cart 0

Brak produktów w koszyku.

Witamina C 500 mg do ssania s. żurawina-malina

Naturalne zalety witaminy C. Do ssania.

99.90 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Witamina C 500 mg do ssania firmy Solgar, to propozycja nawet dla najbardziej wymagających. Naukowcy opracowali bowiem formułę składającą się z trzech form chemicznych witaminy C, które znamy z naturalnych produktów. Aby jak najwierniej odtworzyć organiczne środowisko witaminy C, w każdej pastylce znalazła się jeszcze acerola i dzika róża. Stwarza to dobre warunki do uzupełniania innych cennych składników np. flawonoidów. Kolejnym naturalnym składnikiem są sproszkowane czerwone buraki. Pastylki mają ponadto pyszny smak żurawinowo – malinowy.

    Forma pastylek do ssania sprawia, że naszą witaminę C możemy potraktować jak smaczny dodatek po posiłku. Docenią ją także osoby, które mają kłopoty z przełykaniem (np. osoby starsze).

    Witamina C pomaga w:

    – ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
    – prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów,
    – prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego,
    – utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych,
    – regeneracji zredukowanej formy witaminy E,
    – utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej dawki witaminy C.

    Ponadto witamina C:

    – przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
    zwiększa przyswajanie żelaza.

  • Składniki

    Składniki aktywne w zalecanej dzienne porcji do spożycia (1 pastylka do ssania):

    Witamina C (L-askorbinian sodu, kwas L-askorbinowy, L-askorbinian wapnia) – 500 mg (625% RWS*)

    Sproszkowany wyciąg z owoców aceroli (Malpighia glabra) (4:1) – 10 mg

    Sproszkowany owoc dzikiej róży (Rosa canina) – 4 mg

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    sacharoza, witamina C (L-askorbinian sodu, kwas L-askorbinowy, L-askorbinian wapnia), fruktoza, substancja wypełniające (celuloza mikrokrystaliczna, ksylitol), substancje przeciwzbrylające (kwasy tłuszczowe (roślinne), dwutlenek krzemu, sole magnezowe kwasów tłuszczowych (roślinnych)), aromaty naturalne, maltodekstryna, sproszkowany koncentrat z czerwonych buraków, substancja zagęszczająca (guma ksantanowa),
    sproszkowany wyciąg z owoców aceroli (Malpighia glabra) (4:1), substancja glazurująca (hydroksypropylometyloceluloza), emulgator (karagen), sproszkowany owoc dzikiej róży (Rosa canina).

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 pastylka do ssania dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementu diety nie należy stosować zamiast zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym i w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Nie stosować u osób mających predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujących na kamicę nerkową.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które potrzebują wsparcia w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego;
    • Dla osób, którzy chcą uzupełnić ilości witaminy C w swojej codziennej diecie.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Doustne podawanie witaminy C może korzystnie wpływać na funkcje neutrofili i poziomy immunoglobulin w surowicy (200 mg witaminy C dziennie przez 30, 60 lub 90 dni)1.

    • Witamina C jest wysoce skutecznym przeciwutleniaczem, ze względu na jej zdolność do łatwego oddawania elektronów, chroniąc w ten sposób ważne biomolekuły (takie jak białka, lipidy, węglowodany i kwasy
    nukleinowe) przed uszkodzeniem przez utleniacze wytwarzane podczas normalnego metabolizmu komórki oraz w wyniku ekspozycji n a toksyny i zanieczyszczenia (np. dym papierosowy)2.

    • Obserwowany spadek poziomu witaminy C w osoczu i leukocytach w okresach narażenia odporności na czynniki zewnętrzne sugeruje, że zwiększonemu wytwarzaniu utleniaczy przeciwdziała reakcja z witaminą C, dzięki czemu gospodarz jest chroniony przed szkodliwym działaniem związków utleniających3.

    • Suplementacja witaminą C może mieć wpływ na poziom kwasu moczowego w surowicy krwi (badanie przeprowadzone przy udziale 184 ochotników, którzy spożywali 500 mg witaminy C dziennie lub placebo przez dwa miesiące)4. Wyniki wskazują, że w grupie badanej w surowicy krwi wzrosło stężenie kwasu askorbinowego oraz obniżyło się stężenie kwasu moczowego w porównaniu z wynikami otrzymanymi dla grupy kontrolnej.

    • Witamina C jest kofaktorem hydroksylaz – enzymów potrzebnych do stabilizacji trzeciorzędowej struktury kolagenu oraz biorących udział w syntezie karnityny – cząsteczki niezbędnej do transportu kwasów tłuszczowych do mitochondriów w celu wytworzenia energii5.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej porcji witaminy C (tj. 80 mg).

    • Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów i naczyń krwionośnych.

    • Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.

    • Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.

  • Charakterystyka

    • Trzy formy witaminy C (L-askorbinian sodu, kwas L-askorbinowy, L-askorbinian wapnia) zamknięte w jednej pastylce do ssania.
    • Produkt zawiera także ekstrakt z owoców aceroli oraz sproszkowany owoc dzikiej róży.
    • Przyjemny naturalny aromat żurawinowo – malinowy.

  • Bibliografia

    1. J. Anti-Aging Med. 2000; 3(1):37-42.
    2. FASEB J. 1999; 13:1007–1024.
    3. R. Muggli, Vitamin C and phagocytes; Nutrient modulation of the immune response, New York, Basel, Hongkong, Marcel Dekker, 1992, 75–90.
    4. Arthritis Rheum. 2005; 52:1843-1847.
    5. Annu. Rev. Nutr. 1986; 6:365–406.