielanie insuliny (hormonu obniżającego poziom glukozy we krwi)4. Korzystny wpływ reishi na funkcjonowanie trzustki może wynikać m.in. z właściwości przeciwutleniających triterpenoidów5.

    • Reishi zawiera beta-glukany, których receptory znajdują się na powierzchni komórek związanych z funkcjonowaniem układu odpornościowego – leukocytów, monocytów i makrofagów5.

    • Większość właściwości grzybów shiitake przypisuje się zawartemu w nich polisacharydowi zwanemu lentinianem6, który należy do beta-glukanów. Lentinian wykazuje właściwości immonomodulujące, które polegają m.in. na aktywacji komórek odpornościowych (limfocytów, makrofagów, komórek naturalnych zabójców – NK)6.

    • Naturalnie shiitake jest najbogatszym źródłem silnego antyoksydantu, jakim jest L-ergotioneina. Co więcej, w shiitake występuje także erytadeina, której mechanizm działania opiera się na wpływie na poziom trójglicerydów oraz ciśnienia1. Zawartość erytadeiny w owocnikach grzyba wynosi ok. 30-70 mg na 100 g suchej masy6.

    • Zaobserwowano, że ekstrakt wodny z grzyba shiitake działał aktywująco na hodowlę komórek osteoblastycznych (model kości in vitro), wpływając pozytywnie na mineralizację kości7.

    • Badanie na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wykazało, że 10%-wy dodatek do diety grzyba maitake (przy jednoczesnej podaży cholesterolu na poziomie 1%) korzystnie wpłynął po 4 tygodniach suplementacji na stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi, w porównaniu do grupy spożywającej dietę z 1% cholesterolu i braku suplementacji grzybem maitake9.

    • Badanie na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wykazało, że jednoczesne spożywanie ekstraktów maitake oraz shiitake przez 14 dni wpłynęło na aktywację komórek regulujących pracę układu odpornościowego10.

    • Przeprowadzono badanie in vitro, w którym na podstawie zawartości betai alfa-glukanów wybrano trzy ekstrakty grzybów reishi, shiitake oraz maitake i oceniono ich zdolność na ekspresję różnych ludzkich cytokin11. Stwierdzono synergistyczny wpływ preparatu grzybowego na ekspresję cytokin IL-1α, IL-6 i TNF-α oraz antagonistyczny wpływ na ekspresję cytokiny IL-10. Wyniki wskazują na możliwość modulacji odpowiedzi immunologicznej przy zastosowaniu formuły uzyskanej z ekstraktów z wybranych grzybów.

    1. Curr. Pharmac. Biotechnol. 2009; 10(8):717-42.
    2. Turło J.: Biotechnologia grzybów. Zastosowanie w farmacji i suplementacji. Biul.
    Wydz. Farm. WUM, 2013, 3:18–26.
    3. Molecules 2014, 19:13473-13485.
    4. PLOS ONE 2013; 8(7):e68332.
    5. Postępy Fitoterapii 2011; 1:28-33.
    6. Herba Polonica 2009; 55(4):224-232.
    7. Nat. Prod. Bioprospect. 2013; 3:282-287.
    8. Food Chem. 2001; 73:461–466.
    9. Sato M. i wsp., Effect of Dietary Maitake (Grifola frondosa) Mushrooms on Plasma
    Cholesterol and Hepatic Gene Expression in Cholesterol-Fed Mice, J. Oleo Sci. 2013;
    62(12):1049-1058.
    10. Ann. Trans. Med. 2014; 2(2):14.
    11. PLOS ONE 2019; 14(11):e0224740.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Reishi pomaga w uzyskaniu właściwego poziomu cholesterolu.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły