Botaniczny Kompleks Dla Kobiet
Na stanie
Mocno skoncentrowane.
W literaturze naukowej wiele uwagi poświęca żywności sojowej, przede wszystkim dlatego, że są one bogatymi źródłami izoflawonów. Izoflawony sojowe to fitoestrogeny występujące w dużych ilościach w ziarnach soi. Trzy główne izoflawony to daidzeina, genisteina i glicyteina11.
Izoflawony sojowe będą pomocne dla kobiet w czasie lub po menopauzie – mogą łagodzić uderzenia gorąca, wpłynąć pozytywnie na układ krążenia oraz ogólnie poprawić zdrowie11. Co więcej, kobiety po menopauzie, których gospodarka hormonalna jest uboższa o estrogeny, mogą mieć problemy z układem kostnym. Badania dowodzą, że u kobiet, które spożywają więcej produktów pochodzenia sojowego obserwuje się niższą ilość złamań kości12. Dlatego też warto do swojej codziennej diety wprowadzić suplementację izoflawonami sojowymi.
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 do 2 tabletek) zawiera:
Izoflawony sojowe z ekstraktu z kiełków soi:
1 tabletka – 38 mg
2 tabletki – 76mg
Składniki:
substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna; izoflawony sojowe (z ekstraktu z kiełków soi), substancje przeciwzbrylające (dwutlenek krzemu, sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych), stabilizator: guma celulozowa usieciowana, substancje glazurujące (hydroksypropylometyloceluloza, glicerol roślinny (z oleju z ziaren palmowych i oleju kokosowego), wosk carnauba).
Osoby dorosłe 1 do 2 tabletek dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplementu diety nie należy stosować zamiast zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Dieta bogata w izoflawony (zawierająca rośliny strączkowe, w tym soję) nie wymaga suplementacji.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. U kobiet z chorobą nowotworową stosować tylko po konsultacji z lekarzem.
• Dla kobiet w okresie menopauzalnym;
• Dla osób, których dieta uboga jest w produkty pochodzenia sojowego.
produkt bezglutenowy
pszenicy
skrobi
produktów mlecznych
drożdży
sztucznych substancji przedłużających trwałość
substancji słodzących
aromatów, barwników
BADANIA NAUKOWE
• Izoflawony to flawonoidy należące do fitoestrogenów, czyli grupy niesteroidowych substancji roślinnych, których struktura chemiczna jest podobna do 17-β-estradiolu (najważniejszego hormonu płciowego u kobiet). Soja oraz rośliny strączkowe to jedne z najbogatszych źródeł izoflawonów. Do najważniejszych przedstawicieli izoflawonów należą dadzeina i genisteina1. Genisteina posiada zdolność do wiązania się z receptorem estrogenowym, zarówno z jego formą α (ER-α, występującą przede wszystkim w gruczole sutkowym, endometrium i jajnikach) oraz z formą β (ER-β, występującą w mózgu, nerkach, naczyniach krwionośnych, płucach i kościach)2. Izoflawony odpowiadają także za zwiększoną syntezę globuliny (białka), która wiąże hormony płciowe3.
• Obecność izoflawonów stwierdzono m.in. w tkance gruczołów: sutkowego kobiet oraz krokowego mężczyzn1.
• Badania kliniczne wskazują, że suplementacja żywnością zawierającą soję lub inne fitoestrogeny i dostarczająca izoflawony w ilościach 50-80 mg zmniejszała częstość występowania uderzeń gorąca u kobiet w trakcie menopauzy o około 50%4.
• Badania epidemiologiczne dowodzą, że w populacji japońskiej i chińskiej częstość występowania uderzeń gorąca u kobiet w okresie menopauzalnym jest dużo mniejsza (14-15 % populacji) w porównaniu z populacją zachodnią (70-80% populacji)5. Prawdopodobną przyczyną tych różnic jest stosowana dieta, szczególnie w odniesieniu do pokarmów bogatych w izoflawony (soja jest głównym składnikiem diety azjatyckiej).
• Mechanizm wpływu jednego z izoflawonów występujących w soi – genisteiny na układ kostny, może opierać się na wywołaniu śmierci osteoklastów (komórek kościogubnych) i zwiększeniu namnażania osteoblastów (komórek kościotwórczych) lub hamowaniu aktywności enzymu kinazy tyrozynowej, która związana jest z receptorem estrogenowym, co spowoduje wzrost aktywności fosfatazy zasadowej (enzymu produkowanego w kościach i wspomagającego proces mineralny kości)6.
• Badanie przeprowadzone w grupie 90 kobiet po menopauzie (w wieku 45-57 lat), które przyjmowały m.in genisteinę w ilości 54 mg dziennie spowodowało zmniejszenie wydzielania deoksypirydynoliny (markeru kostnego) po 6 oraz 12 miesiącach, zwiększenie stężenia osteokalcyny (niekolagenowego białka świadczącego o aktywności osteoblastów) oraz zaobserwowano aktywność fosfatazy zasadowej7. Pomiar mineralnej gęstości kości wykonany po roku od zakończenia suplementacji wykazał 3-4 procentowy wzrost gęstości szyjki kości udowej i odcinka lędźwiowego kręgosłupa.
• Badanie przeprowadzone w grupie kobiet (średnia wieku 55 lat) w okresie wczesnej menopauzy wykazało, że spożywanie białka sojowego zawierającego izoflawony w ilości 66 mg przez 6 miesięcy wpłynęło na poprawę wskaźników dotyczących ryzyka dla układu krążenia w porównaniu z grupą, które spożywały tylko białko sojowe bez izoflawonów8.
• Prawidłowa funkcja tętnic oceniania jest na podstawie dwóch aspektów: rozszerzenie naczyń zależne od śródbłonka i układowa podatność tętnic. Badanie w grupie kobiet po menopauzie z wykorzystaniem wyciągu soi (54 mg genisteiny dziennie) lub placebo wykazało, że suplementacja genisteiną wpłynęła na poprawę funkcji tętnic poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych śródbłonka9.
• Metaanaliza 38 badań wykazała, że spożywanie średnio 47 g białka sojowego dziennie spowodowało zmniejszenie stężenia całkowitego cholesterolu o 9,3%, frakcji LDL (tzw. „złego” cholesterolu) o 12,9% oraz trójglicerydów o 10,5% z tendencją do zwiększania frakcji HDL (tzw. „dobrego” cholesterolu)10.
• Izoflawony to flawonoidy (polifenole) należące do fitoestrogenów.
• Produkt zawiera ekstrakt z soi, w którym znajdują się izoflawony sojowe w ilości 76 mg w 2 tabletkach.
• Zawarty w produkcie ekstrakt z soi pochodzi z Holandii.
1. Przegląd Menopauzalny 2010; 6:402-406.
2. Mol. Endocrinol. 2008; 22:1032-1043.
3. Curr. Drug Targets 2003; 4:77-87.
4. Maturitas 2002; 42: 173-185.
5. Maturitas 2010; 66(4): 344-349.
6. Acta Pol. Pharm. 2000; 57(2):135-155.
7. J. Bone Miner. Res. 2002; 17(10):1904-1912.
8. Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis. 2018; 28(7):691-697.
9. Atherosclerosis 2002; 163(2):339-347.
10. N. Engl. J. Med. 1995; 333(5):276-282.
11. Am. J. Clin. Nutr. 2014;100(suppl):423S–30S.
12. Nutrients 2017; 9(2):179-186.
Zmiana etykiety!
Z uwagi na Państwa ogromne zainteresowanie produktem podjęliśmy decyzję o maksymalnym przyspieszeniu czasu jego dostawy. Z tego względu konieczne stało się oklejenie produktu z angielską etykietą, naszą polską etykietą. Niemniej jednak gwarantujemy, iż produkt jest oryginalny i pochodzi bezpośrednio od producenta ze Stanów Zjednoczonych. Produkt podlega notyfikacji i znajduje się w rejestrze suplementów diety, a więc podlega kontroli Głównego Inspektora Sanitarnego.
Produkt został dwukrotnie zafoliowany, z tego względu mogą Państwo zaobserwować lekkie pofalowanie folii. Zdecydowanie nie wpływa to na jakość produktu.
Na stanie
Brak w magazynie
Chcesz otrzymać powiadomienie, gdy ten produkt będzie ponownie dostępny?
Najniższa cena w ostatnich 30 dniach - 109.90 zł.
Na stanie
Na stanie