cart 0

Brak produktów w koszyku.

Amino 75

Aminokwasy – wybrane, by spełnić Twoje oczekiwania.

Brak w magazynie

Chcesz otrzymać powiadomienie, gdy ten produkt będzie ponownie dostępny?

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Zestaw naturalnych (L-) aminokwasów egzogennych. Aminokwasy w preparacie oferowane są w „postaci wolnej”, co oznacza, że występują bez wiązań peptydowych. Umożliwia to ich łatwiejsze wchłaniane przez jelita do krwioobiegu. Aminokwasy w naszym produkcie są uzyskiwane w procesie biotechnologicznym z użyciem wyselekcjonowanych szczepów bakteryjnych, które fermentują glukozę otrzymywaną z kukurydzy. Ostateczny produkt jest wolny od kukurydzy, a dzięki wykorzystaniu tej metody produkcji jest jednocześnie odpowiedni dla wegan.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    L-lizyna (jako HCl L-lizyny) – 75 mg

    L-leucyna – 75 mg

    L-walina – 75 mg

    L-histydyna – 75 mg

    L-izoleucyna – 75 mg

    L-metionina – 75 mg

    L-fenyloalanina – 75 mg

    L-treonina – 75 mg

     

    Składniki:

    substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; L-lizyna (HCl), L-leucyna, L-walina, L-histydyna, L-izoleucyna, L-metionina, L-fenyloalanina, L-treonina, substancje wypełniające: celuloza, hydroksypropyloceluloza; substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych; substancja wypełniająca: guma celulozowa.

    Amino 75™ jest zarejestrowanym znakiem towarowym Solgar Holdings Inc.

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej między posiłkami popijając sokiem lub wodą lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Uwaga dla chorych na fenyloketonurię: produkt zawiera L-fenyloalaninę. Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które chcę uzupełnić dietę w aminokwasy egzogenne;
    • Dla osób aktywnych fizycznie;
    • Dla osób starszych.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, skrobi

    cukrów, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Organizm człowieka nie posiada szlaków metabolicznych wymaganych do syntezy L-lizyny, L-leucyny, L-waliny, L-histydyny, L-izoleucyny, L-metioniny, L-fenyloalaniny i L-treoniny, w związku z czym aminokwasy te nazywane są niezbędnymi lub egzogennymi i muszą być dostarczone do organizmu z dietą. Białko, w skład którego wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach, nazywane jest białkiem kompletnym lub pełnowartościowym1.

    • Zwiększenie intensywności wysiłku fizycznego lub czasu jego trwania, pociąga za sobą zwiększone zużycie przez organizm białek ustrojowych w procesach katabolicznych. Tym samym rośnie zapotrzebowanie organizmu na pełnowartościowe białko (a w konsekwencji na niezbędne aminokwasy), które może być wykorzystane m.in. do odbudowy, przebudowy i rozbudowy masy mięśniowej2.

  • Charakterystyka

    • Produkt zawiera 8 niezbędnych aminokwasów (L-lizynę, L-leucynę, L-walinę, L-histydynę, L-izoleucynę, L-metioninę, L-fenyloalaninę, L-treoninę) w wolnej postaci – bez wiązań peptydowych, co umożliwia ich łatwiejsze wchłanianie.
    • Aminokwasy zawarte w produkcie pozyskiwane są w procesie bakteryjnej fermentacji glukozy pochodzącej z kukurydzy.
    • Wygodny sposób użycia – 1 kapsułka dziennie.

  • Bibliografia

    1. Lopez M.J., Mohiuddin S.S., Biochemistry, Essential Amino Acids, StatPearls, 2021.
    2. J. Acad. Nutr. Diet. 2016; 116(3):501-528.