
-
Opis produktu
-
Składniki
-
Badania i oświadczenia zdrowotne
-
Inne produkty z tej kategorii
-
Polecane artykuły
-
Produkt Solgara jest źródłem fitosteroli roślinnych. Fitosterole (zwane również sterolami roślinnymi) budową przypominają cholesterol, który stanowi składnik strukturalny naszych błon komórkowych. Fitosterole odgrywają podobną rolę w błonach komórkowych roślin.
Udowodniono, że sterole roślinne obniżają/zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 1,5-3 g steroli roślinnych. Istnieje wiele czynników ryzyka wysokiego poziomu cholesterolu. Zmiana jednego z nich może wywierać korzystny wpływ lub nie wywierać go. Produkt nie jest przeznaczony dla osób, które nie muszą kontrolować swojego poziomu cholesterolu we krwi. Należy unikać spożycia dodatku steroli roślinnych w ilościach większych niż 3 g na dobę.
SPOSÓB UŻYCIA
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe dwie (2) kapsułki dwa razy dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Środek spożywczy należy stosować w ramach zrównoważonej i różnorodnej diety, obejmującej regularne spożywanie owoców i warzyw w celu utrzymania poziomów karotenoidów. Zdrowy tryb życia jest ważny.
Pacjenci zażywający leki na obniżenie stężenia cholesterolu powinni spożywać produkt wyłącznie pod kontrolą lekarza.
Środek spożywczy może nie być odpowiedni w żywieniu dzieci w wieku poniżej 5 lat, dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią.INFORMACJE DODATKOWE
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: drożdży, pszenicy, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów. -
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (4 kapsułki) zawiera:
Kompleks fitosterolowy (sterole roślinne, z soi) – 2000 mg
w tym: estry steroli roślinnych [57%] (beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol, brassikasterol) – 1800 mg
Składniki:
kompleks fitosterolowy (sterole roślinne, z soi) w tym: estry estry steroli roślinnych (beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol, brassikasterol), żelatyna (wołowa), substancja glazurująca: gliceryna; olej z krokosza barwierskiego, barwnik: karmel.
-
BADANIA NAUKOWE
• Fitosterole to składniki błon komórkowych roślin, z których najpowszechniej występującymi są beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol1.• Bogatym źródłem fitosteroli są oleje roślinne, w szczególności olej kukurydziany, rzepakowy, sezamowy, sojowy i słonecznikowy, a także nasiona roślin strączkowych w tym soi, orzechy, migdały, otręby ryżowe i
kiełki pszenicy1,2,3.• Swoją budową fitosterole przypominają cholesterol, dzięki czemu mogą konkurować z nim o wbudowywanie się w micele tworzone w jelicie cienkim. Cholesterol niezwiązany w micelach, nie może być wchłonięty
i jest wydalany z organizmu3,4. Przekłada się to na zmniejszenie jego poziomu we krwi. Same fitosterole są wchłaniane do krwiobiegu w niewielkim stopniu (0,4-3,5%), mimo że ich cząsteczki są mniejsze niż cząsteczki cholesterolu5.• Zgodnie z tym mechanizmem, sterole roślinne powinny być spożywane razem z posiłkami zawierającymi cholesterol (m.in. z mięsem, jajkami, produktami mlecznymi) aby blokować wchłanianie cholesterolu
najbardziej efektywnie6.• Spożycie fitosteroli z tradycyjną dietą kształtuje się na poziomie 200‑450 mg/dobę, co jest ilością zbyt małą dla skutecznej redukcji poziomu cholesterolu we krwi4.
• Metaanaliza badań wykazała, że porcja 2-2,5 g steroli roślinnych spożywana codziennie przez 3-8 tygodni wpłynęła na obniżenie poziomu cholesterolu frakcji LDL o ok. 10%7.
• Fitosterole spożywane często w większej ilości, mogą wpłynąć na mniejsze wchłanianie niektórych związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w szczególności beta-karotenu7,8. Należy więc zadbać o jednoczesne stosowanie diety bogatej w warzywa i owoce, dostarczającej odpowiedniej ilości karotenoidów.
1. Post. Fitoter. 2011; 1:48-51.
2. Probl. Nauk Biol. 2007; 56(1-2):107-114.
3. Chor. Serca Naczyń 2014; 11(4):225–229.
4. Curr. Pharm. Des. 2017; 23(34):5077–5085.
5. Bromat. Chem. Toksykol. 2009; 1:1-9.
6. Rocz. Państw. Zakł. Hig. 2007; 58(1):47-51.
7. Mayo Clin. Proc. 2003; 78:965-978.
8. Atherosclerosis 1999; 145(2):279-285.OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Udowodniono, że sterole roślinne obniżają/zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 1,5-3 g steroli roślinnych. Istnieje wiele czynników ryzyka wysokiego poziomu cholesterolu. Zmiana jednego z nich może wywierać korzystny wpływ lub nie wywierać go. -
Omega 3-6-9
Omega-3 Naturalne źródło EPA i DHA
Olej z siemienia lnianego 1250 mg
Modulatory Homocysteiny
-
Acai wrogiem złego cholesterolu
Betaglukany kontra cholesterol
Fascynujący metabolizm kobiet
-
Opis produktu
Produkt Solgara jest źródłem fitosteroli roślinnych. Fitosterole (zwane również sterolami roślinnymi) budową przypominają cholesterol, który stanowi składnik strukturalny naszych błon komórkowych. Fitosterole odgrywają podobną rolę w błonach komórkowych roślin.
Udowodniono, że sterole roślinne obniżają/zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 1,5-3 g steroli roślinnych. Istnieje wiele czynników ryzyka wysokiego poziomu cholesterolu. Zmiana jednego z nich może wywierać korzystny wpływ lub nie wywierać go. Produkt nie jest przeznaczony dla osób, które nie muszą kontrolować swojego poziomu cholesterolu we krwi. Należy unikać spożycia dodatku steroli roślinnych w ilościach większych niż 3 g na dobę.
SPOSÓB UŻYCIA
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe dwie (2) kapsułki dwa razy dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Środek spożywczy należy stosować w ramach zrównoważonej i różnorodnej diety, obejmującej regularne spożywanie owoców i warzyw w celu utrzymania poziomów karotenoidów. Zdrowy tryb życia jest ważny.
Pacjenci zażywający leki na obniżenie stężenia cholesterolu powinni spożywać produkt wyłącznie pod kontrolą lekarza.
Środek spożywczy może nie być odpowiedni w żywieniu dzieci w wieku poniżej 5 lat, dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią.INFORMACJE DODATKOWE
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: drożdży, pszenicy, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów. -
Składniki
Główne składniki:
Składniki:
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (4 kapsułki) zawiera:
Kompleks fitosterolowy (sterole roślinne, z soi) – 2000 mg
w tym: estry steroli roślinnych [57%] (beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol, brassikasterol) – 1800 mg
Składniki:
kompleks fitosterolowy (sterole roślinne, z soi) w tym: estry estry steroli roślinnych (beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol, brassikasterol), żelatyna (wołowa), substancja glazurująca: gliceryna; olej z krokosza barwierskiego, barwnik: karmel.
For detailed nutritional information, please check the label
-
Badania i oświadczenia zdrowotne
BADANIA NAUKOWE
• Fitosterole to składniki błon komórkowych roślin, z których najpowszechniej występującymi są beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol1.• Bogatym źródłem fitosteroli są oleje roślinne, w szczególności olej kukurydziany, rzepakowy, sezamowy, sojowy i słonecznikowy, a także nasiona roślin strączkowych w tym soi, orzechy, migdały, otręby ryżowe i
kiełki pszenicy1,2,3.• Swoją budową fitosterole przypominają cholesterol, dzięki czemu mogą konkurować z nim o wbudowywanie się w micele tworzone w jelicie cienkim. Cholesterol niezwiązany w micelach, nie może być wchłonięty
i jest wydalany z organizmu3,4. Przekłada się to na zmniejszenie jego poziomu we krwi. Same fitosterole są wchłaniane do krwiobiegu w niewielkim stopniu (0,4-3,5%), mimo że ich cząsteczki są mniejsze niż cząsteczki cholesterolu5.• Zgodnie z tym mechanizmem, sterole roślinne powinny być spożywane razem z posiłkami zawierającymi cholesterol (m.in. z mięsem, jajkami, produktami mlecznymi) aby blokować wchłanianie cholesterolu
najbardziej efektywnie6.• Spożycie fitosteroli z tradycyjną dietą kształtuje się na poziomie 200‑450 mg/dobę, co jest ilością zbyt małą dla skutecznej redukcji poziomu cholesterolu we krwi4.
• Metaanaliza badań wykazała, że porcja 2-2,5 g steroli roślinnych spożywana codziennie przez 3-8 tygodni wpłynęła na obniżenie poziomu cholesterolu frakcji LDL o ok. 10%7.
• Fitosterole spożywane często w większej ilości, mogą wpłynąć na mniejsze wchłanianie niektórych związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w szczególności beta-karotenu7,8. Należy więc zadbać o jednoczesne stosowanie diety bogatej w warzywa i owoce, dostarczającej odpowiedniej ilości karotenoidów.
1. Post. Fitoter. 2011; 1:48-51.
2. Probl. Nauk Biol. 2007; 56(1-2):107-114.
3. Chor. Serca Naczyń 2014; 11(4):225–229.
4. Curr. Pharm. Des. 2017; 23(34):5077–5085.
5. Bromat. Chem. Toksykol. 2009; 1:1-9.
6. Rocz. Państw. Zakł. Hig. 2007; 58(1):47-51.
7. Mayo Clin. Proc. 2003; 78:965-978.
8. Atherosclerosis 1999; 145(2):279-285.OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Udowodniono, że sterole roślinne obniżają/zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 1,5-3 g steroli roślinnych. Istnieje wiele czynników ryzyka wysokiego poziomu cholesterolu. Zmiana jednego z nich może wywierać korzystny wpływ lub nie wywierać go. - Inne produkty z tej kategorii
- Polecane artykuły