Zmiany Regulaminu i Polityki prywatności. Sprawdź szczegóły. | Zamówienia złożone po 16.04 będą realizowane od 24.04.2024
Zmiany Regulaminu i Polityki prywatności. Sprawdź szczegóły. | Zamówienia złożone po 16.04 będą realizowane od 24.04.2024
cart 0

Brak produktów w koszyku.

Olej z dzikiego oregano

Olejek z ore­gano uzyskany bez użycia rozpuszczalników.

99.99 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Olejek z oregano tradycyjnie stosuje się w celu poprawy trawienia, funk­cjonowania układu oddechowego i immunologicznego oraz ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne. Zawiera związki fenolowe, karwa­krol i tymol, które zdaniem naukowców odpowiadają za korzystne właści­wości oregano. Stwierdzono, że karwakrol i tymol hamują rozwój różnych bakterii i grzybów oraz mogą być pomocne w zachowaniu odpowiedniej równowagi mikroflory jelitowej i właściwego trawienia5.

    Oregano ma silne właściwości antyoksydacyjne, co wynika z sy­nergistycznego działania związków fenolowych, a w szczególności kwa­su rozmarynowego, który również odpowiada za właściwości antyoksyda­cyjne rozmarynu6. Inne naturalne składniki olejku z oregano to między in­nymi triterpenoidy, takie jak kwas oleanolowy oraz sterole, beta-karoten i wi­tamina C. Wysoką jakość produktu potwierdzają badania w niezależnym laboratorium

    Kapsułki olejku z oregano pospolitego firmy Solgar zawierają olejek z ore­gano uzyskany z liści tej rośliny bez użycia rozpuszczalników i jest on stan­daryzowany, aby zawierał minimum 70% karwakrolu i maksymalnie 6% tymolu. Ore­gano pospolite jest bogatsze w olejki eteryczne niż inne gatunki tej rośliny.

  • Składniki

    Składniki aktywne w zalecanej dzienne porcji do spożycia (1 kapsułka):

    Mieszanina dzikiego oregano 175 mg
    w tym:

    Oliwa z oliwek Ekstra Virgin
    Olejek z dzikiego oregano (Origanum vulgare) [z liści] – 17,5 mg

     

    Składniki:
    mieszanina dzikiego oregano (oliwa z oliwek “Extra Virgin”, olejek z dzikiego oregano (Origanum vulgare) (z liści)), otoczka kapsułki (żelatyna wołowa), substancja glazurująca (glicerol roślinny (z oleju z ziaren palmowych i oleju kokosowego)).

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplementu diety nie należy stosować zamiast zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym i w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które potrzebują pomocy w funkcjonowaniu układu oddechowego, trawiennego i sercowo-naczyniowego.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, soli, skrobi

    cukrów, soli, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Liczne badania w warunkach in vitro wykazały, że olejek z oregano skutecznie hamuje wzrost wielu patogenów bakteryjnych w tym E. coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes oraz grzybów z rodzajów: Candida, Fusarium, Aspergillus, Rhizopus i Penicillium. Ponadto, olejek z oregano wykazuje właściwości antybakteryjne w stosunku do bakterii Helicobacter pylori2, która poprzez wydzielanie ureazy neutralizuje kwasowość żołądka. Zahamowanie wydzielania ureazy jest możliwe dzięki naturalnie występującym związkom fenolowym w oregano3.

    • Związki fenolowe mogą również zwiększać przepuszczalność błon komórkowych pozostałych bakterii, co prowadzi do zaburzenia równowagi wewnętrznej komórki bakteryjnej i zakłóca wytwarzanie 0energii potrzebnej bakteriom do rozwoju/namnażania się4,5.

    • Badania in vitro i na modelu laboratoryjnym wykazały, że oregano jest rośliną o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, co wynika z działania związków fenolowych, a w szczególności kwasu rozmarynowego6,7 obecnego naturalnie w olejku z oregano.

    • Oregano może wzmagać wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych, co wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego8.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Oregano wspomaga proces trawienia.

    • Oregano poprawia funkcjonowanie serca, wzmacnia naczynia krwionośne, zwiększa elastyczność i wytrzymałość naczyń krwionośnych i ścian naczyń włosowatych, normalizuje ciśnienie krwi.

  • Charakterystyka

    • W Polsce oregano (Origanum vulgare) nazywane jest lebiodką pospolitą.
    • Naturalnie ziele oregano zawiera do 3% olejku, którego najważniejszymi składnikami jest karwakrol i tymol1.
    • Forma kapsułek łatwych do połknięcia.

  • Bibliografia

    1. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 2014; 577:53–62.
    2. Adv. Technol. 2015; 4(2):5-10.
    3. Appl. Environ. Microbiol. 2005; 71(12):8558-64.
    4. Molecules 2009; 14(8):2735-2746.
    5. Bromat. Chem. Toksykol. 2012; 3:308–314.
    6. Industrial Crops and Products 2016; 92(15):19–25.
    7. Molecules 2018; 23:2077.
    8. Postępy Fitoterapii 2008; 4:233-239.