BADANIA NAUKOWE
• Katechiny – polifenole obecne naturalnie w zielonej herbacie, hamują enzym katecholo-O-metylotransferazę (COMT), który rozkłada m.in. hormon noradrenalinę. Noradrenalina może natomiast poprzez wpływ na pobudzenie współczulnego układu nerwowego, zwiększać utlenianie tłuszczów, a tym samym ich rozpad1. W związku z tym zahamowanie degradacji noradrenaliny może sprzyjać powyższemu procesowi.
• Katechiny zielonej herbaty hamowały w badaniu in vitro różnicowanie2 i podział3 adipocytów (komórek tkanki tłuszczowej) regulowanych przez wiele czynników.
• Jednym z najważniejszych polifenoli występujących w liściach zielonej herbaty jest galusan epigallokatechiny (EGCG), będący pochodną katechin. W badaniach in vitro i in vivo (w tym z udziałem ludzi), podobnie jak inne związki aktywne obecne w zielonej herbacie, wykazywał właściwości antyoksydacyjne4,5.
• Badania in vitro i na modelach laboratoryjnych wykazały wpływ zaliczanego do polifenoli i obecnego naturalnie w zielonej herbacie galusanu epigallokatechiny (EGCG) na zwiększenie aktywności enzymów biorących udział w utlenianiu tłuszczów oraz na zmniejszenie aktywności enzymów uczestniczących w syntezie kwasów tłuszczowych6,7.
• Spożywanie ekstraktu z zielonej herbaty w ilości 750 mg dziennie (zawierającego ok 100 mg EGCG) przez 12 tygodni w grupie 60 osób (40-60 lat) stosujących jednocześnie dietę dostarczającą 2000 kcal/dzień, wpłynęło istotnie na zmniejszenie masy ciała osób suplementujących w porównaniu z grupą placebo stosującą taką samą dietę (średnio o 2,7 kg vs 2 kg) w wyniku zwiększenia wydatku energetycznego i utleniania tłuszczów. Badacze sugerują, że w celu utrzymania długofalowego efektu, spożywaniu ekstraktu z zielonej herbaty powinna towarzyszyć kontrola diety8.
• Metaanaliza 24 badań trwających od 3 do 16 tygodni wykazała, że spożywanie codziennie ekstraktu z zielonej herbaty zawierającego 208-1344 mg katechin (lub 780 mg polifenoli), może wpływać na funkcje układu sercowo-naczyniowego m.in. poprzez korzystny wpływ na ciśnienie krwi9.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Zielona herbata wspiera metabolizm i utlenianie/spalanie tłuszczów, dzięki czemu pomaga w kontroli masy ciała.
• Zielona herbata pomaga utrzymać zdrowe serce, wspomaga funkcje układu sercowo-naczyniowego.
• Zielona herbata pomaga zachować elastyczność naczyń krwtionośnych.
• Zielona herbata pomaga regulować stosunek LDL/HDL oraz poziom cholesterolu we krwi.
• Zielona herbata wspiera eliminację wody przez nerki.
• Zielona herbata wspiera układ odpornościowy.
• Zielona herbata poprawia koncentrację.
• Zielona herbata pomaga w ochronie organizmu przed wolnymi rodnikami.