Astaksantyna 5 mg

Kapsułki 30 sztuk

  • Dla osób szukających wsparcia antyoksydacyjnego.
  • Dla osób chcących zadbać o skórę.
  • Dla osób uprawiających sport.
  • Nie zawiera cukru, soli i skrobi.
  • Suplement diety

1 dziennie Bezglutenowy, Bezmleczny

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • Astaksantyna to naturalny pigment karoteinowy. Ze względu na swoją unikalną strukturę molekularną jest zaliczana do przeciwutleniaczy o udokumentowanej naukowo skuteczności [1]. Może mieć także wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wpływa bowiem na zmniejszenie zmarszczek oraz suchości i szorstkości skóry, a także zwiększenie poziomu jej nawilżenia i elastyczności [2]. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, wpływa na zmniejszenie utleniania lipidów w skórze oraz zmniejszenie złuszczania warstwy rogowej skóry, które nasila się z wiekiem [3].

    W przyrodzie bogatym źródłem tego barwnika są algi Haematococcus pluvialis. Charakterystyczny różowy kolor mięsa łososi to także zasługa astaksantyny. Zwierzęta te przyswajają ją między innymi z diety zawierającej Haematococcus pluvialis.

    W produkcie firmy Solgar astaksantyna pochodzi właśnie z alg Haematococcus pluvialis. Dzięki nowoczesnemu procesowi ekstrakcji otrzymujemy 5 mg astaksantyny w wysokiej jakości oleju słonecznikowym w każdej kapsułce. Tłuszcz pełni rolę ochronną cennego składnika. Dzięki temu uzyskujemy naturalną otoczkę dla roślinnego karotenoidu, gwarantujące świeżość przez cały okres poprawnego stosowania preparatu. Jedno opakowanie wystarcza na 30 dni suplementacji.

    1. Naguib Y.M.A.: Antioxidant activities of astaxanthin and related carotenoids. J. Agric. Food Chem., 2000, 48 (8), 1150-1154.
    2. Yamahita E. The Effect of a dietary supplement containing astaxanthin on skin condition. Carotenoid Sci. 2006;10:91–95.
    3. Chalyk N.E. i wsp., Continuous astaxanthin intake reduces oxidative stress and reverses age-related morphological changes of residual skin surface components in middle-aged volunteers. Nutr. Res. 2017;48:40–48.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: cukru, soli, skrobi, pszenicy, produktów mlecznych, drożdży, soi, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów, barwników.

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Astaksantyna – 5 mg (H. pluvialis)

    Składniki:
    olej słonecznikowy, żelatyna wołowa, glicerol (roślinny), Astaksantyna (z Haematococcus pluvialis).

  • BADANIA NAUKOWE
    • Nawilżenie i elastyczność skóry3.

    • Spowolnienie procesów starzenia się skóry4.

    • Ma właściwości przeciwutleniające5.

    • Zmniejszenie stopnia utlenienia cholesterolu LDL6.

    • Wydajność sportowa6 i regeneracja po wysiłku7.

    • W warunkach in vitro astaksantyna jest silniejszym przeciwutleniaczem niż witamina E i C, beta-karoten, likopen czy luteina1.

    • W badaniach na modelu laboratoryjnym ma większą biodostępność niż beta-karoten czy luteina2.

    • Spożywanie 2 mg astaksantyny dziennie przez 6 tygodni wpłynęło na zmniejszenie zmarszczek oraz suchości i szorstkości skóry, a także zwiększenie poziomu jej nawilżenia i elastyczności3.

    • Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym astaksantyny, suplementacja tym składnikiem w ilości 4 mg dziennie przez 4 tygodnie wpłynęła na zmniejszenie utleniania lipidów w skórze oraz zmniejszenie złuszczania
    warstwy rogowej skóry, które nasila się z wiekiem.

    • Spożywanie 2,6 mg astaksantyny dziennie przez 14 tygodni wpłynęło na zmniejszenie stopnia utlenienia cholesterolu LDL5.

    • Spożywanie 4 mg astaksantyny dziennie przez 28 dni wpłynęło na zwiększenie mocy oraz skrócenie czasu przeznaczonego na przejechanie rowerem 20 km6.

    • Suplementacja astaksantyną w ilości 4 mg dziennie przez 90 dni wpłynęła na poprawę równowagi prooksydacyjno-antyoksydacyjnej (redoks) oraz zmniejszenie uszkodzenia mięśni indukowanego wysiłkiem
    fizycznym7.

  • Opis produktu

    Astaksantyna to naturalny pigment karoteinowy. Ze względu na swoją unikalną strukturę molekularną jest zaliczana do przeciwutleniaczy o udokumentowanej naukowo skuteczności [1]. Może mieć także wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wpływa bowiem na zmniejszenie zmarszczek oraz suchości i szorstkości skóry, a także zwiększenie poziomu jej nawilżenia i elastyczności [2]. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, wpływa na zmniejszenie utleniania lipidów w skórze oraz zmniejszenie złuszczania warstwy rogowej skóry, które nasila się z wiekiem [3].

    W przyrodzie bogatym źródłem tego barwnika są algi Haematococcus pluvialis. Charakterystyczny różowy kolor mięsa łososi to także zasługa astaksantyny. Zwierzęta te przyswajają ją między innymi z diety zawierającej Haematococcus pluvialis.

    W produkcie firmy Solgar astaksantyna pochodzi właśnie z alg Haematococcus pluvialis. Dzięki nowoczesnemu procesowi ekstrakcji otrzymujemy 5 mg astaksantyny w wysokiej jakości oleju słonecznikowym w każdej kapsułce. Tłuszcz pełni rolę ochronną cennego składnika. Dzięki temu uzyskujemy naturalną otoczkę dla roślinnego karotenoidu, gwarantujące świeżość przez cały okres poprawnego stosowania preparatu. Jedno opakowanie wystarcza na 30 dni suplementacji.

    1. Naguib Y.M.A.: Antioxidant activities of astaxanthin and related carotenoids. J. Agric. Food Chem., 2000, 48 (8), 1150-1154.
    2. Yamahita E. The Effect of a dietary supplement containing astaxanthin on skin condition. Carotenoid Sci. 2006;10:91–95.
    3. Chalyk N.E. i wsp., Continuous astaxanthin intake reduces oxidative stress and reverses age-related morphological changes of residual skin surface components in middle-aged volunteers. Nutr. Res. 2017;48:40–48.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: cukru, soli, skrobi, pszenicy, produktów mlecznych, drożdży, soi, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów, barwników.

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Astaksantyna – 5 mg (H. pluvialis)

    Składniki:
    olej słonecznikowy, żelatyna wołowa, glicerol (roślinny), Astaksantyna (z Haematococcus pluvialis).

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE
    • Nawilżenie i elastyczność skóry3.

    • Spowolnienie procesów starzenia się skóry4.

    • Ma właściwości przeciwutleniające5.

    • Zmniejszenie stopnia utlenienia cholesterolu LDL6.

    • Wydajność sportowa6 i regeneracja po wysiłku7.

    • W warunkach in vitro astaksantyna jest silniejszym przeciwutleniaczem niż witamina E i C, beta-karoten, likopen czy luteina1.

    • W badaniach na modelu laboratoryjnym ma większą biodostępność niż beta-karoten czy luteina2.

    • Spożywanie 2 mg astaksantyny dziennie przez 6 tygodni wpłynęło na zmniejszenie zmarszczek oraz suchości i szorstkości skóry, a także zwiększenie poziomu jej nawilżenia i elastyczności3.

    • Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym astaksantyny, suplementacja tym składnikiem w ilości 4 mg dziennie przez 4 tygodnie wpłynęła na zmniejszenie utleniania lipidów w skórze oraz zmniejszenie złuszczania
    warstwy rogowej skóry, które nasila się z wiekiem.

    • Spożywanie 2,6 mg astaksantyny dziennie przez 14 tygodni wpłynęło na zmniejszenie stopnia utlenienia cholesterolu LDL5.

    • Spożywanie 4 mg astaksantyny dziennie przez 28 dni wpłynęło na zwiększenie mocy oraz skrócenie czasu przeznaczonego na przejechanie rowerem 20 km6.

    • Suplementacja astaksantyną w ilości 4 mg dziennie przez 90 dni wpłynęła na poprawę równowagi prooksydacyjno-antyoksydacyjnej (redoks) oraz zmniejszenie uszkodzenia mięśni indukowanego wysiłkiem
    fizycznym7.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły