cart 0

Brak produktów w koszyku.

Krzem oceaniczny

Naturalne źródło krzemu oraz źródło wapnia.

69.90 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Preparat uzyskany jest ze sproszkowanych alg Lithothamnium calcareum, będących naturalnym i pierwotnym źródłem krzemu oceanicznego. Algi gatunku Lithothamnium calcareum są źródłem wielu morskich minerałów.

  • Składniki

    Składniki aktywne w zalecanej dziennej porcji do spożycia:

    1 kapsułka 2 kapsułki
    Krzemionka (ze sproszkowanych czerwonych alg (Lithothamnium calcareum)) 54 mg 108 mg

    w tym krzem 25 mg 50 mg

    Składniki:

    sproszkowane czerwone algi (Lithothamnium calcareum), substancje wypełniające (celuloza mikrokrystaliczna,
    hydroksypropyloceluloza), otoczka kapsułki roślinnej (hydroksypropylometyloceluloza), substancje przeciwzbrylające (sole magnezowe kwasów tłuszczowych (roślinnych), dwutlenek krzemu).

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 kapsułka 2 razy dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementu diety nie należy stosować zamiast zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które chciałyby wesprzeć funkcjonowanie kości, zębów i mięśni;
    • Dla osób aktywnych fizycznie;
    • Dla osób starszych.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Alga Lithothamnium calcareum należy do gromady krasnorostów i charakteryzuje się czerwonym zabarwieniem. Badanie na modelu laboratoryjnym wykazało, że algi z rodzaju Lithothamnium bogate w wapń mogą wpływać na zmniejszenie liczby osteoklastów (komórek kościogubnych)1.

    • Do najważniejszych funkcji wapnia w organizmie człowieka należą: utrzymywanie struktury organizmu (jest to główny składnik kośćca); zapewnienie twardości zębów; udział w przewodnictwie tkanki nerwowej i kurczliwości tkanki mięśniowej; utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej; aktywacja enzymów katalizujących proces krzepnięcia krwi oraz enzymu ATP-azy (niezbędnego do uwalniania energii z ATP) wpływając tym samym na procesy przemiany materii2.

    • Krzem jest mikroelementem, występującym naturalnie m.in. w postaci krzemionki (dwutlenku krzemu) oraz kwasu krzemowego. Pełni w organizmie wiele ważnych funkcji m.in. w utrzymaniu tkanki łącznej chrzęstno-kostnej3,4.

    • Źródłem krzemu w codziennej diecie są: woda mineralna, zboża (jęczmień, pszenica, owies, otręby ryżowe), owoce (m.in. jabłka, banany), warzywa (m.in. marchew, ziemniaki, fasolka szparagowa) oraz orzechy3.

    • W badaniu in vitro wykazano, że kwas ortokrzemowy w ilościach fizjologicznych stymulował syntezę kolagenu typu I, który jest głównym białkiem kości, ścięgien, więzadeł i skóry5 oraz przyczyniał się do różnicowania osteoblastów – komórek tworzących kości6.

    • Krzem jest również zaangażowany we wzrost włosów i paznokci oraz utrzymanie zdrowej skóry7. Jego ilość w organizmie zmniejsza się wraz z wiekiem3.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Wapń jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów.

    • Wapń pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

    • Wapń pomaga w utrzymaniu prawidłowego przewodnictwa nerwowego.

    • Wapń przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi.

    • Wapń przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Wapń bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek.

    • Wapń pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych.

  • Charakterystyka

    • Zawiera algi czerwone (Lithothamnium calcareum), będące w produkcie źródłem składników mineralnych pochodzenia morskiego – krzemu i wapnia.
    • Krzem jest rozpowszechnionym w przyrodzie mikroelementem, który bierze udział w wielu procesach życiowych organizmu m.in. w metabolizmie tkanki łącznej3,4.

  • Bibliografia

    1. Angle Orthod. 2014; 84(6):980–988.
    2. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2014.
    3. Appl. Sci. 2020; 10(18):6255.
    4. Wiadomości Zootechniczne, 2007; 4:67-70.
    5. Estetol. Med. Kosmetol. 2012; 2(1):14-20.
    6. Bone 2003; 32(2):127-135.
    7. An. Bras. Dermatol. 2016; 91(3):331–335