cart 0

Brak produktów w koszyku.

Naturalna witamina K2 100 mcg

Japońska technologia wykorzystana, by stworzyć doskonałą witaminę K2.

KRÓTKA DATA WAŻNOŚCI 6.2023

129.90 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 150zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    (MK-7)
    Witamina K słynie ze swej roli, jaką odgrywa w krzepnięciu krwi i utrzy­maniu kości w dobrym stanie.
    Witamina K występuje w kilku postaciach, w tym jako K1 i K2.
    Produkty bogate w witaminę K to między innymi jarmuż, szpinak, brukselka, kapusta włoska, ziemniaki.
    Witamina K2 występuje również w fermentowanych produk­tach spożywczych, takich jak natto – tradycyjnej potrawie japońskiej otrzymanej z fermentowanej soi.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Witamina K (menachinon: głównie menachinon-7) (zawiera soję i mleko) – 100 µg (133% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

     

    Składniki:
    substancja wypełniająca: fosforany wapnia; substancja glazurująca.: hydroksypropylometyloceluloza; dekstryna, olej słonecznikowy, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu; substancja glazurująca: guma celulozowa; witamina K (menachinon: głównie menachinon-7) (zawiera soję i mleko).

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki (w szczególności leki przeciwkrzepliwe) lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które chcą zadbać o swoje kości oraz prawidłowe krzepnięcie krwi;
    • Dla osób, które chcą uzupełnić swoją codzienną dietę w witaminę K.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów

    cukrów

    drożdży

    drożdży

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach i występuje przede wszystkim w dwóch formach: witamina K1 (filochinon, występujący głównie w zielonych warzywach liściastych) i witamina K2 (menachinon, występujący m.in. w fermentowanym nabiale i wytwarzany jest w jelicie przez bakterie kwasu mlekowego). Witamina K2 jest transportowana do tkanek pozawątrobowych, takich jak kości i ściany naczyń, biorąc udział w aktywności macierzy białkowej Gla (MGP) i osteokalcyny (białko Gla kości, wytwarzane przez osteoblasty)1 – białka zależnego od witaminy K1.

    • Witamina K jest kofaktorem (czyli związkiem chemicznym potrzebnym enzymom do katalizowania konkretnych reakcji chemicznych) karboksylacji reszt glutaminowych w pozycji gamma (γ-karboksylacji)2. Aby uzyskać pełną aktywność osteokalcyny i tym samym jej właściwości biologiczne, wymagana jest karboksylacja jej cząsteczki przez gamma-glutamylo-karboksytransferazę zależną od witaminy K. Role, które pełni osteokalcyna w organizmie człowieka, to m.in. zdolność do regulowania modelingu kostnego poprzez wpływ na czynność osteoblastów i ich różnicowanie do osteocytów (dojrzałych komórek kostnych) oraz bezpośredni udział w procesach mineralizacji tkanki kostnej przy jednoczesnym zatrzymaniu zwapnienia w tkankach pozakostnych2.

    • Przy witaminie K2 stosuje się przy nazewnictwie także skrót MK-n, gdzie „n” oznacza liczbę (od 1 do 13) jednostek izoprenoidowych przyłączonych łańcuchem bocznym do pierścienia naftochinowowego3.

    • Natto to tradycyjna japońska potrawa z soi fermentowanej przez szczep Bacillus subtilis var. natto. Ma charakterystyczny smak i zapach, a ziarna pokryte są lepkim śluzem4. Natto jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy K2 MK-75.

    • Spośród wszystkich menachinonów, MK-7 wykazuje najwyższą wchłanialność oraz znakomitą biodostępność. Może mieć na to wpływ bardzo długi okres półtrwania K2 MK-7 (czyli czasu kiedy jej ilość zmniejszy się w surowicy o połowę), co skutkuje znacznie stabilniejszymi poziomami tej witaminy w surowicy oraz tym samym jej większą akumulacją5,6. W badaniu porównawczym stwierdzono, że poposiłkowe stężenie K2 MK-7 (po spożyciu natto) w surowicy krwi było 10-krotnie wyższe niż witaminy K1 (po spożyciu szpinaku)5.

    • Stopień karboksylacji osteokalcyny uważa się za najbardziej czuły marker witaminy K u człowieka. Wykazano, że pod koniec 6-tygodniowego badania, w którym przyjmowano równomolowe ilości K1 oraz K2 MK-7, zmiana stosunku osteokalcyny karboksylowanej do nie w pełni zkarboksylowanej była trzy razy większa dla K2 MK-7 niż dla K1, co sugeruje, że wyższe poziomy K2 MK-7 w surowicy odzwierciedlają wyższe jej poziomy w tkankach, a tym samym lepsze wykorzystanie K2 MK-76.

    • Witamina K, podobnie jak witamina D, bierze udział w metabolizmie wapnia. Badanie na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wykazało, że suplementacja witaminą K sprzyjała zmniejszeniu wydalania wapnia z moczem i stymulowała jelitowe wchłanianie wapnia u zwierząt na diecie z normalną zawartością wapnia1.

    • Witamina K jest także kofaktorem w produkcji czynników krzepnięcia krwi (w wątrobie)6.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Witamina K pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
    • Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi.

  • Charakterystyka

    • Zawiera witaminę K w formie menachinonu (głównie menachinon-7, inaczej K2 MK-7) pochodzącego z ekstraktu z natto, czyli z produktu otrzymywanego z fermentowanej soi, wykorzystywanego w tradycyjnych japońskich potrawach.
    • Wygodny sposób użycia – 1 kapsułka dziennie.
    • Odpowiedni dla wegetarian.

  • Bibliografia

    1. Int. J. Endocr. 2017; ID 7454376,1-12.
    2. Forum Reumatologiczne 2018; 4(3):152-157.
    3. Nutr. Clin. Pract. 2007; 22:517-544.
    4. J. Food. Sci. 2001; 66(1):167-173.
    5. Haemost. Thromb. 2000; 30:298-307.
    6. Blood 2007; 109:3279-3283.