DLPA 500 mg

Kapsułki 50 sztuk

  • Dla osób, które potrzebują wsparcia pracy mózgu i poprawy samopoczucia.
  • Dla osób, które chcą zadbać o prawidłowy poziom fenyloalaniny w organizmie.
  • Nie zawiera cukrów, skrobi i soli.
  • Suplement diety

Bezglutenowy, Bezmleczny, Koszerny, Wegański, Wegetariański

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • Suplement diety DLPA to mieszanina aminokwasów D i L-fenyloalaniny w wolnej formie.
    Spożywanie DLPA w tej formie sprzyja optymalnemu wchłanianiu i przyswajaniu.

    DLPA posiada zdolność zmniejszania aktywności enkefalinazy (enzymu rozkładającego enkafaliny, czyli związki odpowiadające za tłumienie uczucia bólu)3. Dedykowany osobom, które potrzebują wsparcia pracy mózgu1 i poprawy samopoczucia2 oraz pragną zadbać o prawidłowy poziom fenyloalaniny w organizmie.

    1. Acta Paediatr. Suppl. 1994; 407:86-88.
    2. G. M. Kapalka, Nutritional and Herbal Therapies for Children and Adolescents, Academic Press, 2010.
    3. Acupunct. Electrother. Res. 1982; 7(2-3):157-172.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie z sokiem lub wodą, między posiłkami lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Produkt nie jest przeznaczony dla kobiet w ciąży, karmiących piersią i osób z wysokim ciśnieniem krwi. Osoby chore lub przyjmujące leki powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJA ALERGICZNA

    Produkt bezglutenowy. Nie zawiera: cukrów, soli, skrobi, pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów, barwników.

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:
    • DL-fenyloalanina w wolnej formie – 500 mg
    w tym:
    • D-fenyloalanina – 250 mg
    • L-fenyloalanina – 250 mg

    Składniki:
    fenyloalanina, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu; substancja wypełniająca: hydroksypropyloceluloza.

  • BADANIA NAUKOWE
    • Fenyloalanina hamuje działanie enkefalinaz1 – enzymów rozkładających enkefaliny. Enkefaliny to związki odpowiedzialne za przekazywanie i integrację informacji związanych z bólem.

    • Spośród dwóch form fenyloalaniny tylko L-fenyloalanina jest niezbędnym aminokwasem – białka zawierają tylko tą formę fenyloalaniny 2. Dane dotyczące ludzi sugerują, że około jedna trzecia
    porcji 25mg/kg D-fenyloaniny jest przekształcana w L-fenyloalaninę3.

    • L-fenyloalanina jest metabolizowana do ważnego aminokwasu – tyrozyny4. Metabolitem tyrozyny jest dopamina, która odpowiada za nastrój, odczuwanie przyjemności, euforii, zadowolenia5. Pełni również rolę w produkcji hormonu prolaktyny6 i metabolizmie tyroksyny – hormonu tarczycy, którego zadaniem jest m.in. pobudzenie hormonu wzrostu7.

    • L-fenyloalanina sprawdzi się w momentach gdy nasz mózg musi pracować nieco intensywniej przy obciążeniu lub wyczerpaniu. Zewnątrzkomórkowe stężenie fenyloalaniny wpływa na pracę mózgu, ponieważ w przypadku niedoboru fenyloalaniny występuje zmniejszona synteza dopaminy8.

    • Z fenyloalaniny metabolizowana jest również fenyloetyloamina (PEA)9, która jest odpowiedzialna m.in. za poprawę nastroju oraz samopoczucia.

    Bibliografia:
    1. Acupunct. Electrother. Res. 1982; 7(2-3):157-172.
    2. J. M. Berg, J. L. Tymoczko, L. Stryer, Biochemia, PWN, Warszawa, 2007.
    3. Clin. Chim. Acta 1983; 128(2-3):181-198.
    4. T. Komoda, T. Matsunaga, Biochemistry for Medicinal Professionals,
    Academic Press, 2015.
    5. L. Ellis, D. P. Farrington, A. W. Hoskin, Handbook of Crime Correlates
    (Second Edition), Academic Press, 2019.
    6. Endocrime Rev. 2001; 22(6):724-763.
    7. D. J. Ortner, Identification of Pathological Conditions in Human Skeletal
    Remains (Second Edition), Academic Press, 2003.
    8. Acta Paediatr. Suppl. 1994; 407:86-88.
    9. G. M. Kapalka, Nutritional and Herbal Therapies for Children and
    Adolescents, Academic Press, 2010.

  • Opis produktu

    Suplement diety DLPA to mieszanina aminokwasów D i L-fenyloalaniny w wolnej formie.
    Spożywanie DLPA w tej formie sprzyja optymalnemu wchłanianiu i przyswajaniu.

    DLPA posiada zdolność zmniejszania aktywności enkefalinazy (enzymu rozkładającego enkafaliny, czyli związki odpowiadające za tłumienie uczucia bólu)3. Dedykowany osobom, które potrzebują wsparcia pracy mózgu1 i poprawy samopoczucia2 oraz pragną zadbać o prawidłowy poziom fenyloalaniny w organizmie.

    1. Acta Paediatr. Suppl. 1994; 407:86-88.
    2. G. M. Kapalka, Nutritional and Herbal Therapies for Children and Adolescents, Academic Press, 2010.
    3. Acupunct. Electrother. Res. 1982; 7(2-3):157-172.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie z sokiem lub wodą, między posiłkami lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Produkt nie jest przeznaczony dla kobiet w ciąży, karmiących piersią i osób z wysokim ciśnieniem krwi. Osoby chore lub przyjmujące leki powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJA ALERGICZNA

    Produkt bezglutenowy. Nie zawiera: cukrów, soli, skrobi, pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów, barwników.

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:
    • DL-fenyloalanina w wolnej formie – 500 mg
    w tym:
    • D-fenyloalanina – 250 mg
    • L-fenyloalanina – 250 mg

    Składniki:
    fenyloalanina, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu; substancja wypełniająca: hydroksypropyloceluloza.

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE
    • Fenyloalanina hamuje działanie enkefalinaz1 – enzymów rozkładających enkefaliny. Enkefaliny to związki odpowiedzialne za przekazywanie i integrację informacji związanych z bólem.

    • Spośród dwóch form fenyloalaniny tylko L-fenyloalanina jest niezbędnym aminokwasem – białka zawierają tylko tą formę fenyloalaniny 2. Dane dotyczące ludzi sugerują, że około jedna trzecia
    porcji 25mg/kg D-fenyloaniny jest przekształcana w L-fenyloalaninę3.

    • L-fenyloalanina jest metabolizowana do ważnego aminokwasu – tyrozyny4. Metabolitem tyrozyny jest dopamina, która odpowiada za nastrój, odczuwanie przyjemności, euforii, zadowolenia5. Pełni również rolę w produkcji hormonu prolaktyny6 i metabolizmie tyroksyny – hormonu tarczycy, którego zadaniem jest m.in. pobudzenie hormonu wzrostu7.

    • L-fenyloalanina sprawdzi się w momentach gdy nasz mózg musi pracować nieco intensywniej przy obciążeniu lub wyczerpaniu. Zewnątrzkomórkowe stężenie fenyloalaniny wpływa na pracę mózgu, ponieważ w przypadku niedoboru fenyloalaniny występuje zmniejszona synteza dopaminy8.

    • Z fenyloalaniny metabolizowana jest również fenyloetyloamina (PEA)9, która jest odpowiedzialna m.in. za poprawę nastroju oraz samopoczucia.

    Bibliografia:
    1. Acupunct. Electrother. Res. 1982; 7(2-3):157-172.
    2. J. M. Berg, J. L. Tymoczko, L. Stryer, Biochemia, PWN, Warszawa, 2007.
    3. Clin. Chim. Acta 1983; 128(2-3):181-198.
    4. T. Komoda, T. Matsunaga, Biochemistry for Medicinal Professionals,
    Academic Press, 2015.
    5. L. Ellis, D. P. Farrington, A. W. Hoskin, Handbook of Crime Correlates
    (Second Edition), Academic Press, 2019.
    6. Endocrime Rev. 2001; 22(6):724-763.
    7. D. J. Ortner, Identification of Pathological Conditions in Human Skeletal
    Remains (Second Edition), Academic Press, 2003.
    8. Acta Paediatr. Suppl. 1994; 407:86-88.
    9. G. M. Kapalka, Nutritional and Herbal Therapies for Children and
    Adolescents, Academic Press, 2010.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły