BADANIA NAUKOWE
• Zależnie od budowy strukturalnej związanej z występowaniem wiązań glikozydowych, beta-glukany dzielą się na różne grupy. Te, które występują w ścianach komórkowych drożdży, składają się z łańcucha cząsteczek D-glukozy połączonych między sobą wiązaniami beta-(1,3) od którego odchodzą krótkie łańcuchy boczne D-glukozy przyłączone do łańcucha głównego wiązaniami beta-(1,6) glikozydowymi1.
• Beta-glukany o wiązaniach β-(1,3-) i β-(1,4-) glikozydowych pochodzą głównie ze zbóż, a beta-glukany o wiązaniach β-(1,3-) i β-(1,6-) glikozydowych pochodzą z grzybów, drożdży i bakterii2.
• Beta-glukany aktywują makrofagi (komórki żerne) tworzące tak zwaną pierwszą linię obronną organizmu, której zadaniem jest pochłanianie i niszczenie obcych komórek w organizmie3,4.
• W wyniku przyłączenia beta-glukanu do specyficznych receptorów występujących na powierzchni komórek układu odpornościowego – makrofagów, monocytów, limfocytów T i B oraz neutrofili, wykazuje on w warunkach in vitro działanie immunostymulujące3,5.
• Beta-glukany o wiązaniach 1,3- i 1,6-glikozydowych o długich rozgałęzionych łańcuchach bocznych mogą pełnić funkcję prebiotyków stymulujących wzrost i aktywność pożądanej, naturalnej flory jelitowej1.