Zmiany Regulaminu i Polityki prywatności. Sprawdź szczegóły. | Zamówienia złożone po 16.04 będą realizowane od 24.04.2024
Zmiany Regulaminu i Polityki prywatności. Sprawdź szczegóły. | Zamówienia złożone po 16.04 będą realizowane od 24.04.2024
cart 0

Brak produktów w koszyku.

Promocja

Kompleks odpornościowy

Kompozycja 7 składników, przygotowana z myślą o wsparciu odporności.

DATA WAŻNOŚCI 02/2024

Brak w magazynie

Chcesz otrzymać powiadomienie, gdy ten produkt będzie ponownie dostępny?

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Kompleks odpornościowy to wysoce skuteczna porcja składników dobranych w taki sposób, aby efektywnie wpływały na ochronę naszego organizmu. Zawiera owoce bzu czarnego w wysokoskoncentrowanej formie oraz witaminę C w postaci Ester-C® – formie o neutralnym pH, łagodniejszej dla żołądka. Badania dowodzą, że Ester-C® jest lepiej tolerowany przez organizm człowieka niż kwas L-askorbinowy1. Zawiera bowiem L-askorbinian wapnia oraz aktywne metabolity witaminy C. Nasz Kompleks ma także wysoką zawartość witaminy D. Dodatkowym atutem jest połączenie 3 składników mineralnych o właściwościach antyoksydacyjnych i wspierających odporność – cynku, selenu i miedzi. Formuła uzupełniona została o beta-glukany pochodzące z drożdży o właściwościach regulujących pracę układu odpornościowego4.

    Witamina C, witamina D, miedź, cynk i selen pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Witamina C, cynk, miedź i selen pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Witamina C i miedź przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:

    Witamina C (Ester-C® – L-askorbinian wapnia) – 400 mg (500% RWS*)

    Beta-glukany (z drożdży S. cerevisiae) – 250 mg

    Cynk (pikolinian cynku) – 15 mg (150% RWS*)

    Sproszkowany koncentrat z owoców bzu czarnego (ekstrakt 72:1 – ekwiwalent 4150 mg owoców) – 57,6 mg

    Selen (L-selenometionina) – 125 µg (227% RWS*)

    Witamina D (2000 IU, cholekalcyferol) – 50 µg (1000% RWS*)

    Miedź (glukonian miedzi (II)) – 1,5 mg (150% RWS*)

    *RWS – Referencyjnych Wartości Spożycia

     

    Składniki:

    witamina C (Ester-C®, L-askorbinian wapnia), beta-glukany (z drożdży S. cerevisiae), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, cynk (pikolinian cynku), sproszkowany koncentrat z owoców bzu czarnego (ekstrakt 72:1), selen (L-selenometionina), substancja wypełniająca: fosforany wapnia, witamina D (2000 IU, cholekalcyferol), substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, sproszkowany biały ryż, maltodekstryna, miedź (glukonian miedzi (II)), skrobia, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu; cukier.

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 2 kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Nie stosować u osób mających predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujących na kamicę nerkową. Przed zastosowaniem produktu wskazane jest wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą. Nie używać innych produktów zawierających cynk, selen lub miedź.

  • Dla kogo

    • Dla osób szukających wsparcia pracy układu odpornościowego;
    • Dla osób szukających wsparcia antyoksydacyjnego;
    • Dla osób, którym zależy na zmniejszeniu zmęczenia;
    • Dla osób, które chcą wesprzeć funkcje układu nerwowego oraz tarczycy.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Ze względu na budowę chemiczną (kwas L-askorbinowy jest buforowany wapniem) Ester-C® posiada neutralne pH, czyli jest niekwasowy. Jest to forma, która w badaniu była lepiej tolerowana i powodowała znacznie mniej działań niepożądanych wśród osób wrażliwych na kwaśne pokarmy, niż forma samego kwasu L-askorbinowego1.

    • Mechanizmy oddziaływania witaminy C na układ immunologiczny polegają m.in. na aktywacji komórek układu odpornościowego: pobudzeniu działania neutrofili (najliczniejsza grupy krwinek białych, odpowiedzialna m.in. za pochłanianie obcych cząstek np. patogenów) i namnażaniu limfocytów T2. Ponadto witamina C jako przeciwutleniacz neutralizuje reaktywne formy tlenu powstające w komórkach odpornościowych, chroniąc je tym samym przed stresem oksydacyjnym3.

    • Beta-glukany aktywują makrofagi (komórki żerne) tworzące tak zwaną pierwszą linię obronną organizmu, której zadaniem jest pochłanianie i niszczenie obcych komórek w organizmie4,5.

    • W wyniku przyłączenia beta-glukanu do specyficznych receptorów występujących na powierzchni komórek układu odpornościowego – makrofagów, monocytów, limfocytów T i B oraz neutrofili, wykazuje on w warunkach in vitro działanie immunostymulujące4,6.

    • Beta-glukany o wiązaniach 1,3- i 1,6-glikozydowych o długich rozgałęzionych łańcuchach bocznych (występujące naturalnie w komórkach drożdży7) mogą pełnić funkcję prebiotyków stymulujących wzrost i aktywność pożądanej, naturalnej flory jelitowej8.

    • Cynk odgrywa rolę w funkcjonowaniu komórek układu odpornościowego – makrofagów. Do tkanek w ciele makrofagi docierają w niedojrzałej formie monocytów. Odpowiednia ilość cynku (homeostaza cynkowa) w tkance oraz wewnątrz monocytów umożliwia przekształcanie się ich (dojrzewanie) w funkcjonalne makrofagi9. Ponadto cynk może wpływać pośrednio, poprzez aktywację hormonu wydzielanego przez grasicę – tymulinę, na regulację różnicowania dojrzewających limfocytów T w grasicy oraz ich funkcje we krwi10, a także wspierać odporność dzięki utrzymaniu zdrowej skóry, która stanowi jedną z barier ochronnych przed działaniem czynników zewnętrznych.

    • Z badań in vitro i in vivo wynika, że związki zawarte w ekstrakcie z owoców bzu czarnego mogą wiązać się z otoczką niektórych wirusów i poprzez to hamować ich aktywność i zdolność do przenikania do wnętrza komórek11,12. Składniki te wiążąc się do otoczki wirusa, neutralizują aktywność kolców hemaglutyninowych (zbudowanych z glikoproteiny o właściwościach antygenowych), które znajdują się na powierzchni niektórych rodzajów wirusów. Gdy kolce te są dezaktywowane, wirusy nie są dalej w stanie penetrować błon komórkowych – nie mogą więc dostać się do środka takiej komórki i dzięki temu uniemożliwiona jest dalsza replikacja wirusa (namnażanie się)11,13. Badania in vitro wykazały również działanie immunomodulujące standaryzowanego ekstraktu z owoców bzu czarnego, a dokładnie zwiększenie produkcji niektórych cytokin (białek pełniących ważną rolę w komunikowaniu się komórek i aktywacji komórek „żernych”) przez monocyty13,14.

    • Rolę witaminy D w regulowaniu funkcji układu immunologicznego potwierdzono w wielu badaniach. Uczestniczy ona m.in. w aktywacji i proliferacji limfocytów B i T, wytwarzaniu specyficznych przeciwciał oraz regulacji odpowiedzi immunologicznej15,16. Stymuluje m.in. różnicowanie się monocytów do dojrzałych makrofagów, których rolą jest m.in. pochłanianie drobnoustrojów, stąd też nazywane są komórkami żernymi. Receptory witaminy D są umiejscowione w wielu tkankach organizmu oraz w większości komórek układu odpornościowego16.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Witamina C, witamina D, miedź, cynk i selen pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej porcji witaminy C (tj. 80 mg).

    • Witamina C, cynk, miedź i selen pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.

    • Witamina C i miedź pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

    • Witamina C i miedź przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów i naczyń krwionośnych.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.

    • Miedź pomaga w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji włosów i skóry.

    • Miedź pomaga w prawidłowym transporcie żelaza w organizmie.

    • Miedź pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanek łącznych.

    • Selen pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy.

    • Selen przyczynia się do prawidłowego przebiegu spermatogenezy.

    • Cynk przyczynia się do utrzymaniu prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych oraz makroskładników odżywczych.

    • Cynk pomaga zachować zdrową skórę,

    • Cynk i selen pomagają zachować zdrowe włosy.

    • Cynk i selen pomagają zachować zdrowe paznokcie.

    • Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych.

    • Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu testosteronu we krwi.

    • Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych.

    • Cynk i witamina D pomagają w utrzymaniu zdrowych kości.

    • Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia.

    • Cynk pomaga w prawidłowej syntezie DNA.

    • Witamina D odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

    • Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystaniu wapnia i fosforu, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

    • Bez czarny wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego.

    • Bez czarny wspiera prawidłowe funkcje układu oddechowego.

    • Bez czarny wykazuje aktywność antyoksydacyjną, pomaga w ochronie przed stresem oksydacyjnym, zawiera naturalnie występujące przeciwutleniacze.

  • Charakterystyka

    • Kompozycja 7 składników aktywnych, przygotowana z myślą o odporności.
    • Koncentrat z owoców bzu czarnego (DER 72:1) będący ekwiwalentem ok. 4g owoców w porcji dziennej.
    • Wysoka zawartość witaminy D oraz witaminy C w postaci Ester-C® – formy o neutralnym pH, łagodniejszej dla żołądka1.
    • Połączenie 3 składników mineralnych o właściwościach antyoksydacyjnych i wspierających odporność – cynku, selenu i miedzi.
    • Formuła uzupełniona o beta-glukany pochodzące z drożdży – polisacharydy o właściwościach immunomodulujących4,6.
    • Odpowiedni dla wegetarian.

  • Bibliografia

    1. Adv. Ther. 2006; 23(1):171-178.
    2. Nutr. 2017; 9:1211.
    3. Vitam. Miner. 2017; 6:1.
    4. Pol. Merk. Lek. 2012; 196:217-220.
    5. Nutrition Journal 2014, 13(38).
    6. Physiology & Behavior 2008; 94:276–284.
    7. Bromat. Chem. Toksykol. 2013; 2:162-170.
    8. Kosmos Problemy Nauk Biologicznych 2010; 59(1-2):151-160.
    9. J. Immunol. Res. 2018; 6872621.
    10. Now. Lekar. 2013; 82(3):222–231.
    11. J. Int. Med. Res. 2004; 32:132 – 140.
    12. Probl. Hig. Epidemiol. 2016; 97(4):297-307.
    13. Altern. Med. Rev. 2005; 10(1):51-54.
    14. Eur. Cytokine Netw. 2001; 12(2):290-296.
    15. Nutr. 2020; 12(4):988.
    16. Post. Hig. Med. Dośw. 2014; 68:865-878.