Magnez z witaminą B6

Tabletki 100 sztuk

  • Dla osób, które poszukują suplementu diety zawierającego magnez oraz witaminę B6.
  • Dla osób potrzebujących wsparcia prawidłowych funkcji psychologicznych, układu nerwowego oraz metabolizmu energetycznego.
  • Dla osób, które chcą zadbać o mięśnie, kości i zęby.
  • Dla osób aktywnych fizycznie.
  • Nie zawiera cukrów, soli i skrobi
  • Suplement diety

3 dziennie Bezglutenowy, Bezmleczny, Koszerny, Wegański, Wegetariański

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • Produkt firmy Solgar jest źródłem magnezu w postaci tlenku magnezu. Zawiera również witaminę B6. Obydwie te substancje z pewnością wpłyną m.in. na zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia, pomogą w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych i w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego, a także przyczynią się do prawidłowego metabolizmu białka. Obecność magnezu wpłynie także na zdrowie naszych kości, zębów i mięśni, natomiast witaminy B6 do regulacji aktywności hormonalnej oraz prawidłowego poziomu homocysteiny.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe trzy (3) tabletki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: pszenicy, soi, drożdży, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów.

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (3 tabletki) zawiera:

    Magnez (tlenek magnezu) – 400 mg (107% *RWS)

    Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) – 25 mg** (1786% *RWS)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    **Przyjmowanie takiej ilości witaminy B6 przez długi czas może powodować łagodne odczucie mrowienia i zdrętwienia.

    Składniki:

    magnez (tlenek magnezu), substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, guma celulozowa, substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, roślinny stearynian magnezu; witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), substancje glazurujące: hydroksypropylometyloceluloza, glicerol roślinny (z oleju z ziarna palmowego i oleju kokosowego); barwnik: dwutlenek tytanu.

  • BADANIA NAUKOWE
    • Magnez to jeden z podstawowych pierwiastków występujących w organizmie człowieka przede wszystkim w tkance kostnej, mięśniach i tkankach miękkich1.
    W organizmie człowieka minerał ten pełni m.in. następujące role: stabilizuje cząsteczki ATP2 (jednostki biorące udział w wewnątrzkomórkowym transporcie energii), jest niezbędny do budowy kości i zębów, transportu
    sodu oraz potasu, bierze udział w pobudliwości tkanki nerwowej i mięśniowej (kurczliwość mięśni), może przyspieszać wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym i tym samym chronić organizm przed zakwaszeniema.

    • Obecność witaminy B6 zwiększa skuteczność działania magnezu przez ułatwienie wchłaniania tego minerału i jego transportu do komórek organizmu, a także utrzymywanie jego wewnątrzkomórkowego zapasu2.

    • Tlenek magnezu w kwaśnym środowisku żołądka przekształca się w chlorek magnezu, który przez wodorowęglan sodu (z wydzieliny trzustkowej w dwunastnicy) przekształcany jest w wodorowęglan magnezu i ostatecznie staje się węglanem magnezu3. Zarówno wodorowęglan jak i węglan magnezu zwiększają ciśnienie osmotyczne płynu w świetle jelita, sprzyjając w ten sposób przenikaniu wody do światła jelita. W jelicie zwiększa się zawartość wody i tym samym objętość stolca (ulega on również zmiękczeniu). Dzięki temu stolec stymuluje ścianę jelit i ich motorykę, co przekłada się na łatwiejsze wypróżnianie.

    1. H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka,
    Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2014.
    2. Farm. Współcz. 2011; 4:29-32.
    3. Nutrients 2021; 13(2):421.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Magnez i witamina B6 przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Magnez i witamina B6 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

    • Magnez i witamina B6 przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Magnez i witamina B6 pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.

    • Magnez pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

    • Magnez pomaga w prawidłowej syntezie białka.

    • Magnez pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej.

    • Magnez odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

    • Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu
    białka i glikogenu.
    • Witamina B6 pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.
    • Witamina B6 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu
    odpornościowego.
    • Witamina B6 przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej.
    • Witamina B6 pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu
    homocysteiny.
    • Witamina B6 pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny.

  • Opis produktu

    Produkt firmy Solgar jest źródłem magnezu w postaci tlenku magnezu. Zawiera również witaminę B6. Obydwie te substancje z pewnością wpłyną m.in. na zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia, pomogą w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych i w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego, a także przyczynią się do prawidłowego metabolizmu białka. Obecność magnezu wpłynie także na zdrowie naszych kości, zębów i mięśni, natomiast witaminy B6 do regulacji aktywności hormonalnej oraz prawidłowego poziomu homocysteiny.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe trzy (3) tabletki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: pszenicy, soi, drożdży, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów.

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (3 tabletki) zawiera:

    Magnez (tlenek magnezu) – 400 mg (107% *RWS)

    Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) – 25 mg** (1786% *RWS)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    **Przyjmowanie takiej ilości witaminy B6 przez długi czas może powodować łagodne odczucie mrowienia i zdrętwienia.

    Składniki:

    magnez (tlenek magnezu), substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, guma celulozowa, substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, roślinny stearynian magnezu; witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), substancje glazurujące: hydroksypropylometyloceluloza, glicerol roślinny (z oleju z ziarna palmowego i oleju kokosowego); barwnik: dwutlenek tytanu.

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE
    • Magnez to jeden z podstawowych pierwiastków występujących w organizmie człowieka przede wszystkim w tkance kostnej, mięśniach i tkankach miękkich1.
    W organizmie człowieka minerał ten pełni m.in. następujące role: stabilizuje cząsteczki ATP2 (jednostki biorące udział w wewnątrzkomórkowym transporcie energii), jest niezbędny do budowy kości i zębów, transportu
    sodu oraz potasu, bierze udział w pobudliwości tkanki nerwowej i mięśniowej (kurczliwość mięśni), może przyspieszać wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym i tym samym chronić organizm przed zakwaszeniema.

    • Obecność witaminy B6 zwiększa skuteczność działania magnezu przez ułatwienie wchłaniania tego minerału i jego transportu do komórek organizmu, a także utrzymywanie jego wewnątrzkomórkowego zapasu2.

    • Tlenek magnezu w kwaśnym środowisku żołądka przekształca się w chlorek magnezu, który przez wodorowęglan sodu (z wydzieliny trzustkowej w dwunastnicy) przekształcany jest w wodorowęglan magnezu i ostatecznie staje się węglanem magnezu3. Zarówno wodorowęglan jak i węglan magnezu zwiększają ciśnienie osmotyczne płynu w świetle jelita, sprzyjając w ten sposób przenikaniu wody do światła jelita. W jelicie zwiększa się zawartość wody i tym samym objętość stolca (ulega on również zmiękczeniu). Dzięki temu stolec stymuluje ścianę jelit i ich motorykę, co przekłada się na łatwiejsze wypróżnianie.

    1. H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka,
    Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2014.
    2. Farm. Współcz. 2011; 4:29-32.
    3. Nutrients 2021; 13(2):421.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Magnez i witamina B6 przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Magnez i witamina B6 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

    • Magnez i witamina B6 przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Magnez i witamina B6 pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.

    • Magnez pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

    • Magnez pomaga w prawidłowej syntezie białka.

    • Magnez pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej.

    • Magnez odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

    • Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu
    białka i glikogenu.
    • Witamina B6 pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.
    • Witamina B6 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu
    odpornościowego.
    • Witamina B6 przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej.
    • Witamina B6 pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu
    homocysteiny.
    • Witamina B6 pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły