Zaawansowana Formuła Antyoksydacyjna

Kapsułki 60 sztuk

  • Dla osób, które potrzebują wsparcia antyoksydacyjnego.
  • Suplement diety

1 kapsułka Bezglutenowy, Bezmleczny, Wegański, Wegetariański

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • Zaawansowana Formuła Antyoksydacyjna to suplement diety, który pomaga w utrzymaniu równowagi oksydacyjnej w organizmie. Starannie wybrane witaminy i minerały są wzbogacone między innymi o ekstrakty z liści zielonej herbaty, winorośli właściwej i kory sosny nadmorskiej (Pycnogenol®).

    W organizmie człowieka podczas oddychania, trawienia, ćwiczeń, a nawet snu powstają reaktywne formy tlenu oraz wolne rodniki. Pojawiają się one także w wyniku stresu emocjonalnego, promieniowania UV czy smogu (zanieczyszczenia powietrza). Cząsteczki tego typu w nadmiarze mogą powodować zniszczenia w strukturach komórkowych, białkach oraz kwasach nukleinowych [1].

    Aby zrównoważyć działanie tych cząsteczek warto zadbać o obecność w diecie substancji pełniących rolę przeciwutleniaczy. W ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym pomagają witaminy B2, C, E oraz cynk, miedź, mangan i selen. Wszystkie te składniki znajdują się w produkcie firmy Solgar.

    Nasze holistyczne podejście do suplementacji sprawia, że formuła uwzględnia aminokwasy (L-cysteina, tauryna, L-glutation). Aby dodatkowo wzbogacić produkt, dodano spirulinę oraz ekstrakty z miłorzębu japońskiego, ostropestu plamistego i gotu kola.

    1. Pol Merkur Lekarski. 2020 Apr 22; 48(284):124-127.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Sposób użycia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta i zdrowy tryb życia są ważne.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące, osoby zażywające lek, planujące jakiekolwiek procedury medyczne lub chirurgiczne lub osoby chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    Nie spożywać innych suplementów diety zawierających mangan.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów.
    Niska zawartość cukrów.

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Witamina C (L-askrobinian wapnia) – 250 mg (313% RWS*)

    Witamina E (bursztynian D-alfa tokoferylu) – 67 mg (559% RWS*)

    L-cysteina (jako HCl) – 50 mg

    Sproszkowana baza roślinna – 25 mg
    w tym:
    spirulina – 10 mg,
    ekstrakt z liści miłorzębu japońskiego – 5 mg,
    ekstrakt z nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum) – 5 mg,
    ekstrakt z gotu kola (Centella asiatica) – 5 mg

    Tauryna – 25 mg

    Cynk (diglicynian cynku) – 5 mg (50% RWS*)

    Kompleks roślinny – 25 mg
    w tym:
    ekstrakt z liści zielonej herbaty (Camellia sinensis) (standaryzowany na zawartość polifenoli – 7,5 mg),
    ekstrakt z winorośli właściwej (Vitis vinifera),
    ekstrakt z sosny nadmorskiej (Pinus pinaster) – Pycnogenol ® (standaryzowany na zawartość procyjanidyn – 1,5 mg)

    L-glutation – 12,5 mg

    Mangan (diglicynian manganu) – 2 mg (100% RWS*)

    Witamina B2 (ryboflawina) – 3 mg (215% RWS*)

    Sproszkowany ekstrakt z dzikiej róży (4:1) – 13 mg

    Mieszanina tokoferoli – 10 mg

    Miedź (glicynian miedzi) – 0,5 mg (50% RWS*)

    Naturalny Beta-karoten – 2,25 mg

    Witamina A (2500 IU, palmitynian retinylu) – 375,5 μg (47% RWS*)

    Mieszanina karotenoidów – 6 μg

    Selen (L-selnometionina) – 25 μg (46% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    witamina C (L-askrobinian wapnia), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancja wypełniająca: celuloza; skrobia grochowa, substancje wypełniające: alginian sodu, guma arabska, fosforany wapnia, kwas cytrynowy; maltodekstryna, witamina E (bursztynian D-alfa tokoferylu), L-Cysteina (jako HCl), substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu; sproszkowana baza roślinna: spirulina, ekstrakt z liści miłorzębu japońskiego, ekstrakt z nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum), ekstrakt z gotu kola (Centella asiatica); tauryna, cynk (diglicynian cynku†), kompleks roślinny: ekstrakt z liści zielonej herbaty (Camellia sinensis), ekstrakt z winorośli właściwej(Vitis vinifera), ekstrakt z sosny nad morskiej (Pinus pinaster) – Pycnogenol®; L-glutation, mangan (diglicynian manganu†), witamina B2 (ryboflawina), sproszkowany ekstrakt z dzikiej róży (4:1), mieszanina tokoferoli, miedź (glicynian miedzi), naturalny beta-karoten, witamina A (palmitynian retinylu), mieszanina karotenoidów, selen (L-selnometionina).

    Albion Laboratories, Inc.
    Pycnogenol® jest zarejestrowanym znakiem towarowym Horphag Research Management S.A. Produkt jest chroniony patentami USA oraz międzynarodowymi patentami.

  • BADANIA NAUKOWE
    • Glutation (GSH) zbudowany jest z glicyny, cysteiny oraz kwasu glutaminowego i jest endogennym składnikiem metabolizmu komórkowego1. Wytwarzany jest w wątrobie po spożyciu odpowiednich aminokwasów i pokarmów zawierających siarkę2. Glutation pełni rolę m.in. przeciwutleniaczacza (jako zmiatacz reaktywnych form tlenu) oraz regeneratora witaminy E i karotenoidów2, a także jest kofaktorem enzymów przeciwutleniających3 (czyli związkiem potrzebnym do przeprowadzenia konkretnej reakcji chemicznej).

    • Cysteina jest prekursorem powstawania m.in. glutationu i tauryny4. Może pełnić rolę przeciwutleniacza w szybko utleniającej się emulsji lipidowej5.

    • Tauryna jest siarkowym aminokwasem, który naturalnie najczęściej występuje w dużych ilościach w oczach ssaków, a najwięcej jest go w siatkówce oka6. Chociaż taurynę można syntezować endogennie, głównym jej źródłem jest dieta (m.in. mięso, owoce morza, ryby). Tauryna jest metabolizowana głównie z L-metioniny i/lub L-cysteiny, a w badaniach in vitro wykazano, że dzięki obecności grupy sulfonowej może bezpośrednio przeciwdziałać wytwarzaniu reaktywnych form tlenu6.

    • Zieloną herbatę pozyskuje się z Camellia sinensis, a obecne w niej polifenole to głównie związki odpowiedzialne za jej właściwości m.in. przeciwutleniające7.

    • Pycnogenol® to standaryzowany ekstrakt roślinny otrzymywany z kory francuskiej sosny nadmorskiej Pinus pinaster, która rośnie na wybrzeżu południowo-zachodniej Francji8. Składniki Pycnogenolu® to przede wszystkim procyjanidyny składające się z podjednostek katechiny i epikatechiny o różnych długościach łańcuchów. Wśród innych składników naturalnie występujących znajdują się monomery polifenolowe, kwasy fenolowe lub cynamonowe i ich glikozydy oraz taksyfoliny. Pycnogenol® w odpowiednich ilościach wykazuje działanie antyoksydacyjne i co więcej – stwierdzono jego większe działanie biologiczne jako mieszanina niż jako jego oczyszczone składniki pojedyncze8. Badania mechanizmów komórkowych wykazały, że Pycnogenol® posiada silne działanie zmiatania wolnych rodników wobec reaktywnych form tlenu i azotu, a także posiada zdolność do regeneracji rodnika askorbylowego oraz ochrony endogennej witaminy E i glutationu przed stresem oksydacyjnym9.

    1. P. Wexler, Encyclopedia of Toxicology (Third Edition), Academic Press, 2014, str. 751.
    2. D. Rakel, Integrative Medicine, Elsevier, 2018, str. 838-848.
    3. L. R. Johnson, Physiology of the Gastrointestinal Tract, Vol. 2, Academic Press, 2006, str. 1483-1504.
    4. Antioxidants 2017; 6:62.
    5. J. Food Science 1980; 45(5):1223-1227.
    6.
    V. R. Preedy, Handbook of Nutrition, Diet and Eye, Academic Press, 2014, str. 505-513.
    7.
    V. R. Preedy, Tea in Health and Disease Prevention, Academic Press, 2013, str. 19-31.
    8.
    Fitoterapia 2010; 81:724-736.
    9.
    Free Radic. Bio. Med. 1999, 27(5-6):704-724.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Cynk, miedź, mangan, selen, witamina B2, witamina C i witamina E pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Cynk, mangan, selen, witamina A i witamina C pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Cynk pomaga w prawidłowej syntezie DNA i białka.

    • Cynk, witamina A i witamina B2 pomagają zachować zdrową skórę.

    • Cynk i mangan pomagają w utrzymaniu zdrowych kości.

    • Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej.

    • Cynk, witamina A i witamina B2 przyczyniają się do utrzymania prawidłowego widzenia.

    • Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu witaminy A, węglowodanów, kwasów tłuszczowych i makroskładników odżywczych.

    • Cynk i selen pomagają zachować zdrowe włosy i paznokcie.

    • Miedź, witamina B2 i witamina C pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

    • Witamina B2, witamina C, mangan i miedź przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Witamina A i witamina B2 pomagają w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych i przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza.

    • Witamina B2 pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek.

    • Witamina B2 i witamina C przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.

  • Opis produktu

    Zaawansowana Formuła Antyoksydacyjna to suplement diety, który pomaga w utrzymaniu równowagi oksydacyjnej w organizmie. Starannie wybrane witaminy i minerały są wzbogacone między innymi o ekstrakty z liści zielonej herbaty, winorośli właściwej i kory sosny nadmorskiej (Pycnogenol®).

    W organizmie człowieka podczas oddychania, trawienia, ćwiczeń, a nawet snu powstają reaktywne formy tlenu oraz wolne rodniki. Pojawiają się one także w wyniku stresu emocjonalnego, promieniowania UV czy smogu (zanieczyszczenia powietrza). Cząsteczki tego typu w nadmiarze mogą powodować zniszczenia w strukturach komórkowych, białkach oraz kwasach nukleinowych [1].

    Aby zrównoważyć działanie tych cząsteczek warto zadbać o obecność w diecie substancji pełniących rolę przeciwutleniaczy. W ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym pomagają witaminy B2, C, E oraz cynk, miedź, mangan i selen. Wszystkie te składniki znajdują się w produkcie firmy Solgar.

    Nasze holistyczne podejście do suplementacji sprawia, że formuła uwzględnia aminokwasy (L-cysteina, tauryna, L-glutation). Aby dodatkowo wzbogacić produkt, dodano spirulinę oraz ekstrakty z miłorzębu japońskiego, ostropestu plamistego i gotu kola.

    1. Pol Merkur Lekarski. 2020 Apr 22; 48(284):124-127.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Sposób użycia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta i zdrowy tryb życia są ważne.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące, osoby zażywające lek, planujące jakiekolwiek procedury medyczne lub chirurgiczne lub osoby chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    Nie spożywać innych suplementów diety zawierających mangan.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów.
    Niska zawartość cukrów.

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Witamina C (L-askrobinian wapnia) – 250 mg (313% RWS*)

    Witamina E (bursztynian D-alfa tokoferylu) – 67 mg (559% RWS*)

    L-cysteina (jako HCl) – 50 mg

    Sproszkowana baza roślinna – 25 mg
    w tym:
    spirulina – 10 mg,
    ekstrakt z liści miłorzębu japońskiego – 5 mg,
    ekstrakt z nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum) – 5 mg,
    ekstrakt z gotu kola (Centella asiatica) – 5 mg

    Tauryna – 25 mg

    Cynk (diglicynian cynku) – 5 mg (50% RWS*)

    Kompleks roślinny – 25 mg
    w tym:
    ekstrakt z liści zielonej herbaty (Camellia sinensis) (standaryzowany na zawartość polifenoli – 7,5 mg),
    ekstrakt z winorośli właściwej (Vitis vinifera),
    ekstrakt z sosny nadmorskiej (Pinus pinaster) – Pycnogenol ® (standaryzowany na zawartość procyjanidyn – 1,5 mg)

    L-glutation – 12,5 mg

    Mangan (diglicynian manganu) – 2 mg (100% RWS*)

    Witamina B2 (ryboflawina) – 3 mg (215% RWS*)

    Sproszkowany ekstrakt z dzikiej róży (4:1) – 13 mg

    Mieszanina tokoferoli – 10 mg

    Miedź (glicynian miedzi) – 0,5 mg (50% RWS*)

    Naturalny Beta-karoten – 2,25 mg

    Witamina A (2500 IU, palmitynian retinylu) – 375,5 μg (47% RWS*)

    Mieszanina karotenoidów – 6 μg

    Selen (L-selnometionina) – 25 μg (46% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    witamina C (L-askrobinian wapnia), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancja wypełniająca: celuloza; skrobia grochowa, substancje wypełniające: alginian sodu, guma arabska, fosforany wapnia, kwas cytrynowy; maltodekstryna, witamina E (bursztynian D-alfa tokoferylu), L-Cysteina (jako HCl), substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu; sproszkowana baza roślinna: spirulina, ekstrakt z liści miłorzębu japońskiego, ekstrakt z nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum), ekstrakt z gotu kola (Centella asiatica); tauryna, cynk (diglicynian cynku†), kompleks roślinny: ekstrakt z liści zielonej herbaty (Camellia sinensis), ekstrakt z winorośli właściwej(Vitis vinifera), ekstrakt z sosny nad morskiej (Pinus pinaster) – Pycnogenol®; L-glutation, mangan (diglicynian manganu†), witamina B2 (ryboflawina), sproszkowany ekstrakt z dzikiej róży (4:1), mieszanina tokoferoli, miedź (glicynian miedzi), naturalny beta-karoten, witamina A (palmitynian retinylu), mieszanina karotenoidów, selen (L-selnometionina).

    Albion Laboratories, Inc.
    Pycnogenol® jest zarejestrowanym znakiem towarowym Horphag Research Management S.A. Produkt jest chroniony patentami USA oraz międzynarodowymi patentami.

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE
    • Glutation (GSH) zbudowany jest z glicyny, cysteiny oraz kwasu glutaminowego i jest endogennym składnikiem metabolizmu komórkowego1. Wytwarzany jest w wątrobie po spożyciu odpowiednich aminokwasów i pokarmów zawierających siarkę2. Glutation pełni rolę m.in. przeciwutleniaczacza (jako zmiatacz reaktywnych form tlenu) oraz regeneratora witaminy E i karotenoidów2, a także jest kofaktorem enzymów przeciwutleniających3 (czyli związkiem potrzebnym do przeprowadzenia konkretnej reakcji chemicznej).

    • Cysteina jest prekursorem powstawania m.in. glutationu i tauryny4. Może pełnić rolę przeciwutleniacza w szybko utleniającej się emulsji lipidowej5.

    • Tauryna jest siarkowym aminokwasem, który naturalnie najczęściej występuje w dużych ilościach w oczach ssaków, a najwięcej jest go w siatkówce oka6. Chociaż taurynę można syntezować endogennie, głównym jej źródłem jest dieta (m.in. mięso, owoce morza, ryby). Tauryna jest metabolizowana głównie z L-metioniny i/lub L-cysteiny, a w badaniach in vitro wykazano, że dzięki obecności grupy sulfonowej może bezpośrednio przeciwdziałać wytwarzaniu reaktywnych form tlenu6.

    • Zieloną herbatę pozyskuje się z Camellia sinensis, a obecne w niej polifenole to głównie związki odpowiedzialne za jej właściwości m.in. przeciwutleniające7.

    • Pycnogenol® to standaryzowany ekstrakt roślinny otrzymywany z kory francuskiej sosny nadmorskiej Pinus pinaster, która rośnie na wybrzeżu południowo-zachodniej Francji8. Składniki Pycnogenolu® to przede wszystkim procyjanidyny składające się z podjednostek katechiny i epikatechiny o różnych długościach łańcuchów. Wśród innych składników naturalnie występujących znajdują się monomery polifenolowe, kwasy fenolowe lub cynamonowe i ich glikozydy oraz taksyfoliny. Pycnogenol® w odpowiednich ilościach wykazuje działanie antyoksydacyjne i co więcej – stwierdzono jego większe działanie biologiczne jako mieszanina niż jako jego oczyszczone składniki pojedyncze8. Badania mechanizmów komórkowych wykazały, że Pycnogenol® posiada silne działanie zmiatania wolnych rodników wobec reaktywnych form tlenu i azotu, a także posiada zdolność do regeneracji rodnika askorbylowego oraz ochrony endogennej witaminy E i glutationu przed stresem oksydacyjnym9.

    1. P. Wexler, Encyclopedia of Toxicology (Third Edition), Academic Press, 2014, str. 751.
    2. D. Rakel, Integrative Medicine, Elsevier, 2018, str. 838-848.
    3. L. R. Johnson, Physiology of the Gastrointestinal Tract, Vol. 2, Academic Press, 2006, str. 1483-1504.
    4. Antioxidants 2017; 6:62.
    5. J. Food Science 1980; 45(5):1223-1227.
    6.
    V. R. Preedy, Handbook of Nutrition, Diet and Eye, Academic Press, 2014, str. 505-513.
    7.
    V. R. Preedy, Tea in Health and Disease Prevention, Academic Press, 2013, str. 19-31.
    8.
    Fitoterapia 2010; 81:724-736.
    9.
    Free Radic. Bio. Med. 1999, 27(5-6):704-724.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Cynk, miedź, mangan, selen, witamina B2, witamina C i witamina E pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Cynk, mangan, selen, witamina A i witamina C pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Cynk pomaga w prawidłowej syntezie DNA i białka.

    • Cynk, witamina A i witamina B2 pomagają zachować zdrową skórę.

    • Cynk i mangan pomagają w utrzymaniu zdrowych kości.

    • Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej.

    • Cynk, witamina A i witamina B2 przyczyniają się do utrzymania prawidłowego widzenia.

    • Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu witaminy A, węglowodanów, kwasów tłuszczowych i makroskładników odżywczych.

    • Cynk i selen pomagają zachować zdrowe włosy i paznokcie.

    • Miedź, witamina B2 i witamina C pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

    • Witamina B2, witamina C, mangan i miedź przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Witamina A i witamina B2 pomagają w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych i przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza.

    • Witamina B2 pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek.

    • Witamina B2 i witamina C przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły