Miedź chelat

Tabletki 100 sztuk

  • Dla osób, które poszukują suplementu diety zawierającego miedź w postaci chelatu aminokwasowego.
  • Dla osób poszukujących wsparcia w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego.
  • Nie zawiera cukrów
  • Suplement diety

1 dziennie Bezglutenowy, Bezmleczny, Koszerny, Wegański, Wegetariański

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • Zapewniający najlepszą wchłanialność

    Preparat zawiera 2,5 mg jonów miedzi w tabletce. Miedź schelatowana jest w 100% aminokwasowo. Cały proces wytwarzania chelatu jest opatentowany, co gwarantuje utrzy­manie wszystkich cech tak charakterystycznych dla chelatów.

    Miedź jest trzecim co do zawartości pierwiastkiem śladowym w organi­zmie, po żelazie i cynku. Najwięcej miedzi znajduje się w mięśniach szkie­letowych (ok. 25%), w skórze (15%), w szpiku kostnym (14%), w wątrobie (8-15%) i w mózgu (8%)*.

    * Trakia Journal of Sciences, Vol. 9, No 1, 2011

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) tabletka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne.

    Nie używać innych produktów zawierających miedź.

    Produkt nie jest przeznaczony dla kobiet w ciąży i matek karmiących. Osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: cukrów, pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników, substancji słodzących.
    Niska zawartość sodu.

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 tabletka) zawiera:

    Miedź (diglicynian miedzi†) – 2,5 mg (250% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    substancje wypełniające: celuloza, fosforany wapnia; miedź (diglicynian miedzi†), maltodekstryna, substancja wypełniająca: guma celulozowa usieciowana, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, kwas: kwas cytrynowy.

    † – Albion International Inc.

  • BADANIA NAUKOWE
    • Wśród roli miedzi w organizmie człowieka można wymienić: udział w metabolizmie tkanki nerwowej; uruchamianie rezerw żelaza do syntezy hemoglobiny, czyli syntezy krwinek czerwonych; wytwarzanie tkanki łącznej i kostnej1,2; wraz z żelazem jest składnikiem enzymów wpływających na przekazywanie tlenu do tkanek1.

    • Głównymi źródłami miedzi w codziennej diecie są: wątroba (wołowa i jagnięca), nerki (wołowe), zielone warzywa liściaste, pełne ziarna zbóż, niektóre ryby (m.in. tuńczyk i łosoś), ostrygi, orzechy, migdały i nasiona strączkowe. Bardzo małe ilości miedzi znajdują się w mleku1,3.

    • Przeprowadzone badanie w grupie 23 osób (6 mężczyzn i 17 kobiet) w wieku 35-53 lat wykazało, że suplementacja 2 mg dziennie chelatem aminokwasowym miedzi przez 4 tygodnie wpłynęła na zwiększenie aktywności miedziowo-cynkowej dysmutazy ponadtlenkowej (SOD-1) w erytrocytach osób badanych4.
    Miedziowo-cynkowa dysmutaza ponadtlenkowa (SOD-1) jest enzymem przeciwutleniającym, który bierze udział m.in. w ochronie antyoksydacyjnej oraz jest obecny w dużych ilościach w komórkach
    ścian naczyń krwionośnych. SOD-1 w swoim centrum katalitycznym zawiera jon miedzi, a jej aktywność stanowi od 50 do 80% całkowitej aktywności dysmutaz ponadtlenkowych5.

    1. H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka,
    Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2014.
    2. J. Otrop. Translat. 2018; 14:34-44.
    3. Am. J. Clin. Nutr. 1996; 63:821S-9S.
    4. J. Am. Coll. Nutr. 1992; ; 11:177-180.
    5. Post. Hig. Med. Dośw. 2008; 62:613-624.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Miedź przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Miedź pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego.

    • Miedź pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Miedź pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanek łącznych.

    • Miedź pomaga w prawidłowym transporcie żelaza w organizmie.

    • Miedź pomaga w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji włosów i skóry.

  • Opis produktu

    Zapewniający najlepszą wchłanialność

    Preparat zawiera 2,5 mg jonów miedzi w tabletce. Miedź schelatowana jest w 100% aminokwasowo. Cały proces wytwarzania chelatu jest opatentowany, co gwarantuje utrzy­manie wszystkich cech tak charakterystycznych dla chelatów.

    Miedź jest trzecim co do zawartości pierwiastkiem śladowym w organi­zmie, po żelazie i cynku. Najwięcej miedzi znajduje się w mięśniach szkie­letowych (ok. 25%), w skórze (15%), w szpiku kostnym (14%), w wątrobie (8-15%) i w mózgu (8%)*.

    * Trakia Journal of Sciences, Vol. 9, No 1, 2011

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) tabletka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne.

    Nie używać innych produktów zawierających miedź.

    Produkt nie jest przeznaczony dla kobiet w ciąży i matek karmiących. Osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: cukrów, pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników, substancji słodzących.
    Niska zawartość sodu.

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 tabletka) zawiera:

    Miedź (diglicynian miedzi†) – 2,5 mg (250% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    substancje wypełniające: celuloza, fosforany wapnia; miedź (diglicynian miedzi†), maltodekstryna, substancja wypełniająca: guma celulozowa usieciowana, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, kwas: kwas cytrynowy.

    † – Albion International Inc.

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE
    • Wśród roli miedzi w organizmie człowieka można wymienić: udział w metabolizmie tkanki nerwowej; uruchamianie rezerw żelaza do syntezy hemoglobiny, czyli syntezy krwinek czerwonych; wytwarzanie tkanki łącznej i kostnej1,2; wraz z żelazem jest składnikiem enzymów wpływających na przekazywanie tlenu do tkanek1.

    • Głównymi źródłami miedzi w codziennej diecie są: wątroba (wołowa i jagnięca), nerki (wołowe), zielone warzywa liściaste, pełne ziarna zbóż, niektóre ryby (m.in. tuńczyk i łosoś), ostrygi, orzechy, migdały i nasiona strączkowe. Bardzo małe ilości miedzi znajdują się w mleku1,3.

    • Przeprowadzone badanie w grupie 23 osób (6 mężczyzn i 17 kobiet) w wieku 35-53 lat wykazało, że suplementacja 2 mg dziennie chelatem aminokwasowym miedzi przez 4 tygodnie wpłynęła na zwiększenie aktywności miedziowo-cynkowej dysmutazy ponadtlenkowej (SOD-1) w erytrocytach osób badanych4.
    Miedziowo-cynkowa dysmutaza ponadtlenkowa (SOD-1) jest enzymem przeciwutleniającym, który bierze udział m.in. w ochronie antyoksydacyjnej oraz jest obecny w dużych ilościach w komórkach
    ścian naczyń krwionośnych. SOD-1 w swoim centrum katalitycznym zawiera jon miedzi, a jej aktywność stanowi od 50 do 80% całkowitej aktywności dysmutaz ponadtlenkowych5.

    1. H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka,
    Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2014.
    2. J. Otrop. Translat. 2018; 14:34-44.
    3. Am. J. Clin. Nutr. 1996; 63:821S-9S.
    4. J. Am. Coll. Nutr. 1992; ; 11:177-180.
    5. Post. Hig. Med. Dośw. 2008; 62:613-624.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Miedź przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Miedź pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego.

    • Miedź pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Miedź pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanek łącznych.

    • Miedź pomaga w prawidłowym transporcie żelaza w organizmie.

    • Miedź pomaga w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji włosów i skóry.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły