
Błonnik
Kapsułki 120 sztuk
- Dla osób, które szukają wsparcia pracy układu pokarmowego.
- Dla osób, które chcą uzupełnić codzienną dietę w dodatkową porcję błonnika.
- Produkt nie zawiera cukru, soli i skrobi
- Suplement diety
2 do 6 kapsułek dziennie Bezmleczny, Wegański, Wegetariański
UDOSTĘPNIJ: Facebook Messenger Messenger Twitter Pinterest E-mail
-
Opis produktu
-
Składniki
-
Badania i oświadczenia zdrowotne
-
Inne produkty z tej kategorii
-
Polecane artykuły
-
Każda kapsułka to bogactwo naturalnych sproszkowanych błonników. Taka postać pozwala na zażywanie preparatu w dowolny sposób. Kapsułki można połykać lub rozpuszczać w kefirze, jogurcie lub w szklance dowolnego płynu. Zawartość kapsułki można nawet dosypać do sałatki lub surówki, traktując jako dodatkową porcję błonnika. Ta zaleta jest niezwykle cenna dla osób mających problemy z połykaniem kapsułek czy tabletek.
W zestawie błonników w produkcie firmy Solgar 40% całej mieszaniny stanowi błonnik nierozpuszczalny w wodzie (mielone nasiona lnu i łuski babki płesznik), natomiast 60% to błonnik rozpuszczalny w wodzie (pektyna z jabłek, pektyna z grejpfruta, otręby owsiane).
SPOSÓB UŻYCIA
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe dwie (2) do sześciu (6) kapsułek dziennie. Dawkę tę należy podzielić tak, aby produkt przyjmowany był w ciągu całego dnia. Popić każdorazowo szklanką płynu. Zażywać między posiłkami lub stosować według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
INFORMACJE DODATKOWE
Produkt nie zawiera: soi, drożdży, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów i barwników.
Produkt zawiera gluten. -
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2, 3, 4, 5 lub 6 kapsułek) zawiera:
Formuła wielobłonnikowa – 1000 mg/1500 mg/2000 mg/2500 mg/3000 mg
zawiera:
Sproszkowane błonniki rozpuszczalne:
Otręby owsiane (zawierają gluten) – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg
Pektyna jabłkowa – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg
Pektyna grejpfrutowa – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg
Sproszkowane błonniki nierozpuszczalne:
Zmielone siemię lniane – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg
Łuski babki płesznik – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg
Składniki:
formuła wielobłonnikowa zawiera: sproszkowane błonniki rozpuszczalne: otręby owsiane (zawierają gluten), pektyna jabłkowa, pektyna grejpfrutowa; sproszkowane błonniki nierozpuszczalne: zmielone siemię lniane, łuski babki płesznik; substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, roślinny stearynian magnezu.
-
BADANIA NAUKOWE
• Błonnik to mieszanina substancji polisacharydowych (wielocukrów takich jak celuloza, pektyny, gumy), które naturalnie występują w produktach spożywczych, ale nie są trawione ani wchłaniane w jelicie człowieka1.• Błonniki mogą być:
• rozpuszczalne – rozpuszczają się w wodzie tworząc kleistą zawiesinę. Niektóre z nich podlegają fermentacji w jelicie przez mikroflorę jelitową, z wytworzeniem gazów i różnych produktów pośrednich, takich jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Rezultaty badań przeprowadzanych głównie na modelach laboratoryjnych wskazują, że kwasy te mogą brać udział w regulacji apetytu oraz homeostazy energetycznej organizmu2,
• nierozpuszczalne – nie rozpuszczają się w wodzie. Dzięki temu wypełniają światło jelita, pobudzając ruchy perystaltyczne, co przyspiesza przesuwanie treści pokarmowej3.• Błonniki dzielone są także ze względu na pochodzenie4:
• błonnik endogenny (błonnik pokarmowy) – błonnik, który znajduje się naturalnie w spożywanej żywności,
• błonnik funkcjonalny – błonnik, który został wyekstrahowany z żywności lub zsyntetyzowany i jest dodawany do produkowanej żywności albo stosowany oddzielnie np. w suplementach diety.• Metaanaliza badań, w których porównywane były grupy osób spożywających różne rodzaje błonnika (w ilościach od 2,5 g do 14 g dziennie) bądź placebo wykazała, że w grupach, w których dieta była uzupełniona w błonnik występowała zwiększona częstotliwość wypróżniania w tygodniu, co przekładało się na komfort trawienny odczuwany przez osoby biorące udział w badaniu5.
1. Codex Alimentarius 2008; str. 46.
2. Int. J. Obes. 2015; 39:1331-1338.
3. J. Acad. Nutr. Diet. 2017; 117(2):251-264.
4. Am. Soc. Nutr. Adv. Nutr. 2011; 2(2):151-152.
5. World J. Gastroenterol. 2012; 18(48):7378-7383.OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Błonnik owsiany przyczynia się do zwiększenia masy kału.
-
Advanced 40+ Acidophilus
Advanced Multi-Billion Dophilus
Błonnik z łusek babki płesznik 500 mg
Bromelaina 1000 GDU ze świeżych ananasów
-
16 nieznanych faktów o niezwykłym układzie trawienia
Jak uniknąć nadwagi przez święta?
10 sposobów by jeść zdrowiej
-
Opis produktu
Każda kapsułka to bogactwo naturalnych sproszkowanych błonników. Taka postać pozwala na zażywanie preparatu w dowolny sposób. Kapsułki można połykać lub rozpuszczać w kefirze, jogurcie lub w szklance dowolnego płynu. Zawartość kapsułki można nawet dosypać do sałatki lub surówki, traktując jako dodatkową porcję błonnika. Ta zaleta jest niezwykle cenna dla osób mających problemy z połykaniem kapsułek czy tabletek.
W zestawie błonników w produkcie firmy Solgar 40% całej mieszaniny stanowi błonnik nierozpuszczalny w wodzie (mielone nasiona lnu i łuski babki płesznik), natomiast 60% to błonnik rozpuszczalny w wodzie (pektyna z jabłek, pektyna z grejpfruta, otręby owsiane).
SPOSÓB UŻYCIA
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe dwie (2) do sześciu (6) kapsułek dziennie. Dawkę tę należy podzielić tak, aby produkt przyjmowany był w ciągu całego dnia. Popić każdorazowo szklanką płynu. Zażywać między posiłkami lub stosować według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
INFORMACJE DODATKOWE
Produkt nie zawiera: soi, drożdży, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów i barwników.
Produkt zawiera gluten. -
Składniki
Główne składniki:
Składniki:
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2, 3, 4, 5 lub 6 kapsułek) zawiera:
Formuła wielobłonnikowa – 1000 mg/1500 mg/2000 mg/2500 mg/3000 mg
zawiera:
Sproszkowane błonniki rozpuszczalne:
Otręby owsiane (zawierają gluten) – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg
Pektyna jabłkowa – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg
Pektyna grejpfrutowa – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg
Sproszkowane błonniki nierozpuszczalne:
Zmielone siemię lniane – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg
Łuski babki płesznik – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg
Składniki:
formuła wielobłonnikowa zawiera: sproszkowane błonniki rozpuszczalne: otręby owsiane (zawierają gluten), pektyna jabłkowa, pektyna grejpfrutowa; sproszkowane błonniki nierozpuszczalne: zmielone siemię lniane, łuski babki płesznik; substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, roślinny stearynian magnezu.
For detailed nutritional information, please check the label
-
Badania i oświadczenia zdrowotne
BADANIA NAUKOWE
• Błonnik to mieszanina substancji polisacharydowych (wielocukrów takich jak celuloza, pektyny, gumy), które naturalnie występują w produktach spożywczych, ale nie są trawione ani wchłaniane w jelicie człowieka1.• Błonniki mogą być:
• rozpuszczalne – rozpuszczają się w wodzie tworząc kleistą zawiesinę. Niektóre z nich podlegają fermentacji w jelicie przez mikroflorę jelitową, z wytworzeniem gazów i różnych produktów pośrednich, takich jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Rezultaty badań przeprowadzanych głównie na modelach laboratoryjnych wskazują, że kwasy te mogą brać udział w regulacji apetytu oraz homeostazy energetycznej organizmu2,
• nierozpuszczalne – nie rozpuszczają się w wodzie. Dzięki temu wypełniają światło jelita, pobudzając ruchy perystaltyczne, co przyspiesza przesuwanie treści pokarmowej3.• Błonniki dzielone są także ze względu na pochodzenie4:
• błonnik endogenny (błonnik pokarmowy) – błonnik, który znajduje się naturalnie w spożywanej żywności,
• błonnik funkcjonalny – błonnik, który został wyekstrahowany z żywności lub zsyntetyzowany i jest dodawany do produkowanej żywności albo stosowany oddzielnie np. w suplementach diety.• Metaanaliza badań, w których porównywane były grupy osób spożywających różne rodzaje błonnika (w ilościach od 2,5 g do 14 g dziennie) bądź placebo wykazała, że w grupach, w których dieta była uzupełniona w błonnik występowała zwiększona częstotliwość wypróżniania w tygodniu, co przekładało się na komfort trawienny odczuwany przez osoby biorące udział w badaniu5.
1. Codex Alimentarius 2008; str. 46.
2. Int. J. Obes. 2015; 39:1331-1338.
3. J. Acad. Nutr. Diet. 2017; 117(2):251-264.
4. Am. Soc. Nutr. Adv. Nutr. 2011; 2(2):151-152.
5. World J. Gastroenterol. 2012; 18(48):7378-7383.OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Błonnik owsiany przyczynia się do zwiększenia masy kału.
- Inne produkty z tej kategorii
- Polecane artykuły