BADANIA NAUKOWE
• Związki goryczkowe obecne naturalnie w liściach karczocha pobudzają wydzielanie żółci, dzięki czemu ekstrakt z liści tej rośliny może wspomagać trawienie1.
• Spożywanie dziennie 320 mg ekstraktu z liści karczocha (5:1) przez 2 miesiące wpłynęło na istotne zwiększenie liczby osób (z 18% do 39%) oceniających pracę swoich jelit jako prawidłową, co przejawiało się w postaci prawidłowego rytmu wypróżnień3.
• Suplementacja ekstraktem z liści karczocha (4-6:1) w ilości 320 mg dziennie przez 2 miesiące korzystnie wpłynęła na funkcjonowanie układu pokarmowego, na co składało się m.in. odczuwanie większego komfortu w górnej części brzucha związane ze zmniejszeniem skurczów w tym obszarze oraz mniejsze odczucie pełności po posiłku. Zaobserwowano również, związaną z powyższymi elementami, poprawę jakości wykonywania codziennych aktywności3.
• Z badań in vitro przeprowadzonych na komórkach wątroby, komórkach układu odpornościowego oraz in vivo na modelu laboratoryjnym wynika, że związki zawarte w ekstrakcie z liści karczocha (m.in. cynaryna oraz kwas chlorogenowy) wykazywały właściwości antyoksydacyjne. Mechanizm ten polega na pochłanianiu wolnych rodników oraz na hamowaniu utleniania cholesterolu frakcji LDL (utlenione cząsteczki „złego” cholesterolu mają większą zdolność przyczepiania się do ściany tętnic)1. Związki fenolowe obecne w liściach karczocha wykazują w badaniach in vitro działanie ochronne4 i regeneracyjne5 na komórki wątroby.
• Badania przedstawiają mechanizm pośredniego hamowania wytwarzania cholesterolu wewnątrz organizmu przez związek aktywny występujący naturalnie w karczochu – luteolinę. Produkcja cholesterolu jest stymulowana przez insulinę, luteolina z kolei hamuje biosyntezę cholesterolu przez insulinę6.
• Spożywanie ekstraktu z liści karczocha w ilości 500 mg dziennie przez 8 tygodni wpłynęło na regulację poziomu cholesterolu całkowitego, a także cholesterolu frakcji LDL („złego” cholesterolu) i frakcji HDL („dobrego” cholesterolu)7.