cart 0

Brak produktów w koszyku.

Nowość

Wegańska witamina D3 1000 IU

Witamina D naturalnie pochodząca z porostów.

79.90 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 150zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Suplement diety przygotowany specjalnie z myślą o wegetarianach, weganach i osobach, które szukają naturalnych źródeł witamin. Witamina D Solgar w postaci cholekalcyferolu pochodzi z porostów Cladonia rangiferina (chrobotek reniferowy). Pozyskiwane są one w zrównoważony i przyjazny dla środowiska sposób. Ponieważ w sposób naturalny witamina D wytwarzana jest w skórze, suplementacja ma szczególne znaczenie w Polsce w okresie od października do marca. Wynika to z szerokości geograficznej, w której leży nasz kraj i warunków nasłonecznienia, które nie pomagają w efektywnej syntezie skórnej witaminy D w tych miesiącach2.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Witamina D (1000 IU, cholekalcyferol z porostów Cladonia rangiferina VegaDELightTM) – 25µg (500% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    VegaDELightTM jest znakiem towarowym Nutraland USA, Inc.

    Składniki:

    Olej słonecznikowy, skrobia z tapioki, glicerol (roślinny), substancja słodząca: maltitole (roślinne), oliwa z oliwek, witamina D (1000 IU, cholekalcyferol z porostów Cladonia rangiferina VegaDELightTM).

  • Sposób użycia

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne. Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Przed zastosowaniem wskazane jest wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą.

  • Dla kogo

    Dla osób, które chcą uzupełnić dietę w witaminę D (w tym dla wegetarian i wegan).

    Dla osób, które szukają składnika wspierającego odporność.

    Dla osób, które chciałyby zadbać o zdrowe kości i zęby.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    soi

    soi

    drożdży

    drożdży

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    Witamina D jest wytwarzana w organizmie człowieka w skórze z pochodnej cholesterolu (7-dehydroksycholesterol), pod wpływem działania promieni słonecznych o długości fali 280–315 nm (promieniowanie ultrafioletowe UVB). Pochodna cholesterolu ulega początkowo przemianie do prewitaminy D3, która następnie przekształcana jest w witaminę D31.

    W okresie od października do marca w regionach powyżej 35° szerokości geograficznej północnej (w tym w Polsce, która jest położona pomiędzy 49°N a 54°N) synteza skórna witaminy D nie jest efektywna2.

    Czynniki takie jak: zachmurzenie, zanieczyszczenie powietrza, zwiększona pigmentacja skóry, zaawansowany wiek, nadmierne stosowanie kremów z filtrem (SPF) powyżej 15, znacząco wydłużają czas ekspozycji konieczny do wytworzenia odpowiedniej ilości witaminy D lub uniemożliwiają uzyskanie odpowiedniego zaopatrzenia w tę witaminę drogą syntezy skórnej, nawet przy odpowiednim czasie przebywania na słońcu w okresie wiosenno-letnim2.

    Wyniki badań wykazały, że zarówno postać sproszkowana witaminy D3 jak też postać rozpuszczona w nośniku jakim jest olej, wykazują efektywność w podniesieniu poziomu 25-(OH)D we krwi na zbliżonym poziomie3.

    Receptory witaminy D są umiejscowione w wielu tkankach organizmu oraz w większości komórek układu odpornościowego4.

    Witamina D stymuluje różnicowanie się monocytów do dojrzałych makrofagów (komórek żernych), uczestniczących w mechanizmach obronnych organizmu4.

    Witamina D uczestniczy m.in. w regulacji namnażania limfocytów B i T oraz w regulacji wytwarzania specyficznych przeciwciał, a w konsekwencji w modulacji odpowiedzi immunologicznej5.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.

    Witamina D bierze udział w procesie podziału komórek.

    Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu.

    Witamina D pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi.

    Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

  • Charakterystyka

    Produkt przygotowany specjalnie z myślą o weganach i wegetarianach.

    Witamina D w postaci cholekalcyferolu, pochodząca z porostów Cladonia rangiferina (chrobotek reniferowy).

    Porosty pozyskiwane w zrównoważony i przyjazny dla środowiska sposób.

    Suplementacja witaminy D ma istotne znaczenie w okresie od października do marca, ze względu na nieefektywną w tym okresie syntezę skórną tej witaminy w szerokości geograficznej, w której leży Polska2.

  • Bibliografia

    1. J. Nutr. 2013; 52(2):429-441
    2. Med. Pediatr. 2018; 15:531-559.
    3. Clin. Endocrinology Metab. 2014; 99(8):2720- 2728.
    4. Hig. 2014;68:865-878.
    5. Investig. Med. 2011; 59(6):881–886.