Zmiany Regulaminu i Polityki prywatności. Sprawdź szczegóły. | Zamówienia złożone po 16.04 będą realizowane od 24.04.2024
Zmiany Regulaminu i Polityki prywatności. Sprawdź szczegóły. | Zamówienia złożone po 16.04 będą realizowane od 24.04.2024
cart 0

Brak produktów w koszyku.

Krzem oceaniczny

Naturalne źródło krzemu oraz źródło wapnia.

Brak w magazynie

Chcesz otrzymać powiadomienie, gdy ten produkt będzie ponownie dostępny?

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Preparat uzyskany jest ze sproszkowanych alg Lithothamnium calcareum, będących naturalnym i pierwotnym źródłem krzemu oceanicznego. Algi gatunku Lithothamnium calcareum są źródłem wielu morskich minerałów.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:

    Sproszkowane algi czerwone (Lithothamnium calcareum) – 799,2 mg
    w tym:
    Wapń – 200 mg (25% RWS*)
    Krzemionka (zawiera 50 mg elementarnego krzemu) – 108 mg

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

     

    Składniki:

    sproszkowane algi czerwone (Lithothamnium calcareum) w tym: wapń, krzemionka (zawiera krzem), substancja wypełniająca:
    celuloza; substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych; substancja wypełniająca: hydroksypropyloceluloza; substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu.

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 kapsułka 2 razy dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które chciałyby wesprzeć funkcjonowanie kości, zębów i mięśni;
    • Dla osób aktywnych fizycznie;
    • Dla osób starszych.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Alga Lithothamnium calcareum należy do gromady krasnorostów i charakteryzuje się czerwonym zabarwieniem. Badanie na modelu laboratoryjnym wykazało, że algi z rodzaju Lithothamnium bogate w wapń mogą wpływać na zmniejszenie liczby osteoklastów (komórek kościogubnych)1.

    • Do najważniejszych funkcji wapnia w organizmie człowieka należą: utrzymywanie struktury organizmu (jest to główny składnik kośćca); zapewnienie twardości zębów; udział w przewodnictwie tkanki nerwowej i kurczliwości tkanki mięśniowej; utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej; aktywacja enzymów katalizujących proces krzepnięcia krwi oraz enzymu ATP-azy (niezbędnego do uwalniania energii z ATP) wpływając tym samym na procesy przemiany materii2.

    • Krzem jest mikroelementem, występującym naturalnie m.in. w postaci krzemionki (dwutlenku krzemu) oraz kwasu krzemowego. Pełni w organizmie wiele ważnych funkcji m.in. w utrzymaniu tkanki łącznej chrzęstno-kostnej3,4.

    • Źródłem krzemu w codziennej diecie są: woda mineralna, zboża (jęczmień, pszenica, owies, otręby ryżowe), owoce (m.in. jabłka, banany), warzywa (m.in. marchew, ziemniaki, fasolka szparagowa) oraz orzechy3.

    • W badaniu in vitro wykazano, że kwas ortokrzemowy w ilościach fizjologicznych stymulował syntezę kolagenu typu I, który jest głównym białkiem kości, ścięgien, więzadeł i skóry5 oraz przyczyniał się do różnicowania osteoblastów – komórek tworzących kości6.

    • Krzem jest również zaangażowany we wzrost włosów i paznokci oraz utrzymanie zdrowej skóry7. Jego ilość w organizmie zmniejsza się wraz z wiekiem3.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Wapń jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów.

    • Wapń pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

    • Wapń pomaga w utrzymaniu prawidłowego przewodnictwa nerwowego.

    • Wapń przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi.

    • Wapń przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Wapń bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek.

    • Wapń pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych.

  • Charakterystyka

    • Zawiera algi czerwone (Lithothamnium calcareum), będące w produkcie źródłem składników mineralnych pochodzenia morskiego – krzemu i wapnia.
    • Krzem jest rozpowszechnionym w przyrodzie mikroelementem, który bierze udział w wielu procesach życiowych organizmu m.in. w metabolizmie tkanki łącznej3,4.

  • Bibliografia

    1. Angle Orthod. 2014; 84(6):980–988.
    2. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2014.
    3. Appl. Sci. 2020; 10(18):6255.
    4. Wiadomości Zootechniczne, 2007; 4:67-70.
    5. Estetol. Med. Kosmetol. 2012; 2(1):14-20.
    6. Bone 2003; 32(2):127-135.
    7. An. Bras. Dermatol. 2016; 91(3):331–335