cart 0

Brak produktów w koszyku.

Kurkuma i wiśnia Kompleks

Suplement działający na ostro: Kurkuma, wiśnia i imbir doprawione pieprzem!

169.90 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 150zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    SOLGAR przedstawia suplement diety, którego głównymi składnikami są wyciąg z kłącza ostryżu (Curcuma longa) – znanej wszystkim miłośnikom indyjskich smaków kurkumy oraz wyciąg z soczystych i dojrzałych w słońcu, czerwonych owoców wiśni pospolitej (Prunus cerasus).

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:

    Wyciąg z korzenia kurkumy (Curcuma longa) (ekwiwalent 1440 mg kłącza) – 360 mg

    Wyciąg z owoców wiśni pospolitej (Prunus cerasus) (ekwiwalent 1080 mg owoców) – 270 mg

    Wyciąg z kłącza imbiru (Zingiber officinale) (ekwiwalent 900 mg kłącza) – 225 mg

    Kwercetyna – 100 mg

    Sproszkowane nieprzetworzone owoce pieprzu kajeńskiego (Capsicum annuum L.) – 45 mg

    BioPerine®† (Wyciąg z owoców pieprzu czarnego) (Piper nigrum) – 5 mg

    Bioperine® jest zarejestrowanym znakiem towarowym Sabinsa Corporation

     

    Składniki:

    wyciąg z korzenia kurkumy (Curcuma longa), wyciąg z owoców wiśni pospolitej (Prunus cerasus), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; wyciąg z kłącza imbiru (Zingiber officinale), kwercetyna, substancja wypełniająca: celuloza; sproszkowane nieprzetworzone owoce pieprzu kajeńskiego (Capsicum annuum), substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, (roślinne) kwasy tłuszczowe; Bioperine® (wyciąg z owoców pieprzu czarnego) (Piper nigrum).

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 2 kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które chciałyby wesprzeć funkcjonowanie kości i stawów;
    • Dla osób, które poszukują składników o właściwościach antyoksydacyjnych;
    • Dla osób, które chciałyby zadbać o skórę.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    soli, skrobi

    soli, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Ekstrakt z pieprzu czarnego BioPerine® przy odpowiednich ilościach może wpływać na zwiększenie wchłaniania witamin, składników mineralnych, a także kurkuminy (składnika aktywnego kurkumy) m.in. dzięki pobudzaniu komórek nabłonka jelita cienkiego1,2.

    • W odpowiednich ilościach kurkumina zawarta naturalnie w korzeniu kurkumy hamuje aktywację kompleksu białek NF-κB (który może uczestniczyć we wzbudzaniu reakcji zapalnej)3.

    • W badaniu in vitro wykazano, że ekstrakt z kurkumy wykazywał właściwości przeciwutleniające, oceniane na podstawie zdolności do niwelowania wolnych rodników oraz redukcji związku żelaza4.

    • Związki aktywne imbiru mogą wpływać na hamowanie cyklooksygenazy-2 – kluczowego enzymu uczestniczącego m.in. w tworzeniu przekaźników stanu zapalnego (prostaglandyn i leukotrienów) oraz cytokin i chemokin5,6. Imbir hamuje również w warunkach in vitro wytwarzanie cytokin prozapalnych, co przy odpowiedniej ilości może ułatwiać regenerację chrząstki stawowej7.

    • W owocach wiśni pospolitej występują naturalnie antocyjanidyny – flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych8. Dzięki temu sok z wiśni może być wykorzystywany m.in. jako wsparcie regeneracji po wysiłku, w wyniku którego może dochodzić do zwiększenia wytwarzania wolnych rodników9.

    • Kwercetyna dzięki właściwościom antyoksydacyjnym może aktywować enzymy uczestniczące w procesach antyoksydacyjnych – np. dysmutazę ponadtlenkową10.

    • Kwercetyna może również pośrednio ograniczać syntezę hormonuuczestniczącego w reakcjach zapalnych – prostaglandyny2, co zmniejsza napływ leukocytów oraz pozwala na regulację napięcia naczyń włosowatych w miejscu powstania reakcji zapalnej11.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Kurkuma pomaga utrzymać zdrowe stawy i kości.

    • Kurkuma ma właściwości antyoksydacyjne, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.

    • Kurkuma pomaga utrzymać zdrową skórę.

    • Kurkuma wspomaga funkcjonowanie serca i krążenie krwi.

    • Kurkuma pomaga utrzymać zdrowe płuca i górne drogi oddechowe.

    • Kurkuma pomaga utrzymać zdrową wątrobę.

    • Kurkuma wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.

    • Imbir może pomóc w utrzymaniu prawidłowej równowagi hormonów zapalnych (prostaglandyn).

    • Imbir wspomaga procesy trawienne, przyczynia się do prawidłowego działania układu pokarmowego, przyczynia się do dobrego fizycznego 0samopoczucia, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania żołądka w okresie wczesnej ciąży.

    • Imbir wpływa na dobre samopoczucie podczas podróży.

    • Imbir pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

    • Imbir wspomaga prawidłowe funkcjonowanie dróg oddechowych.

    • Imbir pomaga utrzymać odporność; ma właściwości antyoksydacyjne.

  • Charakterystyka

    • Ekstrakty roślinne z korzenia kurkumy, owoców wiśni pospolitej i kłącza imbiru.
    • Opatentowany ekstrakt z pieprzu czarnego BioPerine® (DER 50:1) dodany w celu zwiększenia biodostępności składników aktywnych zawartych m.in. w kurkumie1,2.
    • Formuła uzupełniona o kwercetynę – flawonoid o właściwościach przeciwutleniających11 oraz owoce pieprzu kajeńskiego.

  • Bibliografia

    1. Nutrients 2020; 12, 1886.
    2. Nutrients 2019; 11, 2147.
    3. Foods 2017; 6(10):92.
    4. J. Food Quality 2017; 3:1-8.
    5. Probl. Hig. Epidemiol. 2016; 97(4):297-307.
    6. Bromat. Chem. Toksykol. 2017; 2:115–121.
    7. Post. Fitoter. 2011; 12(2):94-99.
    8. J. Agric. Food Chem. 2001; 49,10:4924–4929.
    9. Scand. J. Med. Sci. Sports. 2010; 20(6):843-852.
    10. Molecules 2019; 24(6):1123.
    11. Post. Hig. 2015; 69:51-62.