cart 0

Brak produktów w koszyku.

Promocja

Ester-C plus Immune Complex

Energia i odporność w jednym23.

KRÓTKA DATA WAŻNOŚCI 6.2023

98.90 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 150zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Kompleksowe podejście do odporności. Kompozycja witamin i minerałów (witaminy A, C, D, B6, B12, kwas foliowy oraz cynk) wspierających odporność

    Wysoka zawartość witaminy C w postaci Ester-C®– formy o neutralnym pH, łagodniejszej dla żołądka1.
    Formuła uzupełniona m.in. o surowce roślinne znane z oddziaływania na układ odpornościowy: bez czarny18,19, jeżówka purpurowa20 i traganek błoniasty21.

    Źródło kwasów tłuszczowych Omega-3, pochodzących z oleju z otrębów ryżowych, który dodatkowo wypełnia kapsułki.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:

    Witamina C (Ester-C® – L-askorbinian wapnia) – 1000 mg (1250% RWS*)

    Owoc bzu czarnego (Sambucus nigra) – 17 mg

    Części nadziemne jeżówki purpurowej (Echinacea purpurea) – 16,5 mg

    Korzeń traganka błoniastego (Astragalus membranaceus) – 16,5 mg

    Cynk (tlenek cynku) – 15 mg (150% RWS*)

    Kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia) – 10 mg (166% RWS*)

    Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) – 2 mg (142% RWS*)

    Witamina A (2497,5 IU, palmitynian retinylu) – 750 µg (94% RWS*)

    Kwas foliowy – 400 µg (200% RWS*)

    Biotyna (D-biotyna) – 300 µg (600% RWS*)

    Witamina D (600 IU, cholekalcyferol) – 15 µg (300% RWS*)

    Witamina B12 (cyjanokobalamina) – 6 µg (240% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

     

    Składniki:

    witamina C (L-askorbinian wapnia, Ester-C®), olej z otrębów ryżowych (Oryza sativa), substancje glazurujące: żelatyna (wołowa), glicerol (roślinny); substancja zagęszczająca: żółty wosk pszczeli, emulgator: lecytyny (słonecznikowe); magnez (tlenek magnezu), substancja glazurująca: mączka chleba świętojańskiego, cynk (tlenek cynku), owoc bzu czarnego (Sambucus nigra), części nadziemne jeżówki purpurowej (Echinacea purpurea), korzeń traganka błoniastego (Astragalus membranaceus), kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia), kwas foliowy, biotyna (D-biotyna), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), barwnik: karmel, witamina A (palmitynian retinylu), witamina B12 (cyjanokobalamina), witamina D (600 IU, cholekalcyferol).

    Ester-C® jest zarejestrowanym znakiem towarowym The Ester C Company.

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 2 kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Nie używać innych produktów zawierających witaminy A i C oraz cynk. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Nie stosować u osób mających predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujących na kamicę nerkową. Przed zastosowaniem produktu wskazane jest wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą.

  • Dla kogo

    • Dla osób szukających wsparcia pracy układu odpornościowego;
    • Dla osób szukających wsparcia antyoksydacyjnego;
    • Dla osób, które chcą wesprzeć funkcje układu nerwowego, krwionośnego oraz psychologiczne;
    • Dla osób, które chcą zadbać o zdrową skórę, włosy, paznokcie, kości i zęby.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    skrobi

    skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów

    aromatów

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Ze względu na budowę chemiczną (kwas L-askorbinowy jest buforowany wapniem) Ester-C®posiada neutralne pH, czyli jest niekwasowy. Jest to forma, która w badaniu była lepiej tolerowana i powodowała znacznie mniej działań niepożądanych wśród osób wrażliwych na kwaśne pokarmy, niż forma samego kwasu L-askorbinowego1.

    • Wyniki badania z wykorzystaniem 1000 mg witaminy C w formie kwasu askorbinowego, 1000 mg witaminy C jako Ester-C® oraz placebo wskazują, że po zastosowaniu Ester-C® znacząco zwiększyło się stężenie witaminy C w leukocytach krwi, w porównaniu z kwasem askorbinowym, które utrzymywało się na tym samym poziomie w ciągu 24-godzinnego badania2. Tym samym Ester-C® utrzymuje się w leukocytach dłużej niż kwas askorbinowy.

    • Mechanizmy oddziaływania witaminy C na układ immunologiczny polegają m.in. na aktywacji komórek układu odpornościowego: pobudzeniu działania neutrofili (najliczniejsza grupy krwinek białych, odpowiedzialna m.in. za pochłanianie obcych cząstek np. patogenów) i namnażaniu limfocytów T3. Ponadto witamina C jako przeciwutleniacz neutralizuje reaktywne formy tlenu powstające w komórkach odpornościowych, chroniąc je tym samym przed stresem oksydacyjnym4.

    • Rolę witaminy D w regulowaniu funkcji układu immunologicznego potwierdzono w wielu badaniach. Uczestniczy ona m.in. w aktywacji i proliferacji limfocytów B i T, wytwarzaniu specyficznych przeciwciał oraz regulacji odpowiedzi immunologicznej5,6. Stymuluje m.in. różnicowanie się monocytów do dojrzałych makrofagów, których rolą jest m.in. pochłanianie drobnoustrojów, stąd też nazywane są komórkami żernymi. Receptory witaminy D są umiejscowione w wielu tkankach organizmu oraz w większości komórek układu odpornościowego6. Jednym ze składników, które przyczyniają się do prawidłowej syntezy witaminy D jest obecny w produkcie kwas pantotenowy.

    • Makrofagi to duże komórki żerne, które w procesie zwanym fagocytozą „zjadają i trawią” pozostałości komórkowe, obce substancje, mikroby i inne obce elementy. Cynk odgrywa rolę w funkcjonowaniu komórek układu odpornościowego – makrofagów. Do tkanek w ciele makrofagi docierają w niedojrzałej formie monocytów. Odpowiednia ilość cynku (homeostaza cynkowa) w tkance oraz wewnątrz monocytów umożliwia przekształcanie się ich (dojrzewanie) w funkcjonalne makrofagi7. Ponadto cynk może wpływać pośrednio, poprzez aktywację hormonu wydzielanego przez grasicę – tymulinę, na regulację różnicowania dojrzewających limfocytów T w grasicy oraz i ich funkcje we krwi8, a także wspierać odporność dzięki utrzymaniu zdrowej skóry, która stanowi jedną z barier ochronnych przed działaniem czynników zewnętrznych.

    • Witamina A odgrywa wielopoziomową rolę w regulowaniu odporności organizmu. Wpływa na produkcję lizozymu9 – enzymu, który rozkłada warstwę ścian komórkowych niektórych bakterii10 oraz reguluje wytwarzanie mucyny – wydzieliny wyściełającej drogi oddechowe, pokarmowe i moczowo-płciowe, która tworzy barierę ochronną przed wnikaniem patogenów11. Uczestniczy również w dojrzewaniu i różnicowaniu komórek układu odpornościowego (neutrofili, monocytów, bazofili, eozynofili, limfocytów)9.

    • Witamina A pomaga także zachować zdrową skórę – barierę przed czynnikami zewnętrznymi. Jest niezbędna do proliferacji komórek nabłonka, które pokrywają powierzchnie ciała12. Witamina A pomaga więc w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, wpływając na proliferację komórek kubkowych. Prawidłowy stan błon śluzowych odgrywa ważną rolę w odporności organizmu, m.in. dzięki zapewnieniu ciągłości i tym samym ochronie struktur, które są przez nie pokryte. Ponadto w obrębie bony śluzowej przewodu pokarmowego znajdują się komórki układu odpornościowego m.in. limfocyty T i B.

    • Witamina B12 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego działając immunomodulująco na odporność komórkową, a dokładnie na limfocyty T i B oraz aktywność komórek NK („naturalni zabójcy”)13.

    • Witamina B6 wspiera odpowiedź immunologiczną organizmu, uczestnicząc m.in. w produkcji przeciwciał4,14. Jest ona niezbędna w biosyntezie białek, do których zalicza się również przeciwciała, które wymagają do prawidłowego funkcjonowania m.in. obecności wit. B615.

    • Foliany biorą udział w procesie podziału komórek, w tym w syntezie DNA, dzięki czemu mogą wpływać również na namnażanie się komórek układu odpornościowego16.

    • Z badań in vitro i in vivo wynika, że związki zawarte w ekstrakcie z owoców bzu czarnego mogą wiązać się z otoczką niektórych wirusów i poprzez to hamować ich aktywność i zdolność do przenikania do wnętrza komórek17,18. Badania in vitro wykazały również działanie immunomodulujące standaryzowanego ekstraktu z owoców bzu czarnego, a dokładnie zwiększenie produkcji cytokin (białek pełniących ważną rolę w komunikowaniu się komórek i aktywacji
    komórek „żernych”) przez monocyty19.

    • Ekstrakt z jeżówki purpurowej w badaniach in vitro wykazał działanie modulujące funkcje układu odpornościowego: zwiększenie wytwarzania cytokin, zwiększenie ruchliwości leukocytów, aktywację komórek NK20.

    • Polisacharydy zawarte naturalnie w korzeniu traganka błoniastego również mogą oddziaływać immunomodulująco. W badaniach in vivo na modelu laboratoryjnym aktywowały one makrofagi (do fagocytozy – pochłaniania obcych cząstek) oraz namnażanie się limfocytów21.

    • Olej z otrębów ryżowych uzupełniający skład produktu charakteryzuje się zawartością tłuszczów nienasyconych. Według danych naukowych 38% stanowi kwas oleinowy (n-9), 34% kwas linolowy (n-6), a 2% kwas alfa-linolenowy (n-3)22.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Witamina C, witamina A, witamina D, witamina B6, witamina B12, foliany i cynk pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej porcji witaminy C (tj. 80 mg).

    • Witamina C i cynk pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.

    • Witamina C, witamina B6, witamina B12, biotyna pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

    • Witamina C, witamina B6, witamina B12, biotyna i kwas pantotenowy przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Witamina C, witamina B6, witamina B12, kwas pantotenowy i foliany przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów i naczyń krwionośnych.

    • Witamina C, witamina B6, witamina B12, biotyna i foliany pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.

    • Cynk przyczynia się do utrzymaniu prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych oraz makroskładników odżywczych.

    • Cynk, witamina A i biotyna pomagają zachować zdrową skórę,

    • Cynk i biotyna pomagają zachować zdrowe włosy.

    • Cynk pomaga zachować zdrowe paznokcie.

    • Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych.

    • Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu testosteronu we krwi.

    • Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych.

    • Cynk i witamina D pomagają w utrzymaniu zdrowych kości.

    • Cynk i witamina A przyczyniają się do utrzymania prawidłowego widzenia.

    • Cynk pomaga w prawidłowej syntezie DNA.

    • Foliany przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży.

    • Foliany pomagają w prawidłowej produkcji krwi.

    • Foliany pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów.

    • Foliany, witamina B6, witamina B12 pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.

    • Biotyna i witamina A pomagają w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych.

    • Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu.

    • Witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.

    • Witamina B6 przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej.

    • Witamina B6 pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny.

    • Witamina B12, foliany i witamina D odgrywają rolę w procesie podziału komórek.

    • Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystaniu wapnia i fosforu, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

    • Kwas pantotenowy pomaga w utrzymaniu sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie.

    • Kwas pantotenowy przyczynia się do prawidłowej syntezy i metabolizmu hormonów steroidowych, witaminy D i niektórych neuroprzekaźników.

    • Witamina A odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek.

    • Witamina A przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza.

  • Charakterystyka

    • Kompleksowe podejście do odporności.
    • Kompozycja witamin i minerałów (witaminy A, C, D, B6, B12, kwas foliowy oraz cynk) wspierających odporność
    • Wysoka zawartość witaminy C w postaci Ester-C® – formy o neutralnym pH, łagodniejszej dla żołądka1 .
    • Formuła uzupełniona m.in. o surowce roślinne znane z oddziaływania na układ odpornościowy: bez czarny18,19, jeżówka purpurowa20 i traganek błoniasty21.
    • Źródło kwasów tłuszczowych Omega-3, pochodzących z oleju z otrębów ryżowych, który dodatkowo wypełnia kapsułki.

  • Bibliografia

    1. Adv. Ther. 2006; 23(1):171-178.
    2. Springer Plus 2016; 5:1161.
    3. Nutr. 2017; 9:1211.
    4. Vitam. Miner. 2017; 6:1.
    5. Nutr. 2020; 12(4):988.
    6. Post. Hig. Med. Dośw. 2014; 68:865-878.
    7. J. Immunol. Res. 2018; 6872621.
    8. Now. Lekar. 2013; 82(3):222–231.
    9. Br. J. Nutr. 2001; 85(2):75-80.
    10. J. Food. Sci. 2014; 79(6):1077-1090.
    11. Mucosal Immunol. 2008; 1(3):183-197.
    12. J. Clin. Med. 2018, 7(9):258.
    13. Myths, Reality, Ideas, Future. 2017; doi: 10.5772/65729.
    14. EFSA Journal 2009; 7(9):1225.
    15. Br. J. Nutr. 2007; 98(1):29–35.
    16. Prog. Food. Nutr. Sci. 1991 ;15(1-2):43-60. PMID: 1887065.
    17. J. Int. Med. Res. 2004; 32:132 – 140.
    18. Probl. Hig. Epidemiol. 2016; 97(4):297-307.
    19. Eur. Cytokine Netw. 2001; 12(2):290-296.
    20. Molecules 2018; 23:2778.
    21. Int. J. Biol. Macromol. 2019; 145:985-997.
    22. Brown Rice, Springer International Publishing AG 2017: 135-158.
    23. Witamina C wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia.