
-
Opis produktu
-
Składniki
-
Badania i oświadczenia zdrowotne
-
Inne produkty z tej kategorii
-
Polecane artykuły
-
Mimo iż oregano pospolite występuje naturalnie w Europie Północnej, było ono powszechnie stosowane przez Greków i Rzymian w starożytności. Lebiodka znana była już Arystotelesowi, Hipokratesowi i Dioskuridesowi. Później pisali o niej między innymi Paracelsus i Lonicerus. Obecnie znane jest nie tylko w krajach śródziemnomorskich, ale jest stosowane na całym świecie.
Olejek z oregano tradycyjnie stosuje się w celu poprawy trawienia, funkcjonowania układu oddechowego i immunologicznego oraz ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne. Zawiera związki fenolowe, karwakrol i tymol, które zdaniem naukowców odpowiadają za korzystne właściwości oregano. Stwierdzono, że karwakrol i tymol hamują rozwój różnych bakterii i grzybów oraz mogą być pomocne w zachowaniu odpowiedniej równowagi mikroflory jelitowej i właściwego trawienia.*
Oregano ma silne właściwości antyoksydacyjne, co wynika z synergistycznego działania związków fenolowych, a w szczególności kwasu rozmarynowego, który również odpowiada za właściwości antyoksydacyjne rozmarynu.** Inne naturalne składniki olejku z oregano to między innymi triterpenoidy, takie jak kwas oleanolowy oraz sterole, beta-karoten i witamina C. Wysoką jakość produktu potwierdzają badania w niezależnym laboratorium
Kapsułki olejku z oregano pospolitego firmy Solgar zawierają olejek z oregano uzyskany z liści tej rośliny bez użycia rozpuszczalników i jest on standaryzowany, aby zawierał minimum 70% karwakrolu i maksymalnie 6% tymolu. Oregano pospolite jest bogatsze w olejki eteryczne niż inne gatunki tej rośliny.
* BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLV, 2012, 3:308-314
SPOSÓB UŻYCIA
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
INFORMACJE DODATKOWE
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: pszenicy, drożdży, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów, barwników. -
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:
Olejek z dzikiego oregano (nie mniej niż 70% karwakrolu i maksymalnie 6% tymolu) – 17,5 mg
Składniki:
oliwa z oliwek „Extra Virgin”, olejek z dzikiego oregano, otoczka kapsułki: żelatyna (wołowa), glicerol (roślinny). -
BADANIA NAUKOWE
• Liczne badania w warunkach in vitro wykazały, że olejek z oregano skutecznie hamuje wzrost wielu patogenów bakteryjnych w tym E. coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes oraz grzybów z rodzajów: Candida, Fusarium, Aspergillus, Rhizopus i Penicillium. Ponadto, olejek z oregano wykazuje właściwości antybakteryjne w stosunku do bakterii Helicobacter pylori2, która poprzez wydzielanie ureazy neutralizuje kwasowość żołądka. Zahamowanie wydzielania ureazy jest możliwe dzięki naturalnie występującym związkom fenolowym w oregano3.• Związki fenolowe mogą również zwiększać przepuszczalność błon komórkowych pozostałych bakterii, co prowadzi do zaburzenia równowagi wewnętrznej komórki bakteryjnej i zakłóca wytwarzanie 0energii potrzebnej bakteriom do rozwoju/namnażania się4,5.
• Badania in vitro i na modelu laboratoryjnym wykazały, że oregano jest rośliną o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, co wynika z działania związków fenolowych, a w szczególności kwasu rozmarynowego6,7 obecnego naturalnie w olejku z oregano.
• Oregano może wzmagać wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych, co wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego8.
1. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 2014; 577:53–62.
2. Adv. Technol. 2015; 4(2):5-10.
3. Appl. Environ. Microbiol. 2005; 71(12):8558-64.
4. Molecules 2009; 14(8):2735-2746.
5. Bromat. Chem. Toksykol. 2012; 3:308–314.
6. Industrial Crops and Products 2016; 92:19–25.
7. Molecules 2018; 23:2077.
8. Postępy Fitoterapii 2008; 4:233-239.OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Oregano wspomaga proces trawienia.• Oregano poprawia funkcjonowanie serca, wzmacnia naczynia krwionośne, zwiększa elastyczność i wytrzymałość naczyń krwionośnych i ścian naczyń włosowatych, normalizuje ciśnienie krwi.
-
Bromelaina 1000 GDU ze świeżych ananasów
Głóg wyciąg
Lukrecja wyciąg z korzenia
Ostropest plamisty
-
Naturalna apteczka na wakacje
Oregano chroni gardło
Oregano pomoże skórze
-
Opis produktu
Mimo iż oregano pospolite występuje naturalnie w Europie Północnej, było ono powszechnie stosowane przez Greków i Rzymian w starożytności. Lebiodka znana była już Arystotelesowi, Hipokratesowi i Dioskuridesowi. Później pisali o niej między innymi Paracelsus i Lonicerus. Obecnie znane jest nie tylko w krajach śródziemnomorskich, ale jest stosowane na całym świecie.
Olejek z oregano tradycyjnie stosuje się w celu poprawy trawienia, funkcjonowania układu oddechowego i immunologicznego oraz ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne. Zawiera związki fenolowe, karwakrol i tymol, które zdaniem naukowców odpowiadają za korzystne właściwości oregano. Stwierdzono, że karwakrol i tymol hamują rozwój różnych bakterii i grzybów oraz mogą być pomocne w zachowaniu odpowiedniej równowagi mikroflory jelitowej i właściwego trawienia.*
Oregano ma silne właściwości antyoksydacyjne, co wynika z synergistycznego działania związków fenolowych, a w szczególności kwasu rozmarynowego, który również odpowiada za właściwości antyoksydacyjne rozmarynu.** Inne naturalne składniki olejku z oregano to między innymi triterpenoidy, takie jak kwas oleanolowy oraz sterole, beta-karoten i witamina C. Wysoką jakość produktu potwierdzają badania w niezależnym laboratorium
Kapsułki olejku z oregano pospolitego firmy Solgar zawierają olejek z oregano uzyskany z liści tej rośliny bez użycia rozpuszczalników i jest on standaryzowany, aby zawierał minimum 70% karwakrolu i maksymalnie 6% tymolu. Oregano pospolite jest bogatsze w olejki eteryczne niż inne gatunki tej rośliny.
* BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLV, 2012, 3:308-314
SPOSÓB UŻYCIA
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
INFORMACJE DODATKOWE
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: pszenicy, drożdży, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów, barwników. -
Składniki
Główne składniki:
Składniki:
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:
Olejek z dzikiego oregano (nie mniej niż 70% karwakrolu i maksymalnie 6% tymolu) – 17,5 mg
Składniki:
oliwa z oliwek „Extra Virgin”, olejek z dzikiego oregano, otoczka kapsułki: żelatyna (wołowa), glicerol (roślinny).For detailed nutritional information, please check the label
-
Badania i oświadczenia zdrowotne
BADANIA NAUKOWE
• Liczne badania w warunkach in vitro wykazały, że olejek z oregano skutecznie hamuje wzrost wielu patogenów bakteryjnych w tym E. coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes oraz grzybów z rodzajów: Candida, Fusarium, Aspergillus, Rhizopus i Penicillium. Ponadto, olejek z oregano wykazuje właściwości antybakteryjne w stosunku do bakterii Helicobacter pylori2, która poprzez wydzielanie ureazy neutralizuje kwasowość żołądka. Zahamowanie wydzielania ureazy jest możliwe dzięki naturalnie występującym związkom fenolowym w oregano3.• Związki fenolowe mogą również zwiększać przepuszczalność błon komórkowych pozostałych bakterii, co prowadzi do zaburzenia równowagi wewnętrznej komórki bakteryjnej i zakłóca wytwarzanie 0energii potrzebnej bakteriom do rozwoju/namnażania się4,5.
• Badania in vitro i na modelu laboratoryjnym wykazały, że oregano jest rośliną o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, co wynika z działania związków fenolowych, a w szczególności kwasu rozmarynowego6,7 obecnego naturalnie w olejku z oregano.
• Oregano może wzmagać wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych, co wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego8.
1. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 2014; 577:53–62.
2. Adv. Technol. 2015; 4(2):5-10.
3. Appl. Environ. Microbiol. 2005; 71(12):8558-64.
4. Molecules 2009; 14(8):2735-2746.
5. Bromat. Chem. Toksykol. 2012; 3:308–314.
6. Industrial Crops and Products 2016; 92:19–25.
7. Molecules 2018; 23:2077.
8. Postępy Fitoterapii 2008; 4:233-239.OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Oregano wspomaga proces trawienia.• Oregano poprawia funkcjonowanie serca, wzmacnia naczynia krwionośne, zwiększa elastyczność i wytrzymałość naczyń krwionośnych i ścian naczyń włosowatych, normalizuje ciśnienie krwi.
- Inne produkty z tej kategorii
- Polecane artykuły