Olej z dzikiego oregano

Kapsułki 60 sztuk

  • Dla osób, które potrzebują pomocy w funkcjonowaniu układu oddechowego, trawiennego i sercowo-naczyniowego.
  • Nie zawiera cukrów, soli, skrobi
  • Suplement diety

1 dziennie Bezglutenowy, Bezmleczny

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • Mimo iż oregano pospolite występuje naturalnie w Europie Północnej, było ono powszechnie stosowane przez Greków i Rzymian w starożyt­ności. Lebiodka znana była już Arystotelesowi, Hipokratesowi i Dioskuri­desowi. Później pisali o niej między innymi Paracelsus i Lonicerus. Obec­nie znane jest nie tylko w krajach śródziemnomorskich, ale jest stosowa­ne na całym świecie.

    Olejek z oregano tradycyjnie stosuje się w celu poprawy trawienia, funk­cjonowania układu oddechowego i immunologicznego oraz ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne. Zawiera związki fenolowe, karwa­krol i tymol, które zdaniem naukowców odpowiadają za korzystne właści­wości oregano. Stwierdzono, że karwakrol i tymol hamują rozwój różnych bakterii i grzybów oraz mogą być pomocne w zachowaniu odpowiedniej równowagi mikroflory jelitowej i właściwego trawienia.*

    Oregano ma silne właściwości antyoksydacyjne, co wynika z sy­nergistycznego działania związków fenolowych, a w szczególności kwa­su rozmarynowego, który również odpowiada za właściwości antyoksyda­cyjne rozmarynu.** Inne naturalne składniki olejku z oregano to między in­nymi triterpenoidy, takie jak kwas oleanolowy oraz sterole, beta-karoten i wi­tamina C. Wysoką jakość produktu potwierdzają badania w niezależnym laboratorium

    Kapsułki olejku z oregano pospolitego firmy Solgar zawierają olejek z ore­gano uzyskany z liści tej rośliny bez użycia rozpuszczalników i jest on stan­daryzowany, aby zawierał minimum 70% karwakrolu i maksymalnie 6% tymolu. Ore­gano pospolite jest bogatsze w olejki eteryczne niż inne gatunki tej rośliny.

    * BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLV, 2012, 3:308-314

    **Antioxidant_capacity_variation_in_the_oregano_Origanum_vulgare_L_collection_of_the_German_National_Genebank

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: pszenicy, drożdży, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów, barwników.

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Olejek z dzikiego oregano (nie mniej niż 70% karwakrolu i maksymalnie 6% tymolu) – 17,5 mg

    Składniki:
    oliwa z oliwek „Extra Virgin”, olejek z dzikiego oregano, otoczka kapsułki: żelatyna (wołowa), glicerol (roślinny).

  • BADANIA NAUKOWE
    • Liczne badania w warunkach in vitro wykazały, że olejek z oregano skutecznie hamuje wzrost wielu patogenów bakteryjnych w tym E. coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes oraz grzybów z rodzajów: Candida, Fusarium, Aspergillus, Rhizopus i Penicillium. Ponadto, olejek z oregano wykazuje właściwości antybakteryjne w stosunku do bakterii Helicobacter pylori2, która poprzez wydzielanie ureazy neutralizuje kwasowość żołądka. Zahamowanie wydzielania ureazy jest możliwe dzięki naturalnie występującym związkom fenolowym w oregano3.

    • Związki fenolowe mogą również zwiększać przepuszczalność błon komórkowych pozostałych bakterii, co prowadzi do zaburzenia równowagi wewnętrznej komórki bakteryjnej i zakłóca wytwarzanie 0energii potrzebnej bakteriom do rozwoju/namnażania się4,5.

    • Badania in vitro i na modelu laboratoryjnym wykazały, że oregano jest rośliną o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, co wynika z działania związków fenolowych, a w szczególności kwasu rozmarynowego6,7 obecnego naturalnie w olejku z oregano.

    • Oregano może wzmagać wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych, co wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego8.

    1. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 2014; 577:53–62.
    2. Adv. Technol. 2015; 4(2):5-10.
    3. Appl. Environ. Microbiol. 2005; 71(12):8558-64.
    4. Molecules 2009; 14(8):2735-2746.
    5. Bromat. Chem. Toksykol. 2012; 3:308–314.
    6. Industrial Crops and Products 2016; 92:19–25.
    7. Molecules 2018; 23:2077.
    8. Postępy Fitoterapii 2008; 4:233-239.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Oregano wspomaga proces trawienia.

    • Oregano poprawia funkcjonowanie serca, wzmacnia naczynia krwionośne, zwiększa elastyczność i wytrzymałość naczyń krwionośnych i ścian naczyń włosowatych, normalizuje ciśnienie krwi.

  • Opis produktu

    Mimo iż oregano pospolite występuje naturalnie w Europie Północnej, było ono powszechnie stosowane przez Greków i Rzymian w starożyt­ności. Lebiodka znana była już Arystotelesowi, Hipokratesowi i Dioskuri­desowi. Później pisali o niej między innymi Paracelsus i Lonicerus. Obec­nie znane jest nie tylko w krajach śródziemnomorskich, ale jest stosowa­ne na całym świecie.

    Olejek z oregano tradycyjnie stosuje się w celu poprawy trawienia, funk­cjonowania układu oddechowego i immunologicznego oraz ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne. Zawiera związki fenolowe, karwa­krol i tymol, które zdaniem naukowców odpowiadają za korzystne właści­wości oregano. Stwierdzono, że karwakrol i tymol hamują rozwój różnych bakterii i grzybów oraz mogą być pomocne w zachowaniu odpowiedniej równowagi mikroflory jelitowej i właściwego trawienia.*

    Oregano ma silne właściwości antyoksydacyjne, co wynika z sy­nergistycznego działania związków fenolowych, a w szczególności kwa­su rozmarynowego, który również odpowiada za właściwości antyoksyda­cyjne rozmarynu.** Inne naturalne składniki olejku z oregano to między in­nymi triterpenoidy, takie jak kwas oleanolowy oraz sterole, beta-karoten i wi­tamina C. Wysoką jakość produktu potwierdzają badania w niezależnym laboratorium

    Kapsułki olejku z oregano pospolitego firmy Solgar zawierają olejek z ore­gano uzyskany z liści tej rośliny bez użycia rozpuszczalników i jest on stan­daryzowany, aby zawierał minimum 70% karwakrolu i maksymalnie 6% tymolu. Ore­gano pospolite jest bogatsze w olejki eteryczne niż inne gatunki tej rośliny.

    * BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLV, 2012, 3:308-314

    **Antioxidant_capacity_variation_in_the_oregano_Origanum_vulgare_L_collection_of_the_German_National_Genebank

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: pszenicy, drożdży, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów, barwników.

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Olejek z dzikiego oregano (nie mniej niż 70% karwakrolu i maksymalnie 6% tymolu) – 17,5 mg

    Składniki:
    oliwa z oliwek „Extra Virgin”, olejek z dzikiego oregano, otoczka kapsułki: żelatyna (wołowa), glicerol (roślinny).

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE
    • Liczne badania w warunkach in vitro wykazały, że olejek z oregano skutecznie hamuje wzrost wielu patogenów bakteryjnych w tym E. coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes oraz grzybów z rodzajów: Candida, Fusarium, Aspergillus, Rhizopus i Penicillium. Ponadto, olejek z oregano wykazuje właściwości antybakteryjne w stosunku do bakterii Helicobacter pylori2, która poprzez wydzielanie ureazy neutralizuje kwasowość żołądka. Zahamowanie wydzielania ureazy jest możliwe dzięki naturalnie występującym związkom fenolowym w oregano3.

    • Związki fenolowe mogą również zwiększać przepuszczalność błon komórkowych pozostałych bakterii, co prowadzi do zaburzenia równowagi wewnętrznej komórki bakteryjnej i zakłóca wytwarzanie 0energii potrzebnej bakteriom do rozwoju/namnażania się4,5.

    • Badania in vitro i na modelu laboratoryjnym wykazały, że oregano jest rośliną o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, co wynika z działania związków fenolowych, a w szczególności kwasu rozmarynowego6,7 obecnego naturalnie w olejku z oregano.

    • Oregano może wzmagać wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych, co wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego8.

    1. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 2014; 577:53–62.
    2. Adv. Technol. 2015; 4(2):5-10.
    3. Appl. Environ. Microbiol. 2005; 71(12):8558-64.
    4. Molecules 2009; 14(8):2735-2746.
    5. Bromat. Chem. Toksykol. 2012; 3:308–314.
    6. Industrial Crops and Products 2016; 92:19–25.
    7. Molecules 2018; 23:2077.
    8. Postępy Fitoterapii 2008; 4:233-239.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Oregano wspomaga proces trawienia.

    • Oregano poprawia funkcjonowanie serca, wzmacnia naczynia krwionośne, zwiększa elastyczność i wytrzymałość naczyń krwionośnych i ścian naczyń włosowatych, normalizuje ciśnienie krwi.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły