Fitosterole Kompleks

Kapsułki 100 sztuk

  • Dla osób, które chciałaby obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
  • Produkt nie zawiera cukrów i skrobi
  • Suplement diety

2 kapsułki 2 razy dziennie Bezglutenowy, Bezmleczny

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • Produkt Solgara jest źródłem fitosteroli roślinnych. Fitosterole (zwane również sterolami roślinnymi) budową przypominają cholesterol, który stanowi składnik strukturalny naszych błon komórkowych. Fitosterole odgrywają podobną rolę w błonach komórkowych roślin.

    Udowodniono, że sterole roślinne obniżają/zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 1,5-3 g steroli roślinnych. Istnieje wiele czynników ryzyka wysokiego poziomu cholesterolu. Zmiana jednego z nich może wywierać korzystny wpływ lub nie wywierać go. Produkt nie jest przeznaczony dla osób, które nie muszą kontrolować swojego poziomu cholesterolu we krwi. Należy unikać spożycia dodatku steroli roślinnych w ilościach większych niż 3 g na dobę.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe dwie (2) kapsułki dwa razy dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Środek spożywczy należy stosować w ramach zrównoważonej i różnorodnej diety, obejmującej regularne spożywanie owoców i warzyw w celu utrzymania poziomów karotenoidów. Zdrowy tryb życia jest ważny.

    Pacjenci zażywający leki na obniżenie stężenia cholesterolu powinni spożywać produkt wyłącznie pod kontrolą lekarza.
    Środek spożywczy może nie być odpowiedni w żywieniu dzieci w wieku poniżej 5 lat, dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: drożdży, pszenicy, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów.

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (4 kapsułki) zawiera:

    Kompleks fitosterolowy (sterole roślinne, z soi) – 2000 mg

    w tym: estry steroli roślinnych [57%] (beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol, brassikasterol) – 1800 mg

    Składniki:

    kompleks fitosterolowy (sterole roślinne, z soi) w tym: estry estry steroli roślinnych (beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol, brassikasterol), żelatyna (wołowa), substancja glazurująca: gliceryna; olej z krokosza barwierskiego, barwnik: karmel.

  • BADANIA NAUKOWE
    • Fitosterole to składniki błon komórkowych roślin, z których najpowszechniej występującymi są beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol1.

    • Bogatym źródłem fitosteroli są oleje roślinne, w szczególności olej kukurydziany, rzepakowy, sezamowy, sojowy i słonecznikowy, a także nasiona roślin strączkowych w tym soi, orzechy, migdały, otręby ryżowe i
    kiełki pszenicy1,2,3.

    • Swoją budową fitosterole przypominają cholesterol, dzięki czemu mogą konkurować z nim o wbudowywanie się w micele tworzone w jelicie cienkim. Cholesterol niezwiązany w micelach, nie może być wchłonięty
    i jest wydalany z organizmu3,4. Przekłada się to na zmniejszenie jego poziomu we krwi. Same fitosterole są wchłaniane do krwiobiegu w niewielkim stopniu (0,4-3,5%), mimo że ich cząsteczki są mniejsze niż cząsteczki cholesterolu5.

    • Zgodnie z tym mechanizmem, sterole roślinne powinny być spożywane razem z posiłkami zawierającymi cholesterol (m.in. z mięsem, jajkami, produktami mlecznymi) aby blokować wchłanianie cholesterolu
    najbardziej efektywnie6.

    • Spożycie fitosteroli z tradycyjną dietą kształtuje się na poziomie 200‑450 mg/dobę, co jest ilością zbyt małą dla skutecznej redukcji poziomu cholesterolu we krwi4.

    • Metaanaliza badań wykazała, że porcja 2-2,5 g steroli roślinnych spożywana codziennie przez 3-8 tygodni wpłynęła na obniżenie poziomu cholesterolu frakcji LDL o ok. 10%7.

    • Fitosterole spożywane często w większej ilości, mogą wpłynąć na mniejsze wchłanianie niektórych związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w szczególności beta-karotenu7,8. Należy więc zadbać o jednoczesne stosowanie diety bogatej w warzywa i owoce, dostarczającej odpowiedniej ilości karotenoidów.

    1. Post. Fitoter. 2011; 1:48-51.
    2. Probl. Nauk Biol. 2007; 56(1-2):107-114.
    3. Chor. Serca Naczyń 2014; 11(4):225–229.
    4. Curr. Pharm. Des. 2017; 23(34):5077–5085.
    5. Bromat. Chem. Toksykol. 2009; 1:1-9.
    6. Rocz. Państw. Zakł. Hig. 2007; 58(1):47-51.
    7. Mayo Clin. Proc. 2003; 78:965-978.
    8. Atherosclerosis 1999; 145(2):279-285.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Udowodniono, że sterole roślinne obniżają/zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 1,5-3 g steroli roślinnych. Istnieje wiele czynników ryzyka wysokiego poziomu cholesterolu. Zmiana jednego z nich może wywierać korzystny wpływ lub nie wywierać go.

  • Opis produktu

    Produkt Solgara jest źródłem fitosteroli roślinnych. Fitosterole (zwane również sterolami roślinnymi) budową przypominają cholesterol, który stanowi składnik strukturalny naszych błon komórkowych. Fitosterole odgrywają podobną rolę w błonach komórkowych roślin.

    Udowodniono, że sterole roślinne obniżają/zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 1,5-3 g steroli roślinnych. Istnieje wiele czynników ryzyka wysokiego poziomu cholesterolu. Zmiana jednego z nich może wywierać korzystny wpływ lub nie wywierać go. Produkt nie jest przeznaczony dla osób, które nie muszą kontrolować swojego poziomu cholesterolu we krwi. Należy unikać spożycia dodatku steroli roślinnych w ilościach większych niż 3 g na dobę.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe dwie (2) kapsułki dwa razy dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Środek spożywczy należy stosować w ramach zrównoważonej i różnorodnej diety, obejmującej regularne spożywanie owoców i warzyw w celu utrzymania poziomów karotenoidów. Zdrowy tryb życia jest ważny.

    Pacjenci zażywający leki na obniżenie stężenia cholesterolu powinni spożywać produkt wyłącznie pod kontrolą lekarza.
    Środek spożywczy może nie być odpowiedni w żywieniu dzieci w wieku poniżej 5 lat, dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: drożdży, pszenicy, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów.

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (4 kapsułki) zawiera:

    Kompleks fitosterolowy (sterole roślinne, z soi) – 2000 mg

    w tym: estry steroli roślinnych [57%] (beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol, brassikasterol) – 1800 mg

    Składniki:

    kompleks fitosterolowy (sterole roślinne, z soi) w tym: estry estry steroli roślinnych (beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol, brassikasterol), żelatyna (wołowa), substancja glazurująca: gliceryna; olej z krokosza barwierskiego, barwnik: karmel.

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE
    • Fitosterole to składniki błon komórkowych roślin, z których najpowszechniej występującymi są beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol1.

    • Bogatym źródłem fitosteroli są oleje roślinne, w szczególności olej kukurydziany, rzepakowy, sezamowy, sojowy i słonecznikowy, a także nasiona roślin strączkowych w tym soi, orzechy, migdały, otręby ryżowe i
    kiełki pszenicy1,2,3.

    • Swoją budową fitosterole przypominają cholesterol, dzięki czemu mogą konkurować z nim o wbudowywanie się w micele tworzone w jelicie cienkim. Cholesterol niezwiązany w micelach, nie może być wchłonięty
    i jest wydalany z organizmu3,4. Przekłada się to na zmniejszenie jego poziomu we krwi. Same fitosterole są wchłaniane do krwiobiegu w niewielkim stopniu (0,4-3,5%), mimo że ich cząsteczki są mniejsze niż cząsteczki cholesterolu5.

    • Zgodnie z tym mechanizmem, sterole roślinne powinny być spożywane razem z posiłkami zawierającymi cholesterol (m.in. z mięsem, jajkami, produktami mlecznymi) aby blokować wchłanianie cholesterolu
    najbardziej efektywnie6.

    • Spożycie fitosteroli z tradycyjną dietą kształtuje się na poziomie 200‑450 mg/dobę, co jest ilością zbyt małą dla skutecznej redukcji poziomu cholesterolu we krwi4.

    • Metaanaliza badań wykazała, że porcja 2-2,5 g steroli roślinnych spożywana codziennie przez 3-8 tygodni wpłynęła na obniżenie poziomu cholesterolu frakcji LDL o ok. 10%7.

    • Fitosterole spożywane często w większej ilości, mogą wpłynąć na mniejsze wchłanianie niektórych związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w szczególności beta-karotenu7,8. Należy więc zadbać o jednoczesne stosowanie diety bogatej w warzywa i owoce, dostarczającej odpowiedniej ilości karotenoidów.

    1. Post. Fitoter. 2011; 1:48-51.
    2. Probl. Nauk Biol. 2007; 56(1-2):107-114.
    3. Chor. Serca Naczyń 2014; 11(4):225–229.
    4. Curr. Pharm. Des. 2017; 23(34):5077–5085.
    5. Bromat. Chem. Toksykol. 2009; 1:1-9.
    6. Rocz. Państw. Zakł. Hig. 2007; 58(1):47-51.
    7. Mayo Clin. Proc. 2003; 78:965-978.
    8. Atherosclerosis 1999; 145(2):279-285.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Udowodniono, że sterole roślinne obniżają/zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 1,5-3 g steroli roślinnych. Istnieje wiele czynników ryzyka wysokiego poziomu cholesterolu. Zmiana jednego z nich może wywierać korzystny wpływ lub nie wywierać go.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły