
-
Opis produktu
-
Składniki
-
Badania i oświadczenia zdrowotne
-
Inne produkty z tej kategorii
-
Polecane artykuły
-
Z witaminą B6, B12 i kwasem foliowym
Produkt jest pierwszym przedstawicielem na rynku polskim niezwykłej serii produktów Gold Specific firmy Solgar.
Preparaty Gold Specific firmy Solgar opracowano w taki sposób, aby zawierały najbardziej innowacyjne i obecnie dostępne składniki w dawkach skutecznie oddziałujących na wybrane funkcje organizmu.
Modulatory Homocysteiny firmy Solgar stanowią dodatkowe wsparcie utrzymania prawidłowego poziomu homocysteiny w naszym organizmie.
SPOSÓB UŻYCIA
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe dwie (2) kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub stosować według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.
INFORMACJE DODATKOWE
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: cukru, soli, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników. -
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:
Trimetyloglicyna – 1000 mg
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny, pirydoksalo-5-fosforan) – 56 mg† (4000%*)
Witamina B12 (cyjanokobalamina) – 500 µg (20000%*)
Kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – 400 µg (200%*)
*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
†Przyjmowanie takiej ilości witaminy B6 przez długi czas może powodować łagodne odczucie mrowienia i zdrętwienia.
Składniki:
trimetyloglicyna; substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; substancje przeciwzbrylające: roślinny kwasy stearynowy, sole magnezowe kwasów tłuszczowych (roślinnych); substancje wypełniające: mannitol, celuloza mikrokrystaliczna; witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny, pirydoksalo-5-fosforan); witamina B12 (cyjanokobalamina); przeciwtuleniacze: sproszkowana mieszanina** beta karotenu i kwasu L-askorbinowego; kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy).
**PhytO2X® jest specjalną mieszanką występujących w naturze przeciwutleniaczy, która gwarantuje zachowanie pełnej świeżości składników.
-
BADANIA NAUKOWE
• Betaina (znana także jako trimetyloglicyna) jest metabolitem powstającym w organizmie z choliny. To naturalny składnik buraków, brokułów, ziaren, skorupiaków, szpinaku, a także alg morskich1. W budowie betainy znajdują się grupy metylowe, dzięki którym uczestniczy w cyklu metioniny – głównie w wątrobie i nerkach człowieka2.• Homocysteina jest aminokwasem siarkowym, który nie wchodzi w skład białek3. Powstaje w organizmie w wyniku przemian innego aminokwasu – metioniny, która pochodzi z białka dostarczanego wraz z pożywieniem. Metionina, w reakcji katalizowanej przez enzym adenozylotransferazę metioninową (MAT), ulega przemianie do S-adenozylometioniny (SAM), dzięki czemu jej grupa metylowa ulega aktywacji. Następnie przez odłączenie grupy metylowej w SAM powstaje S-adenozylohomocysteina (SAH), która dalej hydrolizowana jest do homocysteiny.
• Metabolizm homocysteiny obejmuje głównie dwa procesy: remetylację (odłączenie grupy metylowej) i transsulfurację (przekształcenie homocysteiny do cysteiny)3. Aby zaszła reakcja remetylacji, potrzebna jest aktywna forma kwasu foliowego – 5-metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF) – która będzie przekształcona do tetrahydrofolianu (THF), a kofaktorem tej reakcji będzie pochodna witaminy B12 oraz enzym syntaza metioninowa4,5. Natomiast drugi szlak – transsulfuracja – odbywa się w obecności witaminy B6. Istnieje jeszcze możliwość remetylacji homocysteiny za pomocą betainy i zmianie do N,N-dimetyloglicyny w obecności enzymu metylotransferazy betaina – homocysteina (MBH)5.
• Analiza danych zdobytych podczas 12 randomizowanych badań w grupie 1114 uczestników, którzy spożywali kwas foliowy oraz witaminy B6 i B12, wykazała, że suplementacja samym kwasem foliowym (0,5-5 mg dziennie) obniżała poziom homocysteiny we krwi o 25%, natomiast jednoczesna suplementacja kwasem foliowym i witaminą B12 (500 μg dziennie) wpłynęła na zmniejszenie stężenia homocysteiny we krwi o dodatkowe 7% (czyli 32% łącznie)6.
1. R.R. Watson, Foods and Dietary Supplements in the Prevention and Treatment
of Disease in Older Adults, Academic Press, 2015, str. 163-170.
2. Am. J. Clin. Nutr. 2004; 80(3):539-49.
3. Farm. Współ. 2008; 1:169-175.
4. Suplementy 2019; 1:34-37.
5. Neurologia Dziecięca Vol. 21/2012, nr 42.
6. BMJ 1998; 316:894-898.OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Betaina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 1,5 g betainy dziennie. Dzienne spożycie przekraczające 4 g może znacznie zwiększyć poziom cholesterolu we krwi.• Foliany, witamina B6 i witamina B12 pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.
• Foliany pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów.
• Witamina B6 pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny.
• Witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
• Foliany pomagają w prawidłowej produkcji krwi i biorą udział w procesie podziału komórek.
• Witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.
• Witamina B12 odgrywa rolę w procesie podziału komórek.
• Foliany, witamina B6 i witamina B12 przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
• Foliany, witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
• Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu oraz do regulacji aktywności hormonalnej.
-
Gentle Iron (diglicynian żelaza) 20 mg
Naturalna witamina B12 100 μg
Omega 3-6-9
Potas (glukonian potasu)
-
Arginina kontra homocysteina
Koenzym Q10. Na tropie długowieczności
Koenzym długowieczności
-
Opis produktu
Z witaminą B6, B12 i kwasem foliowym
Produkt jest pierwszym przedstawicielem na rynku polskim niezwykłej serii produktów Gold Specific firmy Solgar.
Preparaty Gold Specific firmy Solgar opracowano w taki sposób, aby zawierały najbardziej innowacyjne i obecnie dostępne składniki w dawkach skutecznie oddziałujących na wybrane funkcje organizmu.
Modulatory Homocysteiny firmy Solgar stanowią dodatkowe wsparcie utrzymania prawidłowego poziomu homocysteiny w naszym organizmie.
SPOSÓB UŻYCIA
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe dwie (2) kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub stosować według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.
INFORMACJE DODATKOWE
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: cukru, soli, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników. -
Składniki
Główne składniki:
Składniki:
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:
Trimetyloglicyna – 1000 mg
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny, pirydoksalo-5-fosforan) – 56 mg† (4000%*)
Witamina B12 (cyjanokobalamina) – 500 µg (20000%*)
Kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – 400 µg (200%*)
*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
†Przyjmowanie takiej ilości witaminy B6 przez długi czas może powodować łagodne odczucie mrowienia i zdrętwienia.
Składniki:
trimetyloglicyna; substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; substancje przeciwzbrylające: roślinny kwasy stearynowy, sole magnezowe kwasów tłuszczowych (roślinnych); substancje wypełniające: mannitol, celuloza mikrokrystaliczna; witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny, pirydoksalo-5-fosforan); witamina B12 (cyjanokobalamina); przeciwtuleniacze: sproszkowana mieszanina** beta karotenu i kwasu L-askorbinowego; kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy).
**PhytO2X® jest specjalną mieszanką występujących w naturze przeciwutleniaczy, która gwarantuje zachowanie pełnej świeżości składników.
For detailed nutritional information, please check the label
-
Badania i oświadczenia zdrowotne
BADANIA NAUKOWE
• Betaina (znana także jako trimetyloglicyna) jest metabolitem powstającym w organizmie z choliny. To naturalny składnik buraków, brokułów, ziaren, skorupiaków, szpinaku, a także alg morskich1. W budowie betainy znajdują się grupy metylowe, dzięki którym uczestniczy w cyklu metioniny – głównie w wątrobie i nerkach człowieka2.• Homocysteina jest aminokwasem siarkowym, który nie wchodzi w skład białek3. Powstaje w organizmie w wyniku przemian innego aminokwasu – metioniny, która pochodzi z białka dostarczanego wraz z pożywieniem. Metionina, w reakcji katalizowanej przez enzym adenozylotransferazę metioninową (MAT), ulega przemianie do S-adenozylometioniny (SAM), dzięki czemu jej grupa metylowa ulega aktywacji. Następnie przez odłączenie grupy metylowej w SAM powstaje S-adenozylohomocysteina (SAH), która dalej hydrolizowana jest do homocysteiny.
• Metabolizm homocysteiny obejmuje głównie dwa procesy: remetylację (odłączenie grupy metylowej) i transsulfurację (przekształcenie homocysteiny do cysteiny)3. Aby zaszła reakcja remetylacji, potrzebna jest aktywna forma kwasu foliowego – 5-metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF) – która będzie przekształcona do tetrahydrofolianu (THF), a kofaktorem tej reakcji będzie pochodna witaminy B12 oraz enzym syntaza metioninowa4,5. Natomiast drugi szlak – transsulfuracja – odbywa się w obecności witaminy B6. Istnieje jeszcze możliwość remetylacji homocysteiny za pomocą betainy i zmianie do N,N-dimetyloglicyny w obecności enzymu metylotransferazy betaina – homocysteina (MBH)5.
• Analiza danych zdobytych podczas 12 randomizowanych badań w grupie 1114 uczestników, którzy spożywali kwas foliowy oraz witaminy B6 i B12, wykazała, że suplementacja samym kwasem foliowym (0,5-5 mg dziennie) obniżała poziom homocysteiny we krwi o 25%, natomiast jednoczesna suplementacja kwasem foliowym i witaminą B12 (500 μg dziennie) wpłynęła na zmniejszenie stężenia homocysteiny we krwi o dodatkowe 7% (czyli 32% łącznie)6.
1. R.R. Watson, Foods and Dietary Supplements in the Prevention and Treatment
of Disease in Older Adults, Academic Press, 2015, str. 163-170.
2. Am. J. Clin. Nutr. 2004; 80(3):539-49.
3. Farm. Współ. 2008; 1:169-175.
4. Suplementy 2019; 1:34-37.
5. Neurologia Dziecięca Vol. 21/2012, nr 42.
6. BMJ 1998; 316:894-898.OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Betaina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 1,5 g betainy dziennie. Dzienne spożycie przekraczające 4 g może znacznie zwiększyć poziom cholesterolu we krwi.• Foliany, witamina B6 i witamina B12 pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.
• Foliany pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów.
• Witamina B6 pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny.
• Witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
• Foliany pomagają w prawidłowej produkcji krwi i biorą udział w procesie podziału komórek.
• Witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.
• Witamina B12 odgrywa rolę w procesie podziału komórek.
• Foliany, witamina B6 i witamina B12 przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
• Foliany, witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
• Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu oraz do regulacji aktywności hormonalnej.
- Inne produkty z tej kategorii
- Polecane artykuły