Błonnik

Kapsułki 120 sztuk

  • Dla osób, które szukają wsparcia pracy układu pokarmowego.
  • Dla osób, które chcą uzupełnić codzienną dietę w dodatkową porcję błonnika.
  • Produkt nie zawiera cukru, soli i skrobi
  • Suplement diety

2 do 6 kapsułek dziennie Bezmleczny, Wegański, Wegetariański

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • Każda kapsułka to bogactwo naturalnych sproszkowanych błonników. Taka postać pozwala na zażywanie preparatu w dowolny sposób. Kapsuł­ki można połykać lub rozpuszczać w kefirze, jogurcie lub w szklance do­wolnego płynu. Zawartość kapsułki można nawet dosypać do sałatki lub surówki, traktując jako dodatkową porcję błonnika. Ta zaleta jest niezwy­kle cenna dla osób mających problemy z połykaniem kapsułek czy tabletek.

    W zestawie błonników w produkcie firmy Solgar 40% całej mieszaniny stanowi błonnik nie­rozpuszczalny w wodzie (mielone nasiona lnu i łuski babki płesznik), nato­miast 60% to błonnik rozpuszczalny w wodzie (pektyna z jabłek, pektyna z grejpfruta, otręby owsiane).

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe dwie (2) do sześciu (6) kapsułek dziennie. Dawkę tę należy podzielić tak, aby produkt przyjmowany był w ciągu całego dnia. Popić każdorazowo szklanką płynu. Zażywać między posiłkami lub stosować według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt nie zawiera: soi, drożdży, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów i barwników.
    Produkt zawiera gluten.

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2, 3, 4, 5 lub 6 kapsułek) zawiera:

    Formuła wielobłonnikowa – 1000 mg/1500 mg/2000 mg/2500 mg/3000 mg

    zawiera:

    Sproszkowane błonniki rozpuszczalne:

    Otręby owsiane (zawierają gluten) – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg

    Pektyna jabłkowa – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg

    Pektyna grejpfrutowa – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg

    Sproszkowane błonniki nierozpuszczalne:

    Zmielone siemię lniane – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg

    Łuski babki płesznik – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg

    Składniki:

    formuła wielobłonnikowa zawiera: sproszkowane błonniki rozpuszczalne: otręby owsiane (zawierają gluten), pektyna jabłkowa, pektyna grejpfrutowa; sproszkowane błonniki nierozpuszczalne: zmielone siemię lniane, łuski babki płesznik; substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, roślinny stearynian magnezu.

  • BADANIA NAUKOWE
    • Błonnik to mieszanina substancji polisacharydowych (wielocukrów takich jak celuloza, pektyny, gumy), które naturalnie występują w produktach spożywczych, ale nie są trawione ani wchłaniane w jelicie człowieka1.

    • Błonniki mogą być:
    • rozpuszczalne – rozpuszczają się w wodzie tworząc kleistą zawiesinę. Niektóre z nich podlegają fermentacji w jelicie przez mikroflorę jelitową, z wytworzeniem gazów i różnych produktów pośrednich, takich jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Rezultaty badań przeprowadzanych głównie na modelach laboratoryjnych wskazują, że kwasy te mogą brać udział w regulacji apetytu oraz homeostazy energetycznej organizmu2,
    • nierozpuszczalne – nie rozpuszczają się w wodzie. Dzięki temu wypełniają światło jelita, pobudzając ruchy perystaltyczne, co przyspiesza przesuwanie treści pokarmowej3.

    • Błonniki dzielone są także ze względu na pochodzenie4:
    • błonnik endogenny (błonnik pokarmowy) – błonnik, który znajduje się naturalnie w spożywanej żywności,
    • błonnik funkcjonalny – błonnik, który został wyekstrahowany z żywności lub zsyntetyzowany i jest dodawany do produkowanej żywności albo stosowany oddzielnie np. w suplementach diety.

    • Metaanaliza badań, w których porównywane były grupy osób spożywających różne rodzaje błonnika (w ilościach od 2,5 g do 14 g dziennie) bądź placebo wykazała, że w grupach, w których dieta była uzupełniona w błonnik występowała zwiększona częstotliwość wypróżniania w tygodniu, co przekładało się na komfort trawienny odczuwany przez osoby biorące udział w badaniu5.

    1. Codex Alimentarius 2008; str. 46.
    2. Int. J. Obes. 2015; 39:1331-1338.
    3. J. Acad. Nutr. Diet. 2017; 117(2):251-264.
    4. Am. Soc. Nutr. Adv. Nutr. 2011; 2(2):151-152.
    5. World J. Gastroenterol. 2012; 18(48):7378-7383.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Błonnik owsiany przyczynia się do zwiększenia masy kału.

  • Opis produktu

    Każda kapsułka to bogactwo naturalnych sproszkowanych błonników. Taka postać pozwala na zażywanie preparatu w dowolny sposób. Kapsuł­ki można połykać lub rozpuszczać w kefirze, jogurcie lub w szklance do­wolnego płynu. Zawartość kapsułki można nawet dosypać do sałatki lub surówki, traktując jako dodatkową porcję błonnika. Ta zaleta jest niezwy­kle cenna dla osób mających problemy z połykaniem kapsułek czy tabletek.

    W zestawie błonników w produkcie firmy Solgar 40% całej mieszaniny stanowi błonnik nie­rozpuszczalny w wodzie (mielone nasiona lnu i łuski babki płesznik), nato­miast 60% to błonnik rozpuszczalny w wodzie (pektyna z jabłek, pektyna z grejpfruta, otręby owsiane).

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe dwie (2) do sześciu (6) kapsułek dziennie. Dawkę tę należy podzielić tak, aby produkt przyjmowany był w ciągu całego dnia. Popić każdorazowo szklanką płynu. Zażywać między posiłkami lub stosować według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt nie zawiera: soi, drożdży, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów i barwników.
    Produkt zawiera gluten.

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2, 3, 4, 5 lub 6 kapsułek) zawiera:

    Formuła wielobłonnikowa – 1000 mg/1500 mg/2000 mg/2500 mg/3000 mg

    zawiera:

    Sproszkowane błonniki rozpuszczalne:

    Otręby owsiane (zawierają gluten) – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg

    Pektyna jabłkowa – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg

    Pektyna grejpfrutowa – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg

    Sproszkowane błonniki nierozpuszczalne:

    Zmielone siemię lniane – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg

    Łuski babki płesznik – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg

    Składniki:

    formuła wielobłonnikowa zawiera: sproszkowane błonniki rozpuszczalne: otręby owsiane (zawierają gluten), pektyna jabłkowa, pektyna grejpfrutowa; sproszkowane błonniki nierozpuszczalne: zmielone siemię lniane, łuski babki płesznik; substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, roślinny stearynian magnezu.

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE
    • Błonnik to mieszanina substancji polisacharydowych (wielocukrów takich jak celuloza, pektyny, gumy), które naturalnie występują w produktach spożywczych, ale nie są trawione ani wchłaniane w jelicie człowieka1.

    • Błonniki mogą być:
    • rozpuszczalne – rozpuszczają się w wodzie tworząc kleistą zawiesinę. Niektóre z nich podlegają fermentacji w jelicie przez mikroflorę jelitową, z wytworzeniem gazów i różnych produktów pośrednich, takich jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Rezultaty badań przeprowadzanych głównie na modelach laboratoryjnych wskazują, że kwasy te mogą brać udział w regulacji apetytu oraz homeostazy energetycznej organizmu2,
    • nierozpuszczalne – nie rozpuszczają się w wodzie. Dzięki temu wypełniają światło jelita, pobudzając ruchy perystaltyczne, co przyspiesza przesuwanie treści pokarmowej3.

    • Błonniki dzielone są także ze względu na pochodzenie4:
    • błonnik endogenny (błonnik pokarmowy) – błonnik, który znajduje się naturalnie w spożywanej żywności,
    • błonnik funkcjonalny – błonnik, który został wyekstrahowany z żywności lub zsyntetyzowany i jest dodawany do produkowanej żywności albo stosowany oddzielnie np. w suplementach diety.

    • Metaanaliza badań, w których porównywane były grupy osób spożywających różne rodzaje błonnika (w ilościach od 2,5 g do 14 g dziennie) bądź placebo wykazała, że w grupach, w których dieta była uzupełniona w błonnik występowała zwiększona częstotliwość wypróżniania w tygodniu, co przekładało się na komfort trawienny odczuwany przez osoby biorące udział w badaniu5.

    1. Codex Alimentarius 2008; str. 46.
    2. Int. J. Obes. 2015; 39:1331-1338.
    3. J. Acad. Nutr. Diet. 2017; 117(2):251-264.
    4. Am. Soc. Nutr. Adv. Nutr. 2011; 2(2):151-152.
    5. World J. Gastroenterol. 2012; 18(48):7378-7383.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Błonnik owsiany przyczynia się do zwiększenia masy kału.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły