Babka Płesznik to pospolita roślina, z której nasion otrzymuje się duże ilości błonnika pokarmowego (głównie nierozpuszczalnego). Farmakopea Polska III wydana w roku 1956 wprowadziła ten surowiec do zestawu leków roślinnych. Praktycznie jednak Babka Płesznik nie doczekała się w Polsce szerokiego upowszechnienia i uznania, na jakie zasługuje.
W krajach Europy południowo-zachodniej Babka Płesznik jest stosowana w ziołolecznictwie jako środek powlekający ochronną warstwą błony śluzowe układu pokarmowego. Zalecany jest tam osobom starszym, kobietom ciężarnym, a także dzieciom.
Mechanizm działania Babki Płesznik polega na pęcznieniu jej łusek w obecności wody i wydzielaniu przez nie znacznych ilości śluzu. Doświadczenia wykazały, że zawartość śluzu w łuskach wynosi ok. 10-12%1. Łuski nasion babki płesznik są naturalnym źródłem błonnika (zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego). Obecność wody pozwala na zwiększenie ich objętości, co w konsekwencji pobudza perystaltykę jelit, a śluzowata konsystencja ułatwia wydalanie mas kałowych1.
Składniki
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:
Sproszkowany błonnik z łusek babki płesznik – 1000 mg
Składniki:
sproszkowany błonnik z łusek babki płesznik, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.
Sposób użycia
Osoby dorosłe 2 kapsułki dziennie, każdorazowo popijając szklanką płynu (250 ml) lub według wskazań lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Dla kogo
• Dla osób, które szukają wsparcia pracy układu pokarmowego;
• Dla osób, które chcą uzupełnić codzienną dietę w dodatkową porcję błonnika.
Nie zawiera
produkt bezglutenowy
pszenicy
cukrów, soli, skrobi
produktów mlecznych
drożdży
soi
sztucznych substancji przedłużających trwałość
aromatów, barwników
substancji słodzących
Badania i oświadczenia zdrowotne
BADANIA NAUKOWE
• Zawartość śluzu w łuskach babki wynosi ok. 10-12%. W obecności wody łuski babki płesznik pęcznieją, co prowadzi do pobudzenia perystaltyki jelit. Dodatkowo, śluzowata konsystencja napęczniałych łusek ułatwia wydalanie mas kałowych1.
• Błonnik z łusek babki płesznik spożywany codziennie w ilości 7 g przez 6 dni jest zdolny do zatrzymywania wody w jelicie cienkim, zwiększając tym samym ilość wody dostającej się do jelita grubego. Powoduje to zmiękczenie mas kałowych i przyspieszone przemieszczanie się ich w jelicie grubym, co prowadzi do częstszych i łatwiejszych wypróżnień2.
• Wyniki badań klinicznych z wykorzystaniem błonnika z łusek babki płesznik sugerują, że jego stosowanie przy odpowiedniej porcji powoduje zmianę w liczebności konkretnych szczepów bakterii, zamieszkujących jelito grube. Zmiany te są wyraźniejsze u osób z dyskomfortem trawiennym – zwiększa się znacząco liczba bakterii komensalnych (takich, których obecność może przynosić korzyści skolonizowanemu organizmowi) jak Phascolarctobacterium i Faecalibacterium3. Obecność szczepów tych bakterii w odpowiedniej ilości w jelicie jest wiązana z krótszym czasem przemieszczania się mas kałowych, a także z luźniejszą konsystencją stolca4.
Charakterystyka
• Babka płesznik jest rośliną z rodziny babkowatych Plantago, pochodzącą z rejonu Morza Śródziemnego.
• Uprawiana ze względu na nasiona, które zawierają duże ilości błonnika i śluzu1.
• Wysoka zawartość błonnika (1 g) w porcji dziennej (2 kapsułki).