Beta Glukany
Na stanie
Kompleksowe podejście do odporności. Kompozycja witamin i minerałów (witaminy A, C, D, B6, B12, kwas foliowy oraz cynk) wspierających odporność
Wysoka zawartość witaminy C w postaci Ester-C®– formy o neutralnym pH, łagodniejszej dla żołądka1.
Formuła uzupełniona m.in. o surowce roślinne znane z oddziaływania na układ odpornościowy: bez czarny18,19, jeżówka purpurowa20 i traganek błoniasty21.
Źródło kwasów tłuszczowych Omega-3, pochodzących z oleju z otrębów ryżowych, który dodatkowo wypełnia kapsułki.
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:
Witamina C (Ester-C® – L-askorbinian wapnia) – 1000 mg (1250% RWS*)
Owoc bzu czarnego (Sambucus nigra) – 17 mg
Części nadziemne jeżówki purpurowej (Echinacea purpurea) – 16,5 mg
Korzeń traganka błoniastego (Astragalus membranaceus) – 16,5 mg
Cynk (tlenek cynku) – 15 mg (150% RWS*)
Kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia) – 10 mg (166% RWS*)
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) – 2 mg (142% RWS*)
Witamina A (2497,5 IU, palmitynian retinylu) – 750 µg (94% RWS*)
Kwas foliowy – 400 µg (200% RWS*)
Biotyna (D-biotyna) – 300 µg (600% RWS*)
Witamina D (600 IU, cholekalcyferol) – 15 µg (300% RWS*)
Witamina B12 (cyjanokobalamina) – 6 µg (240% RWS*)
*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
Składniki:
witamina C (L-askorbinian wapnia, Ester-C®), olej z otrębów ryżowych (Oryza sativa), substancje glazurujące: żelatyna (wołowa), glicerol (roślinny); substancja zagęszczająca: żółty wosk pszczeli, emulgator: lecytyny (słonecznikowe); magnez (tlenek magnezu), substancja glazurująca: mączka chleba świętojańskiego, cynk (tlenek cynku), owoc bzu czarnego (Sambucus nigra), części nadziemne jeżówki purpurowej (Echinacea purpurea), korzeń traganka błoniastego (Astragalus membranaceus), kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia), kwas foliowy, biotyna (D-biotyna), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), barwnik: karmel, witamina A (palmitynian retinylu), witamina B12 (cyjanokobalamina), witamina D (600 IU, cholekalcyferol).
Ester-C® jest zarejestrowanym znakiem towarowym The Ester C Company.
Osoby dorosłe 2 kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Nie używać innych produktów zawierających witaminy A i C oraz cynk. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Nie stosować u osób mających predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujących na kamicę nerkową. Przed zastosowaniem produktu wskazane jest wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą.
• Dla osób szukających wsparcia pracy układu odpornościowego;
• Dla osób szukających wsparcia antyoksydacyjnego;
• Dla osób, które chcą wesprzeć funkcje układu nerwowego, krwionośnego oraz psychologiczne;
• Dla osób, które chcą zadbać o zdrową skórę, włosy, paznokcie, kości i zęby.
produkt bezglutenowy
pszenicy
skrobi
produktów mlecznych
drożdży
soi
sztucznych substancji przedłużających trwałość
aromatów
substancji słodzących
BADANIA NAUKOWE
• Ze względu na budowę chemiczną (kwas L-askorbinowy jest buforowany wapniem) Ester-C®posiada neutralne pH, czyli jest niekwasowy. Jest to forma, która w badaniu była lepiej tolerowana i powodowała znacznie mniej działań niepożądanych wśród osób wrażliwych na kwaśne pokarmy, niż forma samego kwasu L-askorbinowego1.
• Wyniki badania z wykorzystaniem 1000 mg witaminy C w formie kwasu askorbinowego, 1000 mg witaminy C jako Ester-C® oraz placebo wskazują, że po zastosowaniu Ester-C® znacząco zwiększyło się stężenie witaminy C w leukocytach krwi, w porównaniu z kwasem askorbinowym, które utrzymywało się na tym samym poziomie w ciągu 24-godzinnego badania2. Tym samym Ester-C® utrzymuje się w leukocytach dłużej niż kwas askorbinowy.
• Mechanizmy oddziaływania witaminy C na układ immunologiczny polegają m.in. na aktywacji komórek układu odpornościowego: pobudzeniu działania neutrofili (najliczniejsza grupy krwinek białych, odpowiedzialna m.in. za pochłanianie obcych cząstek np. patogenów) i namnażaniu limfocytów T3. Ponadto witamina C jako przeciwutleniacz neutralizuje reaktywne formy tlenu powstające w komórkach odpornościowych, chroniąc je tym samym przed stresem oksydacyjnym4.
• Rolę witaminy D w regulowaniu funkcji układu immunologicznego potwierdzono w wielu badaniach. Uczestniczy ona m.in. w aktywacji i proliferacji limfocytów B i T, wytwarzaniu specyficznych przeciwciał oraz regulacji odpowiedzi immunologicznej5,6. Stymuluje m.in. różnicowanie się monocytów do dojrzałych makrofagów, których rolą jest m.in. pochłanianie drobnoustrojów, stąd też nazywane są komórkami żernymi. Receptory witaminy D są umiejscowione w wielu tkankach organizmu oraz w większości komórek układu odpornościowego6. Jednym ze składników, które przyczyniają się do prawidłowej syntezy witaminy D jest obecny w produkcie kwas pantotenowy.
• Makrofagi to duże komórki żerne, które w procesie zwanym fagocytozą „zjadają i trawią” pozostałości komórkowe, obce substancje, mikroby i inne obce elementy. Cynk odgrywa rolę w funkcjonowaniu komórek układu odpornościowego – makrofagów. Do tkanek w ciele makrofagi docierają w niedojrzałej formie monocytów. Odpowiednia ilość cynku (homeostaza cynkowa) w tkance oraz wewnątrz monocytów umożliwia przekształcanie się ich (dojrzewanie) w funkcjonalne makrofagi7. Ponadto cynk może wpływać pośrednio, poprzez aktywację hormonu wydzielanego przez grasicę – tymulinę, na regulację różnicowania dojrzewających limfocytów T w grasicy oraz i ich funkcje we krwi8, a także wspierać odporność dzięki utrzymaniu zdrowej skóry, która stanowi jedną z barier ochronnych przed działaniem czynników zewnętrznych.
• Witamina A odgrywa wielopoziomową rolę w regulowaniu odporności organizmu. Wpływa na produkcję lizozymu9 – enzymu, który rozkłada warstwę ścian komórkowych niektórych bakterii10 oraz reguluje wytwarzanie mucyny – wydzieliny wyściełającej drogi oddechowe, pokarmowe i moczowo-płciowe, która tworzy barierę ochronną przed wnikaniem patogenów11. Uczestniczy również w dojrzewaniu i różnicowaniu komórek układu odpornościowego (neutrofili, monocytów, bazofili, eozynofili, limfocytów)9.
• Witamina A pomaga także zachować zdrową skórę – barierę przed czynnikami zewnętrznymi. Jest niezbędna do proliferacji komórek nabłonka, które pokrywają powierzchnie ciała12. Witamina A pomaga więc w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, wpływając na proliferację komórek kubkowych. Prawidłowy stan błon śluzowych odgrywa ważną rolę w odporności organizmu, m.in. dzięki zapewnieniu ciągłości i tym samym ochronie struktur, które są przez nie pokryte. Ponadto w obrębie bony śluzowej przewodu pokarmowego znajdują się komórki układu odpornościowego m.in. limfocyty T i B.
• Witamina B12 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego działając immunomodulująco na odporność komórkową, a dokładnie na limfocyty T i B oraz aktywność komórek NK („naturalni zabójcy”)13.
• Witamina B6 wspiera odpowiedź immunologiczną organizmu, uczestnicząc m.in. w produkcji przeciwciał4,14. Jest ona niezbędna w biosyntezie białek, do których zalicza się również przeciwciała, które wymagają do prawidłowego funkcjonowania m.in. obecności wit. B615.
• Foliany biorą udział w procesie podziału komórek, w tym w syntezie DNA, dzięki czemu mogą wpływać również na namnażanie się komórek układu odpornościowego16.
• Z badań in vitro i in vivo wynika, że związki zawarte w ekstrakcie z owoców bzu czarnego mogą wiązać się z otoczką niektórych wirusów i poprzez to hamować ich aktywność i zdolność do przenikania do wnętrza komórek17,18. Badania in vitro wykazały również działanie immunomodulujące standaryzowanego ekstraktu z owoców bzu czarnego, a dokładnie zwiększenie produkcji cytokin (białek pełniących ważną rolę w komunikowaniu się komórek i aktywacji
komórek „żernych”) przez monocyty19.
• Ekstrakt z jeżówki purpurowej w badaniach in vitro wykazał działanie modulujące funkcje układu odpornościowego: zwiększenie wytwarzania cytokin, zwiększenie ruchliwości leukocytów, aktywację komórek NK20.
• Polisacharydy zawarte naturalnie w korzeniu traganka błoniastego również mogą oddziaływać immunomodulująco. W badaniach in vivo na modelu laboratoryjnym aktywowały one makrofagi (do fagocytozy – pochłaniania obcych cząstek) oraz namnażanie się limfocytów21.
• Olej z otrębów ryżowych uzupełniający skład produktu charakteryzuje się zawartością tłuszczów nienasyconych. Według danych naukowych 38% stanowi kwas oleinowy (n-9), 34% kwas linolowy (n-6), a 2% kwas alfa-linolenowy (n-3)22.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Witamina C, witamina A, witamina D, witamina B6, witamina B12, foliany i cynk pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
• Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej porcji witaminy C (tj. 80 mg).
• Witamina C i cynk pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
• Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.
• Witamina C, witamina B6, witamina B12, biotyna pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
• Witamina C, witamina B6, witamina B12, biotyna i kwas pantotenowy przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
• Witamina C, witamina B6, witamina B12, kwas pantotenowy i foliany przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
• Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów i naczyń krwionośnych.
• Witamina C, witamina B6, witamina B12, biotyna i foliany pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
• Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.
• Cynk przyczynia się do utrzymaniu prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych oraz makroskładników odżywczych.
• Cynk, witamina A i biotyna pomagają zachować zdrową skórę,
• Cynk i biotyna pomagają zachować zdrowe włosy.
• Cynk pomaga zachować zdrowe paznokcie.
• Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych.
• Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu testosteronu we krwi.
• Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych.
• Cynk i witamina D pomagają w utrzymaniu zdrowych kości.
• Cynk i witamina A przyczyniają się do utrzymania prawidłowego widzenia.
• Cynk pomaga w prawidłowej syntezie DNA.
• Foliany przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży.
• Foliany pomagają w prawidłowej produkcji krwi.
• Foliany pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów.
• Foliany, witamina B6, witamina B12 pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.
• Biotyna i witamina A pomagają w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych.
• Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu.
• Witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.
• Witamina B6 przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej.
• Witamina B6 pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny.
• Witamina B12, foliany i witamina D odgrywają rolę w procesie podziału komórek.
• Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów.
• Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystaniu wapnia i fosforu, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi.
• Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.
• Kwas pantotenowy pomaga w utrzymaniu sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie.
• Kwas pantotenowy przyczynia się do prawidłowej syntezy i metabolizmu hormonów steroidowych, witaminy D i niektórych neuroprzekaźników.
• Witamina A odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek.
• Witamina A przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza.
• Kompleksowe podejście do odporności.
• Kompozycja witamin i minerałów (witaminy A, C, D, B6, B12, kwas foliowy oraz cynk) wspierających odporność
• Wysoka zawartość witaminy C w postaci Ester-C® – formy o neutralnym pH, łagodniejszej dla żołądka1 .
• Formuła uzupełniona m.in. o surowce roślinne znane z oddziaływania na układ odpornościowy: bez czarny18,19, jeżówka purpurowa20 i traganek błoniasty21.
• Źródło kwasów tłuszczowych Omega-3, pochodzących z oleju z otrębów ryżowych, który dodatkowo wypełnia kapsułki.
1. Adv. Ther. 2006; 23(1):171-178.
2. Springer Plus 2016; 5:1161.
3. Nutr. 2017; 9:1211.
4. Vitam. Miner. 2017; 6:1.
5. Nutr. 2020; 12(4):988.
6. Post. Hig. Med. Dośw. 2014; 68:865-878.
7. J. Immunol. Res. 2018; 6872621.
8. Now. Lekar. 2013; 82(3):222–231.
9. Br. J. Nutr. 2001; 85(2):75-80.
10. J. Food. Sci. 2014; 79(6):1077-1090.
11. Mucosal Immunol. 2008; 1(3):183-197.
12. J. Clin. Med. 2018, 7(9):258.
13. Myths, Reality, Ideas, Future. 2017; doi: 10.5772/65729.
14. EFSA Journal 2009; 7(9):1225.
15. Br. J. Nutr. 2007; 98(1):29–35.
16. Prog. Food. Nutr. Sci. 1991 ;15(1-2):43-60. PMID: 1887065.
17. J. Int. Med. Res. 2004; 32:132 – 140.
18. Probl. Hig. Epidemiol. 2016; 97(4):297-307.
19. Eur. Cytokine Netw. 2001; 12(2):290-296.
20. Molecules 2018; 23:2778.
21. Int. J. Biol. Macromol. 2019; 145:985-997.
22. Brown Rice, Springer International Publishing AG 2017: 135-158.
23. Witamina C wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia.
Na stanie
Na stanie
Brak w magazynie
Chcesz otrzymać powiadomienie, gdy ten produkt będzie ponownie dostępny?
Na stanie
Ta strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych i reklamowych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.
Więcej w polityce prywatności.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu.