cart 0

Brak produktów w koszyku.

Olej z dzikiego oregano

Olejek z ore­gano uzyskany bez użycia rozpuszczalników. Stan­daryzowany na minimum 70% karwakrolu i maksymalnie 6% tymolu.

104.90 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 150zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Mimo iż oregano pospolite występuje naturalnie w Europie Północnej, było ono powszechnie stosowane przez Greków i Rzymian w starożyt­ności. Lebiodka znana była już Arystotelesowi, Hipokratesowi i Dioskuri­desowi. Później pisali o niej między innymi Paracelsus i Lonicerus. Obec­nie znane jest nie tylko w krajach śródziemnomorskich, ale jest stosowa­ne na całym świecie.

    Olejek z oregano tradycyjnie stosuje się w celu poprawy trawienia, funk­cjonowania układu oddechowego i immunologicznego oraz ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne. Zawiera związki fenolowe, karwa­krol i tymol, które zdaniem naukowców odpowiadają za korzystne właści­wości oregano. Stwierdzono, że karwakrol i tymol hamują rozwój różnych bakterii i grzybów oraz mogą być pomocne w zachowaniu odpowiedniej równowagi mikroflory jelitowej i właściwego trawienia5.

    Oregano ma silne właściwości antyoksydacyjne, co wynika z sy­nergistycznego działania związków fenolowych, a w szczególności kwa­su rozmarynowego, który również odpowiada za właściwości antyoksyda­cyjne rozmarynu6. Inne naturalne składniki olejku z oregano to między in­nymi triterpenoidy, takie jak kwas oleanolowy oraz sterole, beta-karoten i wi­tamina C. Wysoką jakość produktu potwierdzają badania w niezależnym laboratorium

    Kapsułki olejku z oregano pospolitego firmy Solgar zawierają olejek z ore­gano uzyskany z liści tej rośliny bez użycia rozpuszczalników i jest on stan­daryzowany, aby zawierał minimum 70% karwakrolu i maksymalnie 6% tymolu. Ore­gano pospolite jest bogatsze w olejki eteryczne niż inne gatunki tej rośliny.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Mieszanina dzikiego oregano
    w tym:

    Oliwa z oliwek Ekstra Virgin
    Olejek z dzikiego oregano (Origanum vulgare) [z liści] (nie mniej niż 70% karwakrolu i maksymalnie 6% tymolu) – 17,5 mg

     

    Składniki:
    oliwa z oliwek “Extra Virgin”, olejek z dzikiego oregano, żelatyna (wołowa), substancja glazurująca: glicerol (roślinny).

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które potrzebują pomocy w funkcjonowaniu układu oddechowego, trawiennego i sercowo-naczyniowego.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, soli, skrobi

    cukrów, soli, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Liczne badania w warunkach in vitro wykazały, że olejek z oregano skutecznie hamuje wzrost wielu patogenów bakteryjnych w tym E. coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes oraz grzybów z rodzajów: Candida, Fusarium, Aspergillus, Rhizopus i Penicillium. Ponadto, olejek z oregano wykazuje właściwości antybakteryjne w stosunku do bakterii Helicobacter pylori2, która poprzez wydzielanie ureazy neutralizuje kwasowość żołądka. Zahamowanie wydzielania ureazy jest możliwe dzięki naturalnie występującym związkom fenolowym w oregano3.

    • Związki fenolowe mogą również zwiększać przepuszczalność błon komórkowych pozostałych bakterii, co prowadzi do zaburzenia równowagi wewnętrznej komórki bakteryjnej i zakłóca wytwarzanie 0energii potrzebnej bakteriom do rozwoju/namnażania się4,5.

    • Badania in vitro i na modelu laboratoryjnym wykazały, że oregano jest rośliną o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, co wynika z działania związków fenolowych, a w szczególności kwasu rozmarynowego6,7 obecnego naturalnie w olejku z oregano.

    • Oregano może wzmagać wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych, co wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego8.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Oregano wspomaga proces trawienia.

    • Oregano poprawia funkcjonowanie serca, wzmacnia naczynia krwionośne, zwiększa elastyczność i wytrzymałość naczyń krwionośnych i ścian naczyń włosowatych, normalizuje ciśnienie krwi.

  • Charakterystyka

    • W Polsce oregano (Origanum vulgare) nazywane jest lebiodką pospolitą.
    • Naturalnie ziele oregano zawiera do 3% olejku, którego najważniejszymi składnikami jest karwakrol i tymol1.
    • Forma kapsułek łatwych do połknięcia.

  • Bibliografia

    1. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 2014; 577:53–62.
    2. Adv. Technol. 2015; 4(2):5-10.
    3. Appl. Environ. Microbiol. 2005; 71(12):8558-64.
    4. Molecules 2009; 14(8):2735-2746.
    5. Bromat. Chem. Toksykol. 2012; 3:308–314.
    6. Industrial Crops and Products 2016; 92(15):19–25.
    7. Molecules 2018; 23:2077.
    8. Postępy Fitoterapii 2008; 4:233-239.