L-glutamina 500 mg

Kapsułki 50 sztuk

  • Dla osób, które potrzebują wsparcia pracy mózgu.
  • Dla osób, które intensywnie ćwiczą i chcą uzupełnić dietę w glutaminę.
  • Produkt nie zawiera cukrów i skrobi
  • Suplement diety

1 dziennie Bezglutenowy, Bezmleczny, Koszerny, Wegański, Wegetariański

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • Glutamina to jeden z najliczniej występujących aminokwasów w ciele człowieka.

    1. FUNKCJONOWANIE MÓZGU
      L-glutamina pokonuje barierę krew-mózg. W mózgu jest przekształcana w dwa ważne związki, biorące udział w  jego funkcjonowaniu: kwas gamma-aminomasłowy (GABA, ang. Gamma Amino Butyric Acid), pełniący rolę neuroprzekaźnika inhibitorowego (hamującego), oraz kwas glutaminowy, który jest z kolei neuroprzekaźnikiem pobudzającym*.
    2. WSPARCIE JELIT
      Glutamina jest ważnym składnikiem tkanki łącznej układu jelitowego. Jest ważnym źródłem energii dla komórek jelita cienkiego (enterocytów)**.
    3. BUDOWA MIĘŚNI
      Glutamina jest najliczniejszym aminokwasem w mięśniach szkieletowych ludzi. Przeciążenie mięśni, na przykład podczas intensywnych ćwiczeń, skutkuje wzrostem zapotrzebowania na tę substancję odżywczą***.

    *https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15149801

    **http://www.altmedrev.com/archive/publications/6/4/406.pdf

    ***https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30360490

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie, z wodą lub sokiem, pomiędzy posiłkami lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: cukrów, skrobi, pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników, substancji słodzących.
    Niska zawartość sodu.

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    L-glutamina (w wolnej postaci) – 500 mg

    Składniki:

    L-glutamina (w wolnej postaci), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancja wypełniająca: celuloza, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, (roślinne) kwasy tłuszczowe.

  • BADANIA NAUKOWE
    • Glutamina (Gln) jest aminokwasem niezbędnym do metabolizmu i funkcjonowania mózgu1. Glutamina pochodząca z astrocytów (komórek glejowych) jest prekursorem dwóch neuroprzekaźników: glutaminianu (Glu), czyli neuroprzekaźnika pobudzającego i kwasu gamma-aminomasłowego (GABA), który jest neuroprzekaźnikiem hamującym.

    • Kiedy glutamina jest uwalniana z astrocytów (komórek glejowych) do synapsy, zostaje wychwytywana przez określone transportery do neuronów i może zostać przekształcona w glutaminian przez glutaminazę aktywowaną fosforanem2. Ciąg tych procesów określany jest cyklem glutaminianowo – glutaminowym, który jest konieczny m.in. do zapewnienia precyzyjnej sygnalizacji neuronowej.

    • L-glutamina to aminokwas występujący w wysokim stężeniu w mięśniach szkieletowych, płucach, wątrobie, mózgu i tkance żołądka w organizmie człowieka3. W mięśniach szkieletowych znajdują się największe ilości
    glutaminy (60% całkowitego zapasu tego aminokwasu) i to z nich odbywa się transport glutaminy do innych tkanek w organizmie.

    • L-glutamina zawiera dwie grupy amoniaku – jedną pochodzącą ze swojego prekursora (czyli glutaminianu), a drugą z wolnego amoniaku we krwi3. Jedną z ról glutaminy jest udział w obiegu azotu w organizmie – może działać jako bufor, przyjmując, a następnie uwalniając go w razie zapotrzebowania organizmu na azot.

    • Enterocyty, czyli komórki absorpcyjne znajdujące się w nabłonku jelitowym, wykorzystują glutaminę jako główne paliwo metaboliczne3. Enterocyty warunkują najistotniejsze funkcje jelita cienkiego: uczestniczą w końcowym procesie trawienia składników odżywczych oraz wchłaniania strawionych pokarmów4.

    • Glutamina jest postrzegana jako potencjalne wsparcie komórek układu odpornościowego, w szczególności limfocytów i makrofagów5. Poziom glutaminy w osoczu zwykle spada po długotrwałych i forsownych ćwiczeniach, co może spowodować osłabienie organizmu np. u sportowców wytrzymałościowych. Po przeprowadzonym badaniu6 w grupie biegaczy i wioślarzy stwierdzono, że glutamina spożywana w odpowiednich ilościach może wpłynąć na zmniejszenie możliwości pojawienia się konsekwencji wywołanych wysiłkiem sportowym.

    • Glutamina może pełnić wiele interesujących funkcji w odniesieniu do sportowców, jak m.in. zmniejszanie zmęczenia (wpływając na markery zmęczenia i wydajność w kontekście ćwiczeń fizycznych), udział w produkcji energii, namnażaniu komórek, glikogenezie, utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej7, wydzielanie hormonu wzrostu, tworzenie kolagenu i wydalanie kwasów nerkowych8.

    1. J. In. Biochem. 2004; 98(6):951–958.
    2. Adv. Neurobiol. 2016; 13:43-58.
    3. Alt. Med. Rev. 2001; 4(6):406-410.
    4. Encyklopedia PWN, hasło: enterocyty.
    5. J. Nutr. 2008; 138(10):2045S-2049S.
    6. Eur. J Appl. Physiol. Occup. Physiol. 1996; 73:488-490.
    7. Nutrients 2019; 11(4):863.
    8. J. Int. Soc. Sports Nutr. 2006; 3(1):42-50.

  • Opis produktu

    Glutamina to jeden z najliczniej występujących aminokwasów w ciele człowieka.

    1. FUNKCJONOWANIE MÓZGU
      L-glutamina pokonuje barierę krew-mózg. W mózgu jest przekształcana w dwa ważne związki, biorące udział w  jego funkcjonowaniu: kwas gamma-aminomasłowy (GABA, ang. Gamma Amino Butyric Acid), pełniący rolę neuroprzekaźnika inhibitorowego (hamującego), oraz kwas glutaminowy, który jest z kolei neuroprzekaźnikiem pobudzającym*.
    2. WSPARCIE JELIT
      Glutamina jest ważnym składnikiem tkanki łącznej układu jelitowego. Jest ważnym źródłem energii dla komórek jelita cienkiego (enterocytów)**.
    3. BUDOWA MIĘŚNI
      Glutamina jest najliczniejszym aminokwasem w mięśniach szkieletowych ludzi. Przeciążenie mięśni, na przykład podczas intensywnych ćwiczeń, skutkuje wzrostem zapotrzebowania na tę substancję odżywczą***.

    *https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15149801

    **http://www.altmedrev.com/archive/publications/6/4/406.pdf

    ***https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30360490

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie, z wodą lub sokiem, pomiędzy posiłkami lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: cukrów, skrobi, pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników, substancji słodzących.
    Niska zawartość sodu.

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    L-glutamina (w wolnej postaci) – 500 mg

    Składniki:

    L-glutamina (w wolnej postaci), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancja wypełniająca: celuloza, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, (roślinne) kwasy tłuszczowe.

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE
    • Glutamina (Gln) jest aminokwasem niezbędnym do metabolizmu i funkcjonowania mózgu1. Glutamina pochodząca z astrocytów (komórek glejowych) jest prekursorem dwóch neuroprzekaźników: glutaminianu (Glu), czyli neuroprzekaźnika pobudzającego i kwasu gamma-aminomasłowego (GABA), który jest neuroprzekaźnikiem hamującym.

    • Kiedy glutamina jest uwalniana z astrocytów (komórek glejowych) do synapsy, zostaje wychwytywana przez określone transportery do neuronów i może zostać przekształcona w glutaminian przez glutaminazę aktywowaną fosforanem2. Ciąg tych procesów określany jest cyklem glutaminianowo – glutaminowym, który jest konieczny m.in. do zapewnienia precyzyjnej sygnalizacji neuronowej.

    • L-glutamina to aminokwas występujący w wysokim stężeniu w mięśniach szkieletowych, płucach, wątrobie, mózgu i tkance żołądka w organizmie człowieka3. W mięśniach szkieletowych znajdują się największe ilości
    glutaminy (60% całkowitego zapasu tego aminokwasu) i to z nich odbywa się transport glutaminy do innych tkanek w organizmie.

    • L-glutamina zawiera dwie grupy amoniaku – jedną pochodzącą ze swojego prekursora (czyli glutaminianu), a drugą z wolnego amoniaku we krwi3. Jedną z ról glutaminy jest udział w obiegu azotu w organizmie – może działać jako bufor, przyjmując, a następnie uwalniając go w razie zapotrzebowania organizmu na azot.

    • Enterocyty, czyli komórki absorpcyjne znajdujące się w nabłonku jelitowym, wykorzystują glutaminę jako główne paliwo metaboliczne3. Enterocyty warunkują najistotniejsze funkcje jelita cienkiego: uczestniczą w końcowym procesie trawienia składników odżywczych oraz wchłaniania strawionych pokarmów4.

    • Glutamina jest postrzegana jako potencjalne wsparcie komórek układu odpornościowego, w szczególności limfocytów i makrofagów5. Poziom glutaminy w osoczu zwykle spada po długotrwałych i forsownych ćwiczeniach, co może spowodować osłabienie organizmu np. u sportowców wytrzymałościowych. Po przeprowadzonym badaniu6 w grupie biegaczy i wioślarzy stwierdzono, że glutamina spożywana w odpowiednich ilościach może wpłynąć na zmniejszenie możliwości pojawienia się konsekwencji wywołanych wysiłkiem sportowym.

    • Glutamina może pełnić wiele interesujących funkcji w odniesieniu do sportowców, jak m.in. zmniejszanie zmęczenia (wpływając na markery zmęczenia i wydajność w kontekście ćwiczeń fizycznych), udział w produkcji energii, namnażaniu komórek, glikogenezie, utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej7, wydzielanie hormonu wzrostu, tworzenie kolagenu i wydalanie kwasów nerkowych8.

    1. J. In. Biochem. 2004; 98(6):951–958.
    2. Adv. Neurobiol. 2016; 13:43-58.
    3. Alt. Med. Rev. 2001; 4(6):406-410.
    4. Encyklopedia PWN, hasło: enterocyty.
    5. J. Nutr. 2008; 138(10):2045S-2049S.
    6. Eur. J Appl. Physiol. Occup. Physiol. 1996; 73:488-490.
    7. Nutrients 2019; 11(4):863.
    8. J. Int. Soc. Sports Nutr. 2006; 3(1):42-50.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły