Olejek z oregano tradycyjnie stosuje się w celu poprawy trawienia, funkcjonowania układu oddechowego i immunologicznego oraz ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne. Zawiera związki fenolowe, karwakrol i tymol, które zdaniem naukowców odpowiadają za korzystne właściwości oregano. Stwierdzono, że karwakrol i tymol hamują rozwój różnych bakterii i grzybów oraz mogą być pomocne w zachowaniu odpowiedniej równowagi mikroflory jelitowej i właściwego trawienia5.
Oregano ma silne właściwości antyoksydacyjne, co wynika z synergistycznego działania związków fenolowych, a w szczególności kwasu rozmarynowego, który również odpowiada za właściwości antyoksydacyjne rozmarynu6. Inne naturalne składniki olejku z oregano to między innymi triterpenoidy, takie jak kwas oleanolowy oraz sterole, beta-karoten i witamina C. Wysoką jakość produktu potwierdzają badania w niezależnym laboratorium
Kapsułki olejku z oregano pospolitego firmy Solgar zawierają olejek z oregano uzyskany z liści tej rośliny bez użycia rozpuszczalników i jest on standaryzowany, aby zawierał minimum 70% karwakrolu i maksymalnie 6% tymolu. Oregano pospolite jest bogatsze w olejki eteryczne niż inne gatunki tej rośliny.
Składniki
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:
Mieszanina dzikiego oregano
w tym:
Oliwa z oliwek Ekstra Virgin
Olejek z dzikiego oregano (Origanum vulgare) [z liści] (nie mniej niż 70% karwakrolu i maksymalnie 6% tymolu) – 17,5 mg
Składniki:
oliwa z oliwek “Extra Virgin”, olejek z dzikiego oregano, żelatyna (wołowa), substancja glazurująca: glicerol (roślinny).
Sposób użycia
Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Dla kogo
• Dla osób, które potrzebują pomocy w funkcjonowaniu układu oddechowego, trawiennego i sercowo-naczyniowego.
Nie zawiera
produkt bezglutenowy
pszenicy
cukrów, soli, skrobi
produktów mlecznych
drożdży
soi
sztucznych substancji przedłużających trwałość
aromatów, barwników
Badania i oświadczenia zdrowotne
BADANIA NAUKOWE
• Liczne badania w warunkach in vitro wykazały, że olejek z oregano skutecznie hamuje wzrost wielu patogenów bakteryjnych w tym E. coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes oraz grzybów z rodzajów: Candida, Fusarium, Aspergillus, Rhizopus i Penicillium. Ponadto, olejek z oregano wykazuje właściwości antybakteryjne w stosunku do bakterii Helicobacter pylori2, która poprzez wydzielanie ureazy neutralizuje kwasowość żołądka. Zahamowanie wydzielania ureazy jest możliwe dzięki naturalnie występującym związkom fenolowym w oregano3.
• Związki fenolowe mogą również zwiększać przepuszczalność błon komórkowych pozostałych bakterii, co prowadzi do zaburzenia równowagi wewnętrznej komórki bakteryjnej i zakłóca wytwarzanie 0energii potrzebnej bakteriom do rozwoju/namnażania się4,5.
• Badania in vitro i na modelu laboratoryjnym wykazały, że oregano jest rośliną o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, co wynika z działania związków fenolowych, a w szczególności kwasu rozmarynowego6,7 obecnego naturalnie w olejku z oregano.
• Oregano może wzmagać wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych, co wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego8.
• W Polsce oregano (Origanum vulgare) nazywane jest lebiodką pospolitą.
• Naturalnie ziele oregano zawiera do 3% olejku, którego najważniejszymi składnikami jest karwakrol i tymol1.
• Forma kapsułek łatwych do połknięcia.