Celadrin 525 mg

Celadrin 525 mg

Celadrin 525 mg

Celadrin to naturalna matryca cetylowanych, estryfikowanych kwasów tłuszczowych. Estryfikacja to proces, w którym kwasy tłuszczowe są stabi­lizowane poprzez połączenie ich z alkoholem – w tym przypadku alkoho­lem cetylowym. Powstające zestryfikowane kwasy tłuszczowe są bardzo stabilne i nie wchodzą w reakcje z tlenem. Celadrin zawiera mirystoole­inian cetylu, mirystynian cetylu, palmitooleinian cetylu, laurynian cetylu, palmitynian cetylu i oleinian cetylu.

Celadrin, który jest złożoną cząsteczką zawierającą różne kwasy tłuszczo­we, może przenikać przez błony komórkowe, dzięki czemu poprawia stan oraz integralność błon oraz przesyłanie sygnałów pomiędzy komórkami. W konsekwencji ograniczeniu ulega produkcja związków zapalnych zwa­nych prostaglandynami. Może również zmniejszać wytwarzanie czynni­ków immunologicznych wywierających niekorzystny wpływ, takich jak IL-6, które odgrywają istotną rolę w stanach zapalnych. Wyniki badań wskazują również, że Celadrin może hamować enzym COX-2, który odpo­wiada za przekształcanie kwasu arachidonowego do prozapalnych prosta­glandyn. Próby kliniczne wskazują na rolę, jaką Celadrin może odgrywać w modulowaniu procesu zapalnego w chorobach, takich jak zapalenie sta­wów. Na podstawie obecnie dostępnych informacji można stwierdzić, że Celadrin może być pożyteczny także w przypadku łagodnych dolegliwo­ści i bólów związanych ze zwykłym bólem głowy, urazami powysiłkowymi, stłuczeniami i naderwaniem więzadeł.

Wczytaj więcej wyników