Błonnik z łusek babki płesznik 500 mg

Kapsułki 200 sztuk

  • Dla osób, które szukają wsparcia pracy układu pokarmowego.
  • Dla osób, które chcą uzupełnić codzienną dietę w dodatkową porcję błonnika.
  • Produkt nie zawiera cukru, soli, skrobi
  • Suplement diety

2 dziennie Bezglutenowy, Bezmleczny, Halal, Koszerny, Wegański, Wegetariański

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • Babka Płesznik to pospolita roślina, z której nasion otrzymuje się duże ilo­ści błonnika pokarmowego (głównie nierozpuszczalnego). Farmakopea Polska III wydana w roku 1956 wprowadziła ten surowiec do zestawu le­ków roślinnych. Praktycznie jednak Babka Płesznik nie doczekała się w Pol­sce szerokiego upowszechnienia i uznania, na jakie zasługuje.

    W krajach Europy południowo-zachodniej Babka Płesznik jest stosowa­na w ziołolecznictwie jako środek powlekający ochronną warstwą błony śluzowe układu pokarmowego. Zalecany jest tam osobom starszym, kobietom ciężarnym, a także dzieciom.

    Mechanizm działania Babki Płesznik polega na pęcznieniu jej łusek w obecności wody i wydzielaniu przez nie znacznych ilości śluzu. Doświadczenia wykazały, że zawartość śluzu w łuskach wy­nosi ok. 10-12%.* Łuski nasion babki płesznik są naturalnym źródłem błonnika (zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego). Obecność wody pozwala na zwiększenie ich objętości, co w konsekwencji pobudza perystaltykę jelit, a śluzowata konsy­stencja ułatwia wydalanie mas kałowych.*

    *Dominika Król. Babka płesznik ( Plantago psyllium L.) – wartościowa roślina lecznicza. „Postępy Fitoterapii”. 4, s. 256-259, 2009.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe dwie (2) kapsułki dziennie, każdorazowo popijając szklanką płynu (250 ml) lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów, barwników.

     

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:

    Sproszkowany Błonnik z Łusek Babki Płesznik – 1000 mg

    Składniki:

    Sproszkowany Błonnik z Łusek Babki Płesznik, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.

  • BADANIA NAUKOWE
    • Zawartość śluzu w łuskach babki wynosi ok. 10-12%. W obecności wody łuski babki płesznik pęcznieją, co prowadzi do pobudzenia perystaltyki jelit. Dodatkowo, śluzowata konsystencja napęczniałych łusek ułatwia wydalanie mas kałowych1.

    • Błonnik z łusek babki płesznik spożywany codziennie w ilości 7 g przez 6 dni jest zdolny do zatrzymywania wody w jelicie cienkim, zwiększając tym samym ilość wody dostającej się do jelita grubego. Powoduje to zmiękczenie mas kałowych i przyspieszone przemieszczanie się ich w jelicie grubym, co prowadzi do częstszych i łatwiejszych wypróżnień2.

    • Wyniki badań klinicznych z wykorzystaniem błonnika z łusek babki płesznik sugerują, że jego stosowanie przy odpowiedniej porcji powoduje zmianę w liczebności konkretnych szczepów bakterii, zamieszkujących jelito grube. Zmiany te są wyraźniejsze u osób z dyskomfortem trawiennym – zwiększa się znacząco liczba bakterii komensalnych (takich, których obecność może przynosić korzyści skolonizowanemu organizmowi) jak Phascolarctobacterium i Faecalibacterium3. Obecność szczepów tych bakterii w odpowiedniej ilości w jelicie jest wiązana z krótszym czasem przemieszczania się mas kałowych, a także z luźniejszą konsystencją stolca4.

    1. Postępy Fitoterapii 2009; 4:256-259.
    2. Int. J. Mol. Sci. 2019; 20:433.
    3. Neurogastroenterol. Motil. 2018; 30(9):e13400.
    4. Gut. 2016; 65:540–542.

  • Opis produktu

    Babka Płesznik to pospolita roślina, z której nasion otrzymuje się duże ilo­ści błonnika pokarmowego (głównie nierozpuszczalnego). Farmakopea Polska III wydana w roku 1956 wprowadziła ten surowiec do zestawu le­ków roślinnych. Praktycznie jednak Babka Płesznik nie doczekała się w Pol­sce szerokiego upowszechnienia i uznania, na jakie zasługuje.

    W krajach Europy południowo-zachodniej Babka Płesznik jest stosowa­na w ziołolecznictwie jako środek powlekający ochronną warstwą błony śluzowe układu pokarmowego. Zalecany jest tam osobom starszym, kobietom ciężarnym, a także dzieciom.

    Mechanizm działania Babki Płesznik polega na pęcznieniu jej łusek w obecności wody i wydzielaniu przez nie znacznych ilości śluzu. Doświadczenia wykazały, że zawartość śluzu w łuskach wy­nosi ok. 10-12%.* Łuski nasion babki płesznik są naturalnym źródłem błonnika (zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego). Obecność wody pozwala na zwiększenie ich objętości, co w konsekwencji pobudza perystaltykę jelit, a śluzowata konsy­stencja ułatwia wydalanie mas kałowych.*

    *Dominika Król. Babka płesznik ( Plantago psyllium L.) – wartościowa roślina lecznicza. „Postępy Fitoterapii”. 4, s. 256-259, 2009.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe dwie (2) kapsułki dziennie, każdorazowo popijając szklanką płynu (250 ml) lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów, barwników.

     

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:

    Sproszkowany Błonnik z Łusek Babki Płesznik – 1000 mg

    Składniki:

    Sproszkowany Błonnik z Łusek Babki Płesznik, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE
    • Zawartość śluzu w łuskach babki wynosi ok. 10-12%. W obecności wody łuski babki płesznik pęcznieją, co prowadzi do pobudzenia perystaltyki jelit. Dodatkowo, śluzowata konsystencja napęczniałych łusek ułatwia wydalanie mas kałowych1.

    • Błonnik z łusek babki płesznik spożywany codziennie w ilości 7 g przez 6 dni jest zdolny do zatrzymywania wody w jelicie cienkim, zwiększając tym samym ilość wody dostającej się do jelita grubego. Powoduje to zmiękczenie mas kałowych i przyspieszone przemieszczanie się ich w jelicie grubym, co prowadzi do częstszych i łatwiejszych wypróżnień2.

    • Wyniki badań klinicznych z wykorzystaniem błonnika z łusek babki płesznik sugerują, że jego stosowanie przy odpowiedniej porcji powoduje zmianę w liczebności konkretnych szczepów bakterii, zamieszkujących jelito grube. Zmiany te są wyraźniejsze u osób z dyskomfortem trawiennym – zwiększa się znacząco liczba bakterii komensalnych (takich, których obecność może przynosić korzyści skolonizowanemu organizmowi) jak Phascolarctobacterium i Faecalibacterium3. Obecność szczepów tych bakterii w odpowiedniej ilości w jelicie jest wiązana z krótszym czasem przemieszczania się mas kałowych, a także z luźniejszą konsystencją stolca4.

    1. Postępy Fitoterapii 2009; 4:256-259.
    2. Int. J. Mol. Sci. 2019; 20:433.
    3. Neurogastroenterol. Motil. 2018; 30(9):e13400.
    4. Gut. 2016; 65:540–542.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły