BADANIA NAUKOWE
• Glutation (GSH) zbudowany jest z glicyny, cysteiny oraz kwasu glutaminowego i jest endogennym składnikiem metabolizmu komórkowego1. Wytwarzany jest w wątrobie po spożyciu odpowiednich aminokwasów i pokarmów zawierających siarkę2. Glutation pełni rolę m.in. przeciwutleniaczacza (jako zmiatacz reaktywnych form tlenu) oraz regeneratora witaminy E i karotenoidów2, a także jest kofaktorem enzymów przeciwutleniających3 (czyli związkiem potrzebnym do przeprowadzenia konkretnej reakcji chemicznej).
• Cysteina jest prekursorem powstawania m.in. glutationu i tauryny4. Może pełnić rolę przeciwutleniacza w szybko utleniającej się emulsji lipidowej5.
• Tauryna jest siarkowym aminokwasem, który naturalnie najczęściej występuje w dużych ilościach w oczach ssaków, a najwięcej jest go w siatkówce oka6. Chociaż taurynę można syntezować endogennie, głównym jej źródłem jest dieta (m.in. mięso, owoce morza, ryby). Tauryna jest metabolizowana głównie z L-metioniny i/lub L-cysteiny, a w badaniach in vitro wykazano, że dzięki obecności grupy sulfonowej może bezpośrednio przeciwdziałać wytwarzaniu reaktywnych form tlenu6.
• Zieloną herbatę pozyskuje się z Camellia sinensis, a obecne w niej polifenole to głównie związki odpowiedzialne za jej właściwości m.in. przeciwutleniające7.
• Pycnogenol® to standaryzowany ekstrakt roślinny otrzymywany z kory francuskiej sosny nadmorskiej Pinus pinaster, która rośnie na wybrzeżu południowo-zachodniej Francji8. Składniki Pycnogenolu® to przede wszystkim procyjanidyny składające się z podjednostek katechiny i epikatechiny o różnych długościach łańcuchów. Wśród innych składników naturalnie występujących znajdują się monomery polifenolowe, kwasy fenolowe lub cynamonowe i ich glikozydy oraz taksyfoliny. Pycnogenol® w odpowiednich ilościach wykazuje działanie antyoksydacyjne i co więcej – stwierdzono jego większe działanie biologiczne jako mieszanina niż jako jego oczyszczone składniki pojedyncze8. Badania mechanizmów komórkowych wykazały, że Pycnogenol® posiada silne działanie zmiatania wolnych rodników wobec reaktywnych form tlenu i azotu, a także posiada zdolność do regeneracji rodnika askorbylowego oraz ochrony endogennej witaminy E i glutationu przed stresem oksydacyjnym9.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Cynk, miedź, mangan, selen, witamina B2, witamina C i witamina E pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
• Cynk, mangan, selen, witamina A i witamina C pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
• Cynk pomaga w prawidłowej syntezie DNA i białka.
• Cynk, witamina A i witamina B2 pomagają zachować zdrową skórę.
• Cynk i mangan pomagają w utrzymaniu zdrowych kości.
• Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej.
• Cynk, witamina A i witamina B2 przyczyniają się do utrzymania prawidłowego widzenia.
• Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu witaminy A, węglowodanów, kwasów tłuszczowych i makroskładników odżywczych.
• Cynk i selen pomagają zachować zdrowe włosy i paznokcie.
• Miedź, witamina B2 i witamina C pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
• Witamina B2, witamina C, mangan i miedź przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
• Witamina A i witamina B2 pomagają w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych i przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza.
• Witamina B2 pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek.
• Witamina B2 i witamina C przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
• Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
• Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.