cart 0

Brak produktów w koszyku.

L-lizyna 500 mg

Wolna postać, to szybkie wchłanianie.

58.90 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Lizyna to aminokwas egzogenny i należy go pozyskiwać z pożywienia, ponieważ organizm człowieka nie potrafi go produkować. Wchodzi ona w skład wielu białek, które budują i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

    Białka tworzone są w naszym organizmie z odpowiednich aminokwasów i z odpowiedniej ich sekwencji (kolejności). Ta specyfika powoduje ogromną różnorodność białek, ale również odpowiada za ich specjalizację. Białka uczestniczą w tworzeniu hormonów białkowych, budują komórki układu odpornościowego, biorą udział w reakcjach enzymatycznych, budują i odbudowują tkanki (np. tworzenie kolagenu)9.

    Umiarkowany wysiłek fizyczny i odpowiednio zbilansowana dieta zapewnia nam trwanie w zdrowiu. Trwanie w zdrowiu to również sprawne siły samoobrony organizmu i regeneracji. Wszystkie te mechanizmy funkcjonują dzięki przemianie materii i odżywianiu.

    Organizm ma możliwość tworzenia wyspecjalizowanych białek z udziałem lizyny, jeżeli w diecie spożywamy pokarmy z jej zawartością. Warto, więc uwzględnić w diecie: sery, jaja, ryby, fasolę (limeńską), mleko, ziemniaki, czerwone mięso, produkty sojowe, drożdże, kurczaki, wołowinę i jagnięcinę. Dieta zawierająca odpowiednią ilość aminokwasów może wspomóc organizm w szybszej regeneracji po urazach sportowych i zabiegach chirurgicznych10.

    Wyniki badań sugerują, że lizyna może ułatwiać wchłanianie wapnia w jelitach i jednocześnie zmniejszać jego wydalanie z moczem4.

    Solgar oferuje naturalne aminokwasy pochodzenia roślinnego. Aminokwasy w preparacie Solgara występują w „postaci wolnej”, co oznacza, że są lekkostrawne, wchłaniają się najskuteczniej i bezstratnie bezpośrednio do krwiobiegu bez konieczności ich trawienia.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 lub 2 kapsułki) zawiera:

    L-lizyna (chlorowodorek l-lizyny, w wolnej postaci) – 500 mg/1000 mg

     

    Składniki:

    L-lizyna (chlorowodorek l-lizyny, w wolnej postaci), otoczka kapsułki roślinnej (hydroksypropylometyloceluloza), substancja wypełniająca (celuloza mikrokrystaliczna), substancja przeciwzbrylająca (sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 do 2 kapsułek dziennie, najlepiej między posiłkami popijając sokiem lub wodą, lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplementu diety nie należy stosować zamiast zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które chcę uzupełnić dietę w lizynę;
    • Dla osób starszych;
    • Dla wegan.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, soli, skrobi

    cukrów, soli, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Lizyna określna jest w odniesieniu do białka roślinnego występującego w produktach zbożowych, jako aminokwas ograniczający. Przykładowo ryż zawiera niewielką ilość tego aminokwasu, w związku z czym białko w tym produkcie ma niską wartość biologiczną (nie zawiera pełnej puli niezbędnych aminokwasów w odpowiednich ilościach) właśnie z powodu małej ilości lizyny. Dieta wegańska oparta na produktach zbożowych, z pominięciem nasion strączkowych (nieco bogatszych w lizynę), może okazać się uboga w ten cenny aminokwas1.

    • Lizyna jest jednym ze składników potrzebnych do syntezy karnityny, która bierze udział m.in. w metabolizmie tłuszczów2. W badaniu zaobserwowano znacząco niższy poziom karnityny w osoczu osób na diecie wegańskiej w porównaniu do osób spożywających produkty pochodzenia zwierzęcego3. Niższy poziom karnityny wśród wegan powiązany był m.in. z mniejszym spożyciem lizyny w tej grupie.

    • Wyniki badań wskazują, że lizyna (400 mg dziennie) może ułatwiać wchłanianie wapnia w jelitach i jednocześnie zmniejszać jego wydalanie z moczem4.

    • Lizyna jest obecna w kolagenie5 i keratynie wchodzącej w skład włosów6.

    • Badanie przeprowadzone wśród 93 rodzin z Syrii wykazało, że spożywanie przez 3 miesiące wzbogacanych w lizynę (4,2 g na kg mąki pszennej) produktów z pszenicy (pszenica jest naturalnie produktem ubogim w lizynę) wpłynęło na mniejsze wytwarzanie kortyzolu (hormonu stresu) w wyniku reakcji na stresową sytuację w przypadku kobiet7. Zaobserwowano również mniejsze pobudzenie współczulnego układu nerwowego mierzone na podstawie przewodnictwa skóry u mężczyzn. Suplementacja lizyny w ilości 1 g dziennie w grupie 271 osób z Ghany przez okres 16 tygodni wykazała wpływ na samopoczucie osób badanych, przejawiający się m.in. bardziej regularnym wypróżnianiem się oraz lepszym stanem dróg oddechowych w stosunku do grupy przyjmującej placebo8.

  • Charakterystyka

    • L-lizyna w produkcie występują w wolnej postaci i pozyskiwana jest w procesie bakteryjnej fermentacji glukozy pochodzącej z kukurydzy.
    • Lizyna jest niezbędnym aminokwasem egzogennym – organizm człowieka nie potrafi go produkować i musi on być dostarczony wraz z żywnością.

  • Bibliografia

    1. Amino Acids 2018; 50:1685–1695.
    2. Postepy Hig. Med. Dosw. 2005; 59:9-19.
    3. Physiol. Res. 2000; 49(3):399-402.
    4. Nutrition 1992; 8(6):400-405.
    5. Essays Biochem. 2012; 52:113-33.
    6. Clin. Exp. Dermatol. 2002; 27(5):396-404.
    7. Proc. Natl. Acad. Sci. U S A 2004; 101(22):8285-8288.
    8. Am. J. Clin. Nutr. 2010; 92:928–939.
    9. https://www.researchgate.net/publication/316139245_Protein_Structure_and_Function
    10. Sports Med. 2015; 45:93–104.