BADANIA NAUKOWE
• Arginina to aminokwas białkowy, który bierze udział w przemianach cyklu mocznikowego, uczestnicząc w eliminacji nadmiaru azotu z aminokwasów w postaci mocznika1.
• Arginina pochodząca z białek roślinnych jest w większym stopniu przyswajalna przez organizm człowieka niż ze źródeł zwierzęcych. Ma to związek z wyższym stosunkiem w produktach roślinnych argininy do lizyny — aminokwasu konkurencyjnego w procesie wchłaniania1.
• Arginina jest również prekursorem tlenku azotu, pełniącego rolę m.in. w funkcjonowaniu układu krążenia2. Tlenek azotu wpływa przede wszystkim na rozszerzenie naczyń krwionośnych w całym organizmie, co usprawnia przepływ krwi a wraz z nią tlenu1. Lepsze natlenienie komórek przekłada się na sprawniejsze funkcjonowanie mitochondriów. W nich bowiem, w obecności tlenu, wytwarzana jest energia, która może być wykorzystywana np. do pracy mięśni (skurczu i rozkurczu).
• Arginina bierze także udział w syntezie kreatyny. Około 90% kreatyny w organizmie znajduje się w mięśniach szkieletowych, przy czym 2/3 tej puli stanowi fosfokreatyna, która jest najważniejszym źródłem energii w początkowej fazie wysiłku fizycznego i jedynym, które umożliwia resyntezę ATP3.
• Zaobserwowano, że 15-dniowe spożycie 3 g argininy w grupie 12 ochotników, w trakcie testów wyprostu i zgięcia stawu kolanowego na dynamometrze izokinetycznym, pozwoliła na znaczne obniżenie poziomu indeksu zmęczenia mięśni4.