cart 0

Brak produktów w koszyku.

Solgar 7

7 bioaktywnych składników. 1 cel: poprawa ruchomości stawów1.

169.90 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 150zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Solgar 7 – dla komfortu stawów.

    Suplement diety łączy:

    • korzeń kurkumy, który pomaga utrzymać zdrowe stawy i kości, wyciąg z boswelli wspierający zdrowie kości i stawów, a przy odpowiedniej porcji również ich elastyczność i utrzymanie w komforcie,
    • Ester-C® – opatentowaną, szybko wchłaniającą się formę witaminy C wspomagającą tworzenie kolagenu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania chrząstki i kości a tym samym ich wytrzymałości oraz
    • UC-II® – formę kolagenu występującą w stawach, wpływającą na poprawę ogólnej ruchomości stawów po 90 dniach stosowania1.

    Większa mobilność, to możliwość wykonywania czynności, które kochasz.

    W sumie preparat zawiera 7 bioaktywnych składników. Receptura została bowiem wzbogacona o wyciąg z kłącza ostryżu, kory wierzby białej, imbiru i kompleks pieprzu.

    Przekonaj się sam!

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Witamina C (Ester-C®, L-askorbinian wapnia) – 100 mg (125% RWS*)

    Boswellia (Boswellia serrata) – wyciąg (5-Loxin Advanced™) – 100 mg

    Kurkuma (Curcuma longa – wyciąg z kłącza (4:1, odpowiednik 200 mg kłącza) – 50 mg

    UC-II® standaryzowana chrząstka – 40 mg
    Łącznie kolagenu – 10 mg

    Wierzba biała (Salix spp.) – wyciąg z kory (5:1, odpowiednik 175 mg kory) – 35 mg

    Imbir (Zingiber officinale) – wyciąg z kłącza (4:1, odpowiednik 140 mg kłącza) – 35 mg

    Kompleks pieprzu – 27 mg
    Pieprz kajeński (Capsicum annuum) – sproszkowany owoc
    BioPerine® – ekstrakt z owoców czarnego pieprzu (Piper nigrum)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

     

    Składniki:
    witamina C (Ester-C®, L-askorbinian wapnia), boswellia (Boswellia serrata) – wyciąg (5-Loxin Advanced™), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; kurkuma (Curcuma longa – wyciąg z kłącza, UC-II® standaryzowana chrząstka, wierzba biała (Salix spp.) – wyciąg z kory, imbir (Zingiber officinale) – wyciąg z kłącza, kompleks pieprzu: pieprz kajeński (Capsicum annuum) – sproszkowany owoc, BioPerine® – ekstrakt z owoców czarnego pieprzu (Piper nigrum), substancje przeciwzbrylające: sole
    magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu.

    Ester-C® jest zarejestrowanym znakiem towarowym The Ester C Company.
    †UC-II® zawiera niezdenaturowany kolagen typu II. UC-II® jest zarejestrowanym znakiem towarowym Lonza.
    BioPerine® jest zarejestrowanym znakiem towarowym Sabinsa Corporation.
    5-Loxin Advanced™ jest zarejestrowanym znakiem towarowym Lonza.

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które chciałyby wesprzeć funkcjonowanie kości i stawów;
    • Dla osób aktywnych fizycznie;
    • Dla osób starszych;
    • Dla osób, które poszukują składników o właściwościach antyoksydacyjnych.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • UC-II® zawiera formę kolagenu typu II będącego dominującym składnikiem chrząstki. Badanie w grupie osób dorosłych wykazało, że suplementacja 40 mg dziennie UC-II® wpłynęła na istotną poprawę ogólnej ruchomości stawu kolanowego obserwowaną po 90 dniach od jej rozpoczęcia1.

    • Spożywanie w grupie osób dorosłych 100 mg lub 250 mg dziennie żywicy z boswellii w postaci 5-Loxin Advanced™ przez okres 90 dni wpłynęło na poprawę sprawności fizycznej, obserwowaną w pewnym stopniu już po 7 dniach suplementacji. Mechanizm działania polegał m.in. na hamowaniu enzymów degradujących chrząstkę (np. metaloproteinazy macierzy-3)2.

    • Kurkumina, zawarta naturalnie w korzeniu kurkumy, hamuje aktywację kompleksu białek NF-κB (który może uczestniczyć we wzbudzaniu reakcji zapalnej)3, przez co wpływa na obniżenie produkcji wielu białek biorących udział w procesie zapalnym, m.in. interleukiny 8 (IL-8) i TNF-α (w przypadku suplementacji 400 mg kurkuminy/dzień)4. Kłącze kurkumy zawiera ok. 3% kurkuminy5.

    • W badaniu in vitro wykazano, że ekstrakt z kurkumy wykazuje właściwości przeciwutleniające, oceniane na podstawie zdolności do niwelowania wolnych rodników oraz redukcji związku żelaza6.

    • Związki aktywne imbiru oraz wierzby białej mogą wpływać na hamowanie cyklooksygenazy-2 (COX-2) – kluczowego enzymu uczestniczącego m.in. w tworzeniu przekaźników stanu zapalnego (prostaglandyn i leukotrienów)7-9. Imbir hamuje również w warunkach in vitro wytwarzanie cytokin prozapalnych, co przy odpowiedniej ilości może ułatwiać regenerację chrząstki stawowej9.

    • Ekstrakt z pieprzu czarnego BioPerine® w odpowiednich ilościach może wpływać na zwiększenie wchłaniania witamin, składników mineralnych, a także kurkuminy (składnika aktywnego kurkumy) m.in. dzięki pobudzaniu komórek nabłonka jelita cienkiego10,11.

    • Badanie in vitro na komórkach modelu laboratoryjnego wykazało pobudzający wpływ ekstraktu z kory wierzby białej na aktywność chondrocytów – komórek tkanki chrzęstnej, a tym samym stymulowanie tworzenia się nowej tkanki chrzęstnej12.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów i naczyń krwionośnych.

    • Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.

    • Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.

    • Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.

    • Boswellia może wspierać zdrowie kości i stawów.

    • Boswellia może odgrywać korzystną rolę w funkcjonowaniu układu mięśniowoszkieletowego/ może być pomocna w produkcji kolagenu.

    • Boswellia pomaga utrzymać stawy w „chłodzie i komforcie”.

    • Boswellia wspiera utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Boswellia pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu/wspomaga funkcjonowanie serca.

    • Boswellia wspiera zdrowie układu pokarmowego.

    • Boswellia wspiera zdrowie płuc.

    • Boswellia wspomaga utrzymanie prawidłowego cyklu menstruacyjnego, wspiera zdrowie seksualne mężczyzn.

    • Kurkuma pomaga utrzymać zdrowe stawy i kości.

    • Kurkuma ma właściwości antyoksydacyjne, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.

    • Kurkuma pomaga utrzymać zdrową skórę.

    • Kurkuma wspomaga funkcjonowanie serca i krążenie krwi.

    • Kurkuma pomaga utrzymać zdrowe płuca i górne drogi oddechowe.

    • Kurkuma pomaga utrzymać zdrową wątrobę.

    • Kurkuma wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.

  • Charakterystyka

    • Preparat najnowszej generacji poglukozaminowej zawierający połączenie wyciągu z boswellii (5-Loxin Advanced™), standaryzowaną chrząstkę UC-II® zawierającą niezdenaturowany kolagen typu II oraz witaminę C w postaci Ester-C®.
    • Ekstrakty roślinne z kory wierzby białej oraz z kłączy kurkumy imbiru.
    • Opatentowany ekstrakt z pieprzu czarnego BioPerine® (DER 50:1) dodany w celu zwiększenia biodostępności składników aktywnych zawartych m.in. w kurkumie8,9.
    • Formuła uzupełniona o owoce pieprzu kajeńskiego.

  • Bibliografia

    1. J. Int. Soc. Sports Nutr. 2013; 10(1):48.
    2. Arthritis Res. Ther. 2008; 10(4):R85.
    3. Foods 2017; 6(10):92.
    4. BBA Clin. 2016; 5:72–78.
    5. Nutr. Cancer 2006; 55(2):126-131.
    6. J. Food Quality 2017; 3:1-8.
    7. Probl. Hig. Epidemiol. 2016; 97(4):297-307.
    8. Bromat. Chem. Toksykol. 2017; 2:115–121.
    9. Post. Fitoter. 2011; 12(2):94-99.
    10. Nutrients 2020; 12:1886.
    11. Nutrients 2019; 11:2147.
    12. Evid. Based. Complement. Alternat. Med. 2012; 2012:509383.