Kurkuma i Wiśnia kompleks

Kapsułki 60 sztuk

  • Dla osób, które chciałyby wesprzeć funkcjonowanie kości i stawów.
  • Dla osób, które poszukują składników o właściwościach antyoksydacyjnych.
  • Dla osób, które chciałyby zadbać o skórę.
  • Nie zawiera cukrów, drożdży, pszenicy, produktów mlecznych, soi, soli i skrobi.
  • Suplement diety

1 dziennie Bezglutenowy, Bezmleczny, Koszerny, Wegański, Wegetariański

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • SOLGAR przedstawia suplement diety, którego głównymi składnikami są wyciąg z kłącza ostryżu (Curcuma longa) – znanej wszystkim miłośnikom indyjskich smaków kurkumy, oraz wyciąg z soczystych i dojrzałych w słońcu, czerwonych owoców wiśni pospolitej (Prunus cerasus).

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (2) kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJA DODATKOWA

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: soli, skrobi, pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, substancji przedłużających trwałość, aromatów i barwników.

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:

    Wyciąg z korzenia kurkumy (Curcuma longa) (ekwiwalent 1440 mg kłącza) – 360 mg

    Wyciąg z owoców wiśni pospolitej (Prunus cerasus) (ekwiwalent 1080 mg owoców) – 270 mg

    Wyciąg z kłącza imbiru (Zingiber officinale) (ekwiwalent 900 mg kłącza) – 225 mg

    Kwercetyna – 100 mg

    Sproszkowane nieprzetworzone owoce pieprzu kajeńskiego (Capsicum annuum L.) – 45 mg

    BioPerine®* (Wyciąg z owoców pieprzu czarnego) (Piper nigrum) – 5 mg

    *Bioperine® jest zarejestrowanym znakiem towarowym Sabinsa Corporation

    Składniki:

    wyciąg z korzenia kurkumy (Curcuma longa), wyciąg z owoców wiśni pospolitej (Prunus cerasus), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; wyciąg z kłącza imbiru (Zingiber officinale), kwercetyna, substancja wypełniająca: celuloza; sproszkowane nieprzetworzone owoce pieprzu kajeńskiego (Capsicum annuum), substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, (roślinne) kwasy tłuszczowe; Bioperine®* (Wyciąg z owoców pieprzu czarnego) (Piper nigrum).

  • BADANIA NAUKOWE:
    Ekstrakt z pieprzu czarnego BioPerine® przy odpowiednich ilościach może wpływać na zwiększenie wchłaniania witamin, składników mineralnych, a także kurkuminy (składnika aktywnego kurkumy) m.in. dzięki pobudzaniu komórek nabłonka jelita cienkiego1,2.
    • W odpowiednich ilościach kurkumina zawarta naturalnie w korzeniu kurkumy hamuje aktywację kompleksu białek NF-κB (który może uczestniczyć we wzbudzaniu reakcji zapalnej)3.
    • W badaniu in vitro wykazano, że ekstrakt z kurkumy wykazywał właściwości przeciwutleniające, oceniane na podstawie zdolności do niwelowania wolnych rodników oraz redukcji związku żelaza4.
    • Związki aktywne imbiru mogą wpływać na hamowanie cyklooksygenazy-2 – kluczowego enzymu uczestniczącego m.in. w tworzeniu przekaźników stanu zapalnego (prostaglandyn i leukotrienów) oraz cytokin i chemokin5,6. Imbir hamuje również w warunkach in vitro wytwarzanie cytokin prozapalnych, co przy odpowiedniej ilości może ułatwiać regenerację chrząstki stawowej7.
    • W owocach wiśni pospolitej występują naturalnie antocyjanidyny – flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych8. Dzięki temu sok z wiśni może być wykorzystywany m.in. jako wsparcie regeneracji po wysiłku,
    w wyniku którego może dochodzić do zwiększenia wytwarzania wolnych rodników9.
    • Kwercetyna dzięki właściwościom antyoksydacyjnym może aktywować enzymy uczestniczące w procesach antyoksydacyjnych – np. dysmutazę ponadtlenkową10.
    • Kwercetyna może również pośrednio ograniczać syntezę hormonuuczestniczącego w reakcjach zapalnych – prostaglandyny2, co zmniejsza napływ leukocytów oraz pozwala na regulację napięcia naczyń włosowatych w miejscu powstania reakcji zapalnej11.

    Bibliografia:
    1. Nutrients 2020; 12, 1886.
    2. Nutrients 2019; 11, 2147.
    3. Foods 2017; 6(10):92.
    4. J. Food Quality 2017; 3:1-8.
    5. Probl. Hig. Epidemiol.
    2016; 97(4):297-307.
    6. Bromat. Chem. Toksykol. 2017; 2:115–121.
    7. Post. Fitoter. 2011; 12(2):94-99.
    8. J. Agric. Food Chem. 2001; 49,10:4924–4929.
    9. Scand. J. Med. Sci. Sports. 2010; 20(6):843-852.
    10. Molecules 2019; 24(6):1123.
    11. Post. Hig. 2015; 69:51-62.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE::
    • Kurkuma pomaga utrzymać zdrowe stawy i kości.
    • Kurkuma ma właściwości antyoksydacyjne, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.
    • Kurkuma pomaga utrzymać zdrową skórę.
    • Kurkuma wspomaga funkcjonowanie serca i krążenie krwi.
    • Kurkuma pomaga utrzymać zdrowe płuca i górne drogi oddechowe.
    • Kurkuma pomaga utrzymać zdrową wątrobę.
    • Kurkuma wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.
    • Imbir może pomóc w utrzymaniu prawidłowej równowagi hormonów zapalnych (prostaglandyn).
    • Imbir wspomaga procesy trawienne, przyczynia się do prawidłowego działania układu pokarmowego, przyczynia się do dobrego fizycznego 0samopoczucia, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania żołądka w
    okresie wczesnej ciąży.
    • Imbir wpływa na dobre samopoczucie podczas podróży.
    • Imbir pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
    • Imbir wspomaga prawidłowe funkcjonowanie dróg oddechowych.
    • Imbir pomaga utrzymać odporność; ma właściwości antyoksydacyjne.

  • Opis produktu

    SOLGAR przedstawia suplement diety, którego głównymi składnikami są wyciąg z kłącza ostryżu (Curcuma longa) – znanej wszystkim miłośnikom indyjskich smaków kurkumy, oraz wyciąg z soczystych i dojrzałych w słońcu, czerwonych owoców wiśni pospolitej (Prunus cerasus).

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (2) kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJA DODATKOWA

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: soli, skrobi, pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, substancji przedłużających trwałość, aromatów i barwników.

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:

    Wyciąg z korzenia kurkumy (Curcuma longa) (ekwiwalent 1440 mg kłącza) – 360 mg

    Wyciąg z owoców wiśni pospolitej (Prunus cerasus) (ekwiwalent 1080 mg owoców) – 270 mg

    Wyciąg z kłącza imbiru (Zingiber officinale) (ekwiwalent 900 mg kłącza) – 225 mg

    Kwercetyna – 100 mg

    Sproszkowane nieprzetworzone owoce pieprzu kajeńskiego (Capsicum annuum L.) – 45 mg

    BioPerine®* (Wyciąg z owoców pieprzu czarnego) (Piper nigrum) – 5 mg

    *Bioperine® jest zarejestrowanym znakiem towarowym Sabinsa Corporation

    Składniki:

    wyciąg z korzenia kurkumy (Curcuma longa), wyciąg z owoców wiśni pospolitej (Prunus cerasus), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; wyciąg z kłącza imbiru (Zingiber officinale), kwercetyna, substancja wypełniająca: celuloza; sproszkowane nieprzetworzone owoce pieprzu kajeńskiego (Capsicum annuum), substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, (roślinne) kwasy tłuszczowe; Bioperine®* (Wyciąg z owoców pieprzu czarnego) (Piper nigrum).

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE:
    Ekstrakt z pieprzu czarnego BioPerine® przy odpowiednich ilościach może wpływać na zwiększenie wchłaniania witamin, składników mineralnych, a także kurkuminy (składnika aktywnego kurkumy) m.in. dzięki pobudzaniu komórek nabłonka jelita cienkiego1,2.
    • W odpowiednich ilościach kurkumina zawarta naturalnie w korzeniu kurkumy hamuje aktywację kompleksu białek NF-κB (który może uczestniczyć we wzbudzaniu reakcji zapalnej)3.
    • W badaniu in vitro wykazano, że ekstrakt z kurkumy wykazywał właściwości przeciwutleniające, oceniane na podstawie zdolności do niwelowania wolnych rodników oraz redukcji związku żelaza4.
    • Związki aktywne imbiru mogą wpływać na hamowanie cyklooksygenazy-2 – kluczowego enzymu uczestniczącego m.in. w tworzeniu przekaźników stanu zapalnego (prostaglandyn i leukotrienów) oraz cytokin i chemokin5,6. Imbir hamuje również w warunkach in vitro wytwarzanie cytokin prozapalnych, co przy odpowiedniej ilości może ułatwiać regenerację chrząstki stawowej7.
    • W owocach wiśni pospolitej występują naturalnie antocyjanidyny – flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych8. Dzięki temu sok z wiśni może być wykorzystywany m.in. jako wsparcie regeneracji po wysiłku,
    w wyniku którego może dochodzić do zwiększenia wytwarzania wolnych rodników9.
    • Kwercetyna dzięki właściwościom antyoksydacyjnym może aktywować enzymy uczestniczące w procesach antyoksydacyjnych – np. dysmutazę ponadtlenkową10.
    • Kwercetyna może również pośrednio ograniczać syntezę hormonuuczestniczącego w reakcjach zapalnych – prostaglandyny2, co zmniejsza napływ leukocytów oraz pozwala na regulację napięcia naczyń włosowatych w miejscu powstania reakcji zapalnej11.

    Bibliografia:
    1. Nutrients 2020; 12, 1886.
    2. Nutrients 2019; 11, 2147.
    3. Foods 2017; 6(10):92.
    4. J. Food Quality 2017; 3:1-8.
    5. Probl. Hig. Epidemiol.
    2016; 97(4):297-307.
    6. Bromat. Chem. Toksykol. 2017; 2:115–121.
    7. Post. Fitoter. 2011; 12(2):94-99.
    8. J. Agric. Food Chem. 2001; 49,10:4924–4929.
    9. Scand. J. Med. Sci. Sports. 2010; 20(6):843-852.
    10. Molecules 2019; 24(6):1123.
    11. Post. Hig. 2015; 69:51-62.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE::
    • Kurkuma pomaga utrzymać zdrowe stawy i kości.
    • Kurkuma ma właściwości antyoksydacyjne, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.
    • Kurkuma pomaga utrzymać zdrową skórę.
    • Kurkuma wspomaga funkcjonowanie serca i krążenie krwi.
    • Kurkuma pomaga utrzymać zdrowe płuca i górne drogi oddechowe.
    • Kurkuma pomaga utrzymać zdrową wątrobę.
    • Kurkuma wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.
    • Imbir może pomóc w utrzymaniu prawidłowej równowagi hormonów zapalnych (prostaglandyn).
    • Imbir wspomaga procesy trawienne, przyczynia się do prawidłowego działania układu pokarmowego, przyczynia się do dobrego fizycznego 0samopoczucia, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania żołądka w
    okresie wczesnej ciąży.
    • Imbir wpływa na dobre samopoczucie podczas podróży.
    • Imbir pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
    • Imbir wspomaga prawidłowe funkcjonowanie dróg oddechowych.
    • Imbir pomaga utrzymać odporność; ma właściwości antyoksydacyjne.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły