Gentle Iron (diglicynian żelaza) 20 mg

Kapsułki 90 sztuk

  • Dla osób szukających łagodnej formy żelaza1 i którym brakuje tego minerału w codziennej diecie.
  • Dla osób, które chcą zadbać o układ krwionośny.
  • Dla osób, które są na diecie bezmięsnej.
  • Nie zawiera cukrów i soli
  • Suplement diety

1 dziennie Bezglutenowy, Bezmleczny, Halal, Koszerny, Wegański, Wegetariański

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • Gentle Iron – łagodny związek żelaza

    Żelazo jest bardzo ważnym składnikiem hemoglobiny. Pierwiastek ten wchodzi w skład wielu enzymów i substancji układu odpornościowego. Badania wykazują, że nawet niewielkie niedobory żelaza, dalekie od po­ziomu wywołującego anemię, osłabiają koncentrację umysłu u osób doro­słych, a u nastolatków mogą wywołać problemy z uczeniem się [1].

    Co więcej, żelazo pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a także odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

    Łagodny preparat żelaza zawiera najłatwiejszą do przyswojenia przez or­ganizm postać żelaza. To opatentowana forma żelaza – diglicynian że­laza – patent nr 4,599,152 Chelazomes, Ferrochel Albion. Żelazo przyłą­czone do aminokwasu glicyny tworzy stabilny chelat, który może być dodawany do większości produktów spożywczych i jest bezpieczny dla układu pokarmowego [2]. Taka forma żelaza jest łagodniejsza dla organizmu w porównaniu do siarczanu żelaza [3].

    [1] J. Res. Med. Sci. 2014 Feb; 19(2):164-174

    [2] Food. Chem. Toxicol. 1999 Jul;37(7):723-731

    [3] Clin. Ther. 1991 Sep;13(5):606-612

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub stosować według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji dziennej. Produkt nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
    Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne.
    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.

    Ostrzeżenie:
    Przypadkowe przedawkowanie produktami zawierającymi żelazo jest główną przyczyną śmiertelnych zatruć wśród dzieci poniżej szóstego roku życia. W razie przypadkowego spożycia przez takie dzieci, natychmiast wezwać lekarza.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników.

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Żelazo (diglicynian żelaza (II)†) – 20 mg (143%*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    †Postać żelaza opracowana w celu zapewnienia wysokiego wchłaniania. Łagodniejsza dla organizmu w porównaniu do siarczanu żelaza – Clin. Ther. 1991 Sep;13(5):606-612

    Składniki:

    substancja wypełniająca: celuloza; substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; żelazo (diglicynian żelaza (II)); substancja wypełniająca: kwas cytrynowy; substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.

  • BADANIA NAUKOWE
    • Przeprowadzone badanie biodostępności żelaza w postaci chelatu diglicynianu żelaza (II) (Ferrochel™) wskazuje, że wchłanianie tego związku dodanego do wody może wynosić 46,3%2.

    • Codzienna suplementacja 15 mg żelaza w postaci chelatu diglicynianiu żelaza (II) (Ferrochel™) może wpłynąć na zwiększenie poziomu żelaza u kobiet w ciąży w wyższym stopniu niż suplementacja 40 mg żelaza
    pochodzącego z siarczanu żelaza3.

    • Badania in vitro i in vivo wykazały, że chelat aminokwasowy żelaza pochodzący z firmy Albion® może przejść przez kwaśne pH żołądka do dwunastnicy i stanowić ochronę żelaza przed niepożądanymi reakcjami
    chemicznymi np. z pokarmowymi fosforanami, fitynianami, błonnikiem5, a tym samym zapewnić większe wchłanianie żelaza w porównaniu z nieorganicznymi solami żelaza.

    • Przeprowadzono podwójnie ślepe badanie, w którym siedmiu dorosłych mężczyzn i pięć kobiet spożywało 18 mg na dzień żelaza w postaci siarczanu żelazawego przez 7 dni. Następnie był okres wymywania żelaza
    z organizmu trwający 7 dni. W ostatnim kroku podawano 18 mg żelaza na dzień w postaci chelatu aminokwasowego także przez 7 dni. Średnia absorpcja chelatu aminokwasowego żelaza była o 59% większa niż dla
    siarczanu żelazowego, co zostało określone na podstawie analizy kału5.

    • Wśród najważniejszych zalet żelaza w postaci chelatu aminokwasowego należy wymienić brak silnej reakcji ze składnikami żywności, co pozostawia więcej żelaza potencjalnie dostępnego do wchłonięcia5. Dodatkowo,
    takie żelazo jest wchłaniane przez komórki błony śluzowej w większych ilościach częściowo ze względu na mniejszą liczbę reakcji hamujących wchłanianie w jelitach5.

    • Wchłanianie chelatu aminokwasowego żelaza nie jest hamowane przez obecność innych minerałów w diecie – normalne jonowe żelaza czy jonowa miedź są wzajemnie antagonistyczne w jelicie cienkim, gdzie wysoki
    poziom jednego z nich zmniejsza wchłanianie drugiego5. W badaniu, w którym jedna grupa dorosłych ochotników spożywała jednocześnie żelazo (30 mg) i miedź (9,9 mg) w postaci chelatów aminokwasowych, nie zaobserwowano konkurencji między tymi składnikami podczas wchłaniania jelitowego5.

    1. Clin. Ther. 1991; 13(5):606-612.
    2. J. Nutr. 1997; 127(7):1407-1411.
    3. Arch. Latinoam. Nutr. 2001; 51(1 Suppl 1):42-47.
    4. Arch. Latinoam. Nutr. 2001; 51(1 Suppl 1):26-34.
    5. Arch. Latinoam. Nutr. 2001; 51(1 Suppl 1):13-21.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.

    • Żelazo pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie.

    • Żelazo przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Żelazo przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Żelazo pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych.

    • Żelazo odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

  • Opis produktu

    Gentle Iron – łagodny związek żelaza

    Żelazo jest bardzo ważnym składnikiem hemoglobiny. Pierwiastek ten wchodzi w skład wielu enzymów i substancji układu odpornościowego. Badania wykazują, że nawet niewielkie niedobory żelaza, dalekie od po­ziomu wywołującego anemię, osłabiają koncentrację umysłu u osób doro­słych, a u nastolatków mogą wywołać problemy z uczeniem się [1].

    Co więcej, żelazo pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a także odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

    Łagodny preparat żelaza zawiera najłatwiejszą do przyswojenia przez or­ganizm postać żelaza. To opatentowana forma żelaza – diglicynian że­laza – patent nr 4,599,152 Chelazomes, Ferrochel Albion. Żelazo przyłą­czone do aminokwasu glicyny tworzy stabilny chelat, który może być dodawany do większości produktów spożywczych i jest bezpieczny dla układu pokarmowego [2]. Taka forma żelaza jest łagodniejsza dla organizmu w porównaniu do siarczanu żelaza [3].

    [1] J. Res. Med. Sci. 2014 Feb; 19(2):164-174

    [2] Food. Chem. Toxicol. 1999 Jul;37(7):723-731

    [3] Clin. Ther. 1991 Sep;13(5):606-612

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub stosować według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji dziennej. Produkt nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
    Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne.
    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.

    Ostrzeżenie:
    Przypadkowe przedawkowanie produktami zawierającymi żelazo jest główną przyczyną śmiertelnych zatruć wśród dzieci poniżej szóstego roku życia. W razie przypadkowego spożycia przez takie dzieci, natychmiast wezwać lekarza.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników.

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Żelazo (diglicynian żelaza (II)†) – 20 mg (143%*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    †Postać żelaza opracowana w celu zapewnienia wysokiego wchłaniania. Łagodniejsza dla organizmu w porównaniu do siarczanu żelaza – Clin. Ther. 1991 Sep;13(5):606-612

    Składniki:

    substancja wypełniająca: celuloza; substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; żelazo (diglicynian żelaza (II)); substancja wypełniająca: kwas cytrynowy; substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE
    • Przeprowadzone badanie biodostępności żelaza w postaci chelatu diglicynianu żelaza (II) (Ferrochel™) wskazuje, że wchłanianie tego związku dodanego do wody może wynosić 46,3%2.

    • Codzienna suplementacja 15 mg żelaza w postaci chelatu diglicynianiu żelaza (II) (Ferrochel™) może wpłynąć na zwiększenie poziomu żelaza u kobiet w ciąży w wyższym stopniu niż suplementacja 40 mg żelaza
    pochodzącego z siarczanu żelaza3.

    • Badania in vitro i in vivo wykazały, że chelat aminokwasowy żelaza pochodzący z firmy Albion® może przejść przez kwaśne pH żołądka do dwunastnicy i stanowić ochronę żelaza przed niepożądanymi reakcjami
    chemicznymi np. z pokarmowymi fosforanami, fitynianami, błonnikiem5, a tym samym zapewnić większe wchłanianie żelaza w porównaniu z nieorganicznymi solami żelaza.

    • Przeprowadzono podwójnie ślepe badanie, w którym siedmiu dorosłych mężczyzn i pięć kobiet spożywało 18 mg na dzień żelaza w postaci siarczanu żelazawego przez 7 dni. Następnie był okres wymywania żelaza
    z organizmu trwający 7 dni. W ostatnim kroku podawano 18 mg żelaza na dzień w postaci chelatu aminokwasowego także przez 7 dni. Średnia absorpcja chelatu aminokwasowego żelaza była o 59% większa niż dla
    siarczanu żelazowego, co zostało określone na podstawie analizy kału5.

    • Wśród najważniejszych zalet żelaza w postaci chelatu aminokwasowego należy wymienić brak silnej reakcji ze składnikami żywności, co pozostawia więcej żelaza potencjalnie dostępnego do wchłonięcia5. Dodatkowo,
    takie żelazo jest wchłaniane przez komórki błony śluzowej w większych ilościach częściowo ze względu na mniejszą liczbę reakcji hamujących wchłanianie w jelitach5.

    • Wchłanianie chelatu aminokwasowego żelaza nie jest hamowane przez obecność innych minerałów w diecie – normalne jonowe żelaza czy jonowa miedź są wzajemnie antagonistyczne w jelicie cienkim, gdzie wysoki
    poziom jednego z nich zmniejsza wchłanianie drugiego5. W badaniu, w którym jedna grupa dorosłych ochotników spożywała jednocześnie żelazo (30 mg) i miedź (9,9 mg) w postaci chelatów aminokwasowych, nie zaobserwowano konkurencji między tymi składnikami podczas wchłaniania jelitowego5.

    1. Clin. Ther. 1991; 13(5):606-612.
    2. J. Nutr. 1997; 127(7):1407-1411.
    3. Arch. Latinoam. Nutr. 2001; 51(1 Suppl 1):42-47.
    4. Arch. Latinoam. Nutr. 2001; 51(1 Suppl 1):26-34.
    5. Arch. Latinoam. Nutr. 2001; 51(1 Suppl 1):13-21.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.

    • Żelazo pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie.

    • Żelazo przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Żelazo przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Żelazo pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych.

    • Żelazo odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły