Pestki z winogron ekstrakt 100 mg

Kapsułki 30 sztuk

  • Dla osób, które chcą zadbać o układ krwionośny.
  • Dla osób, które szukają wsparcia antyoksydacyjnego.
  • Dla osób aktywnych fizycznie.
  • Nie zawiera cukrów, soli i skrobi
  • Suplement diety

1 do 2 dziennie Bezglutenowy, Bezmleczny, Wegański, Wegetariański

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • Winogrona to jedne z najczęściej uprawianych owoców, znane już z od czasów starożytnej cywilizacji greckiej oraz rzymskiej. Pestki winogron to mieszanina błonnika, oleju, białek oraz złożonych fenoli [1].

    Preparat firmy Solgar zawiera ekstrakt z pestek winogron pochodzących z Włoch i Francji. Pestki winogron są źródłem polifenoli, a w naszym produkcie zawarte są ich: monomery, oligomery, pentamery, heksamery i heptamery. Pod chemiczną nazwą polifenole kryje się cała grupa składników roślinnych, wśród których wyróżnić można oligomeryczne proantocyjanidyny – zwane w skrócie OCP, występujące w dużych ilościach w pestkach winogron [2].

    Oligomeryczne proantocyjanidyny to grupa różnych związków działających synergistycznie. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne [2] zwane są czasami „super utleniaczami”, gdyż efekt ich działania jest kilkadziesiąt razy większy od witaminy C i E. Choć OPC występują również m.in. w zielonej herbacie, aronii, żura­winie czy korze sosny śródziemnomorskiej, to najlepszym ich źródłem są właśnie pestki winogron.

    Przyjmowanie OPC jest ważne przede wszystkim przez ludzi starszych, palaczy, wyczynowych sportowców czy osób narażonych na stres [3].

    [1] Antioxidants 2017;6(71)1-11

    [2] Alternative Medicine Review 2003;8(4)442-450

    [3] Anne Simons, OPC ekstrakt z pestek winogron, Vital Gwarancja Zdrowia, Białystok, 2017.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) do dwóch (2) kapsułek dziennie, najlepiej zażywać w trakcie posiłku lub stosować według wskazań lekarza. Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: cukru, soli, skrobi, drożdży, pszenicy, soi, pro­duktów mlecznych, substancji słodzących, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników.

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 lub 2 kapsułki) zawiera:

    Pestki winogron (Vitis vinifera) ekstrakt – 100 mg / 200 mg (zawiera 90 mg / 180 mg [90%] polifenoli)

    Składniki:

    substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, pestki winogron (Vitis vinifera) ekstrakt, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe kwasów tłuszczowych (roślinnych), dwutlenek krzemu.

  • BADANIA NAUKOWE
    • Jednymi z głównych polifenoli występującymi w pestkach winogron są proantocyjanidyny1,2.

    • Ekstrakt z pestek winogron w badaniu in vitro wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki obecności naturalnie występujących w nim przeciwutleniaczy3.

    • Badania in vitro wykazały, że proantocyjanidyny z pestek winogron wykazują właściwości przeciwutleniające m.in. dzięki wychwytywaniu reaktywnych form tlenu4.

    • Codzienne spożywanie przez 12 tygodni ekstraktu z pestek winogron zawierającego 200 mg proantocyjanidyn wpłynęło na zmniejszenie poziomu utlenionego cholesterolu frakcji LDL w grupie badanej w porównaniu z poziomem sprzed suplementacji5.

    • Suplementacja ekstraktu z pestek winogron (zawierającego 94% polifenoli) w ilości 150 mg dziennie przez 4 tygodnie, wpłynęła na zmniejszenie ciśnienia skurczowego i rozkurczowego krwi osób badanych6.

    1. Antioxidants, 2017; 6(3), 71.
    2. J. Med. Food 2003; 6(4):291-299.
    3. Food Chem. 2001; 73(3):285-290.
    4. Food Chem. 2008; 108(2):519-532.
    5. J. Nutr. Sci. Vitaminol. 2007; 53(2):174-182.
    6. Metabolism 2009;59:1743–1746.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Proantocyjanidyny z pestek winogron mają właściwości przeciwutleniające.

    • Ekstrakt z pestek winogron zawiera naturalnie występujące przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

    • Ekstrakt z pestek winogron wpływa na wygląd skóry.

    • Ekstrakt z pestek winogron wpływa na zdrowie serca i naczyń krwionośnych, wpływa korzystnie na ciśnienie krwi.

  • Opis produktu

    Winogrona to jedne z najczęściej uprawianych owoców, znane już z od czasów starożytnej cywilizacji greckiej oraz rzymskiej. Pestki winogron to mieszanina błonnika, oleju, białek oraz złożonych fenoli [1].

    Preparat firmy Solgar zawiera ekstrakt z pestek winogron pochodzących z Włoch i Francji. Pestki winogron są źródłem polifenoli, a w naszym produkcie zawarte są ich: monomery, oligomery, pentamery, heksamery i heptamery. Pod chemiczną nazwą polifenole kryje się cała grupa składników roślinnych, wśród których wyróżnić można oligomeryczne proantocyjanidyny – zwane w skrócie OCP, występujące w dużych ilościach w pestkach winogron [2].

    Oligomeryczne proantocyjanidyny to grupa różnych związków działających synergistycznie. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne [2] zwane są czasami „super utleniaczami”, gdyż efekt ich działania jest kilkadziesiąt razy większy od witaminy C i E. Choć OPC występują również m.in. w zielonej herbacie, aronii, żura­winie czy korze sosny śródziemnomorskiej, to najlepszym ich źródłem są właśnie pestki winogron.

    Przyjmowanie OPC jest ważne przede wszystkim przez ludzi starszych, palaczy, wyczynowych sportowców czy osób narażonych na stres [3].

    [1] Antioxidants 2017;6(71)1-11

    [2] Alternative Medicine Review 2003;8(4)442-450

    [3] Anne Simons, OPC ekstrakt z pestek winogron, Vital Gwarancja Zdrowia, Białystok, 2017.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) do dwóch (2) kapsułek dziennie, najlepiej zażywać w trakcie posiłku lub stosować według wskazań lekarza. Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: cukru, soli, skrobi, drożdży, pszenicy, soi, pro­duktów mlecznych, substancji słodzących, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników.

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 lub 2 kapsułki) zawiera:

    Pestki winogron (Vitis vinifera) ekstrakt – 100 mg / 200 mg (zawiera 90 mg / 180 mg [90%] polifenoli)

    Składniki:

    substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, pestki winogron (Vitis vinifera) ekstrakt, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe kwasów tłuszczowych (roślinnych), dwutlenek krzemu.

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE
    • Jednymi z głównych polifenoli występującymi w pestkach winogron są proantocyjanidyny1,2.

    • Ekstrakt z pestek winogron w badaniu in vitro wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki obecności naturalnie występujących w nim przeciwutleniaczy3.

    • Badania in vitro wykazały, że proantocyjanidyny z pestek winogron wykazują właściwości przeciwutleniające m.in. dzięki wychwytywaniu reaktywnych form tlenu4.

    • Codzienne spożywanie przez 12 tygodni ekstraktu z pestek winogron zawierającego 200 mg proantocyjanidyn wpłynęło na zmniejszenie poziomu utlenionego cholesterolu frakcji LDL w grupie badanej w porównaniu z poziomem sprzed suplementacji5.

    • Suplementacja ekstraktu z pestek winogron (zawierającego 94% polifenoli) w ilości 150 mg dziennie przez 4 tygodnie, wpłynęła na zmniejszenie ciśnienia skurczowego i rozkurczowego krwi osób badanych6.

    1. Antioxidants, 2017; 6(3), 71.
    2. J. Med. Food 2003; 6(4):291-299.
    3. Food Chem. 2001; 73(3):285-290.
    4. Food Chem. 2008; 108(2):519-532.
    5. J. Nutr. Sci. Vitaminol. 2007; 53(2):174-182.
    6. Metabolism 2009;59:1743–1746.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Proantocyjanidyny z pestek winogron mają właściwości przeciwutleniające.

    • Ekstrakt z pestek winogron zawiera naturalnie występujące przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

    • Ekstrakt z pestek winogron wpływa na wygląd skóry.

    • Ekstrakt z pestek winogron wpływa na zdrowie serca i naczyń krwionośnych, wpływa korzystnie na ciśnienie krwi.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły