Potas (glukonian potasu)

Tabletki 100 sztuk

  • Dla osób, które chciałyby zadbać o układ krwionośny.
  • Dla osób, którym zależy na wsparciu mięśni i układu nerwowego.
  • Dla osób aktywnych fizycznie.
  • Nie zawiera cukrów, soli i skrobi
  • Suplement diety

1 tabletka 4 razy dziennie Bezglutenowy, Bezmleczny, Koszerny, Wegański, Wegetariański

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • Potas w postaci glukonianu potasu. Dobrze przyswajalne źródło potasu*. Preparat standaryzowany, każda tabletka zawiera 99 mg jonów potasu.

    Produkt odpowiedni dla wegan.

    *Nutrients. 2016 Jul; 8(7): 444.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) tabletka cztery razy dziennie. Najlepiej zażywać w trakcie posiłku lub stosować według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, substancji słodzących, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników.

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (4 tabletki) zawiera:

    Potas (glukonian potasu) 396 mg (20% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    Potas (glukonian potasu); substancje wypełniające: fosforany wapnia, celuloza; substancje przeciwzbrylające: (roślinne) kwasy tłuszczowe, dwutlenek krzemu; substancja wypełniająca: guma celulozowa usieciowana; substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.

  • BADANIA NAUKOWE
    • Wydajność wchłaniania potasu w formie glukonianiu w jelicie cienkim wynosi ok. 90%1.

    • Badanie Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) zapoczątkowało tezę, że dieta bogata w potas wpływa na redukcję ciśnienia tętniczego krwi. Spożywanie diety dostarczającej 4700 mg potasu/dzień wpłynęło na obniżenie skurczowego ciśnienia krwi o około 5 mm Hg, a rozkurczowe o około 3 mm Hg w porównaniu z dietą typową dla większości Amerykanów, będącą źródłem zaledwie 1700 mg potasu dziennie4.

    • W związku z tym, iż kolejne badania potwierdziły powyższą tezę, a ponadto stwierdzono, że potas ma ogromny wpływ na funkcjonowanie układu sercowonaczyniowego5, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w 2012 r. wydała zalecenia zwiększenia spożycia potasu w diecie zdrowych osób dorosłych do co najmniej 3510 mg/dobę6. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w 2016 r. ustalił normy na potas określając poziom wystarczającego spożycia na 3500 mg/dobę7. Wartość ta została przyjęta również przez polskich ekspertów8.

    • Szacuje się, że spożycie potasu z dietą w Polsce jest niewystarczające i dotyczy co najmniej 80% osób dorosłych. Związane jest to m.in. ze zbyt małym spożyciem warzyw i owoców, które stanowią jego podstawowe źródło9. Do produktów bogatych w potas należą: suszone owoce (rodzynki, śliwki, morele), pomidor, ziemniak, banan, awokado, szpinak, granat, pomarańcza, orzechy, nasiona roślin strączkowych10.

    • Około 90% potasu zgromadzonego w organizmie znajduje się w przestrzeni wewnątrzkomórkowej, co związane jest z jego rolą w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej i regulacją ciśnienia osmotycznego w komórkach8.

    • Największe stężenie potasu obserwuje się natomiast w mięśniach szkieletowych, gdzie uczestniczy w pobudliwości nerwowomięśniowej (z udziałem pompy sodowo-potasowej), co umożliwia m.in. skurcz i rozkurcz mięśni2,11. Potas wpływa również na rozluźnienie mięśni gładkich naczyń krwionośnych, co może skutkować zmniejszeniem ciśnienia krwi, która przez nie przepływa12.

    • Zapotrzebowanie na potas zwiększa się w przypadku osób o wzmożonej aktywności fizycznej oraz przebywających w środowisku o wysokiej temperaturze, co wiąże się m.in. z nasiloną utratą potasu wraz z potem13.

    1. Am. J. Clin. Nutr. 2016; 104:346–353.
    2. Forum Med. Rodz. 2009; 3(1):49–60.
    3. Terapia 2013; 21(9):121-123.
    4. Nutr. Rev. 2006; 64(2):53-56.
    5. BMJ 2013;346:f1378.
    6. Guideline: Potassium Intake for Adults and Children. Geneva: World Health
    Organization, Genewa, 2012.
    7. EFSA Journal 2016; 14(10):4592.
    8. Red. Jarosz M. Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji
    Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy
    Zakład Higieny, Warszawa, 2020.
    9. WOBASZ II Project. Kardiol. Pol. 2016; 74(9):969-977.
    10. Hypertension 2018; 71(6):1015-1022.
    11. Physiol. Rev. 2003; 83(4):1269-1324.
    12. Am. J. Physiol. Regul. Integr. Comp. Physiol. 2006; 290(3):546 –552.
    13. Eur. J. of Appl. Physiol. 2019; 119:361–375.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

    • Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

    • Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

  • Opis produktu

    Potas w postaci glukonianu potasu. Dobrze przyswajalne źródło potasu*. Preparat standaryzowany, każda tabletka zawiera 99 mg jonów potasu.

    Produkt odpowiedni dla wegan.

    *Nutrients. 2016 Jul; 8(7): 444.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) tabletka cztery razy dziennie. Najlepiej zażywać w trakcie posiłku lub stosować według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, substancji słodzących, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników.

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (4 tabletki) zawiera:

    Potas (glukonian potasu) 396 mg (20% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    Potas (glukonian potasu); substancje wypełniające: fosforany wapnia, celuloza; substancje przeciwzbrylające: (roślinne) kwasy tłuszczowe, dwutlenek krzemu; substancja wypełniająca: guma celulozowa usieciowana; substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE
    • Wydajność wchłaniania potasu w formie glukonianiu w jelicie cienkim wynosi ok. 90%1.

    • Badanie Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) zapoczątkowało tezę, że dieta bogata w potas wpływa na redukcję ciśnienia tętniczego krwi. Spożywanie diety dostarczającej 4700 mg potasu/dzień wpłynęło na obniżenie skurczowego ciśnienia krwi o około 5 mm Hg, a rozkurczowe o około 3 mm Hg w porównaniu z dietą typową dla większości Amerykanów, będącą źródłem zaledwie 1700 mg potasu dziennie4.

    • W związku z tym, iż kolejne badania potwierdziły powyższą tezę, a ponadto stwierdzono, że potas ma ogromny wpływ na funkcjonowanie układu sercowonaczyniowego5, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w 2012 r. wydała zalecenia zwiększenia spożycia potasu w diecie zdrowych osób dorosłych do co najmniej 3510 mg/dobę6. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w 2016 r. ustalił normy na potas określając poziom wystarczającego spożycia na 3500 mg/dobę7. Wartość ta została przyjęta również przez polskich ekspertów8.

    • Szacuje się, że spożycie potasu z dietą w Polsce jest niewystarczające i dotyczy co najmniej 80% osób dorosłych. Związane jest to m.in. ze zbyt małym spożyciem warzyw i owoców, które stanowią jego podstawowe źródło9. Do produktów bogatych w potas należą: suszone owoce (rodzynki, śliwki, morele), pomidor, ziemniak, banan, awokado, szpinak, granat, pomarańcza, orzechy, nasiona roślin strączkowych10.

    • Około 90% potasu zgromadzonego w organizmie znajduje się w przestrzeni wewnątrzkomórkowej, co związane jest z jego rolą w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej i regulacją ciśnienia osmotycznego w komórkach8.

    • Największe stężenie potasu obserwuje się natomiast w mięśniach szkieletowych, gdzie uczestniczy w pobudliwości nerwowomięśniowej (z udziałem pompy sodowo-potasowej), co umożliwia m.in. skurcz i rozkurcz mięśni2,11. Potas wpływa również na rozluźnienie mięśni gładkich naczyń krwionośnych, co może skutkować zmniejszeniem ciśnienia krwi, która przez nie przepływa12.

    • Zapotrzebowanie na potas zwiększa się w przypadku osób o wzmożonej aktywności fizycznej oraz przebywających w środowisku o wysokiej temperaturze, co wiąże się m.in. z nasiloną utratą potasu wraz z potem13.

    1. Am. J. Clin. Nutr. 2016; 104:346–353.
    2. Forum Med. Rodz. 2009; 3(1):49–60.
    3. Terapia 2013; 21(9):121-123.
    4. Nutr. Rev. 2006; 64(2):53-56.
    5. BMJ 2013;346:f1378.
    6. Guideline: Potassium Intake for Adults and Children. Geneva: World Health
    Organization, Genewa, 2012.
    7. EFSA Journal 2016; 14(10):4592.
    8. Red. Jarosz M. Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji
    Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy
    Zakład Higieny, Warszawa, 2020.
    9. WOBASZ II Project. Kardiol. Pol. 2016; 74(9):969-977.
    10. Hypertension 2018; 71(6):1015-1022.
    11. Physiol. Rev. 2003; 83(4):1269-1324.
    12. Am. J. Physiol. Regul. Integr. Comp. Physiol. 2006; 290(3):546 –552.
    13. Eur. J. of Appl. Physiol. 2019; 119:361–375.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

    • Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

    • Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły